Vezi VIDEO
Zeci de asistenti medicali maramureseni au fost instruiti, in aceste zile, sa utilizeze calculatorul. Cursurile au fost organizate in contextul in care sistemul sanitar a fost informatizat, iar de anul viitor va fi obligatoriu ca reteta electronica, dosarul electronic al pacientului si cardul de sanatate sa fie functionale. Cursurile s-au desfasurat in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene.
Grupe formate din cate 28 de asistenti medicali din Baia Mare si Sighetu Marmatiei au participat la cursuri de procesare a datelor pe calculator, in conditiile in care activitatea din sistemul sanitar depinde tot mai mult de aceasta tehnologie.
„Stim foarte bine ca in ziua de azi in orice domeniu si cu atat mai mult in sistemul sanitar e nevoie de o informatizare pentru reducerea timpului de lucru, pentru eficientizarea lucrului de zi cu zi al asistentului medical”, a afirmat managerul de proiect, Virgilia Florea.
Si alti angajati din sistemul sanitar sunt pe punctul de fi instruite in cadrul aceluiasi proiect, mai ales ca exista foarte multe cereri in acest sens. Pentru ca aceste cursuri dureaza doua saptamani si asistentii medicali trebuie sa participe cate sase ore pe zi la instruire, se doreste ca proiectul sa fie extins si in alte localitati.
„Daca anul trecut cand noi am inceput proiectul pe Euroregiune, cererile au fost putine, in momentul in care au participat unii colegi si au povestit celorlalti avem foarte multe cereri. Noi deja am facut trei grupe de cate 28 de persoane in Baia Mare si doua de 28 in Sighetu Marmatiei. In noiembrie va fi o grupa la Viseu si dupa aceea in Baia Mare in februarie martie inca doua grupe”, a declarat presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Viorica Totorean.
Participantii la curs s-au declarat multumiti de aceste instruiri, mai ales ca tot mai des se lovesc in activitatea de zi cu zi de necesitatea utilizarii calculatorului in prelucrarea datelor pacientilor sau a tratementului recomandat acestora. Asta in conditiile in care de la 1 iulie intra in vigoare, in mod experimental reteta electronica, iar de anul viitor alaturi de aceasta vor trebui sa devina functionale si dosarul electronic al pacientului, dar si cardul de sanatate.
„Cursul a fost deosebit de util asta nu se poate contesta, deoarece mereu perfectionarera inseamna a tine pasul si sigur dorind sa tinem pasul a fost absolut necesar pentru intreg sistemul sanitar, in primul rand pentru noi, asistentii medicali care trebuie sa ne aratam aptitudinile si increderea celorlalti”, a punctat asistenta medicala, Corina Kalmar.
Cursurile fac parte dintr-un proiect finantat din fonduri europene prin intermediul POSDRU (programul operational sectorial dezvoltarea resurselor umane). Proiectul a debutat in 2010 si se incheie in 2013. La nivelul judetului Maramures, sunt inregistrati in jur de 3.100 de asistenti medicali.
Sursa: Camelia Tocaci