Instanțele civile din întreaga țară sunt sufocate de dosarele foștilor senatori și deputați ai României care au depus acțiuni pentru recuperarea pensiilor speciale, anulate în februarie 2021.
Aproape că nu există Tribunal sau Curte de Apel din întreaga țară unde să nu fi fost înregistrat cel puțin un dosar prin care nume grele din politica autohtonă să ceară recuperarea indemnizațiilor pierdute.
Foștii politicieni, cei mai mulți retrași de ani de zile din activitatea parlamentară, dar și din spațiul public, s-au unit și au mers împreună la judecată. Sunt unele dosare care au și câte 40, 50 de reclamanți, în special din București.
Primele dosare de acest fel au fost înregistrate în instanțe în primăvară, dar începând cu luna iunie, numărul acestora s-a dublat cel puțin. Astfel pe rolul secțiilor civile din cadrul Tribunalelor din Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău, Iași, Suceava, Bistrița, Cluj, Sibiu, Mureș, Brașov, Prahova, Craiova, Caraș Severin, Timișoara, Arad etc trebuie să judece acum solicitările foștilor parlamentari români.
O parte dinte instanțele din cadrul Tribunalelor s-a pronunțat invocând lipsa de competență în soluționarea unor astfel de cauze în favoarea Curților de Apel, astfel că procedura a fost reluată.
Același lucru se întâmplă acum în toate dosarele parlamentarilor care își cer acum din nou pensiile speciale. Este un conflict de competență între Tirbunal și Curți de Apel, care cel mai probabil va fi rezolvat de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În mod normal un dosar pe litigii de muncă nu se întinde pe ani de zile, așa cum se întâmplă în cazul proceselor penale, doar că în cazul de față, judecătorii din teritoriu par că ezită să se pronunțe și așteaptă o decizie de la Curtea Supremă.
O parte dintre aceste cauze au primit deja un prim termen de judecată, pentru decembrie 2021 sau ianuarie 2022, după ce au fost declinate la Curțile de Apel.