De evaluarea firmelor din Maramureş s-au ocupat echipele Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV). Directorul adjunct al instituţiei, Gheorghe Timiş, spune că datele trebuie transmise la Bucureşti până la mijlocul săptămânii viitoare.
”Acum scanăm fişele. Până pe 14 septembrie ele trebuie să ajungă în capitală. Toate datele strânse din judeţe vor fi stocate pe un server central care va fi la dispoziţia specialiştilor de la Bruxelles. Ei au cerut să aibă acces la aceste date ca să vadă cum ne conformăm la regulile Comisiei Europene în domeniul alimentaţiei publice”, a declarat directorul adjunct al DSV pentru eMaramureş.ro.
Acesta a mai precizat că în perioada următoare sunt aşteptate controale din partea unor inspectori europeni. ”Cei de la Bruxelles vor selecta mai multe firme pe care să le verifice, dar nu vor spune nici unde vor merge în control şi nici când. Ideea e că toate societăţile de profil trebuie ca până în 1 ianuarie 2007 să se alinieze la Regulamentul 1.198 al UE. În România aceste norme au existat şi până acum, numai că nu au fost respectate. Acum nu mai e cale de întors.”
Din evaluările făcute de către DSV pentru specialiştii de la Bruxelles reiese că, la această oră, doar 60% din producătorii maramureşeni de alimente au şanse să atingă nivelul cerut de Uniunea Europeană. Ceilalţi vor trebui să facă eforturi imense dacă vor vrea să rămână pe piaţă.
”Am luat în evidenţă brutăriile, care sunt peste 140 la număr, firmele de patiserie-cofetărie (circa 60), dar şi societăţile care produc alcool, lactate sau preparate din carne. În total sunt peste 250, dar puţine lucrează conform cerinţelor europene. Din luna octombrie noi vom începe o reevaluare a acestora şi le vom impune să se alinieze pas cu pas normelor”, a spus Timiş.
Măsurile care vor fi luate în perioada următoare vor fi dure. Cei care nu reuşesc să se conformeze îşi vor vedea afacerile închise, iar firmele care se mişcă greu vor avea activitatea suspendată temporar. ”Majoritatea administratorilor au spus că nu vor să renunţe la activitate şi că vor face investiţii să se alinieze la cerinţele europene. Vom vedea în teren rezultatele”, a mai spus directorul adjunct al DSV.
Producătorii de alimente şi băuturi alcoolice sunt obligaţi să aibă filtre de igienizare pentru personalul angajat, cu camere de dezbrăcat, duşuri şi camere de îmbrăcat în echipamente de lucru. E, de asemenea, nevoie de circuite unidirecţionale atât pentru materia primă cât şi pentru produsele finite, ceea ce presupune eforturi financiare foarte mari. În aceste condiţii firmele mici s-ar putea să nu supravieţuiască schimbărilor impuse.
Sursa: Larisa Tivadar