Uleiul comestibil si fasolea boabe au fost alimentele care s-au scumpit cel mai mult, cu 44,1 la suta, respectiv 32,95 la suta, in decembrie 2007 fata de aceeasi luna din 2006, conform datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
De asemenea, in perioda mentionata preturile la legume si la conservele din legume au crescut cu 30,28 la suta, la fructe proaspete cu 25,8 la suta, la malai cu 18 la suta, la cartofi cu 14,24 la suta, iar la laptele de vaca cu 11,761 la suta. Potrivit INS, in 2007 s-au ieftinit carnea de porc cu 2,52 procente si ouale cu 1,15 la suta.
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tigarile si tutunul cu 12,64 la suta, energia termica cu 5,78 la suta, combustibilii cu 5,58 la suta si incaltamintea din piele, cu 4,07 la suta. Au fost inregistrate ieftiniri, in decembrie 2007 fata de decembrie 2006, la medicamente si articole medicale, cu 6,68 la suta, respectiv 6,25 la suta, dar si la ceasuri, aparate audio-video, articole sportive (1,71 la suta) si masini de spalat (0,13 la suta).
In categoria serviciilor, cel mai mult au crescut chiriile, unde preturile au inregistrat o crestere de 100 la suta, transportul CFR (plus 27,35 la suta) si serviciile de apa, canal si salubritate (plus 11,96 la suta).
Potrivit INS, alimentele s-au scumpit cu 9,14 procente, tarifele serviciilor au crescut cu 8,55 la suta, iar preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 3,6 la suta in decembrie 2007, fata de decembrie 2006.
Sursa: Rompres