Reputatia sonoritatii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate in urma cu 300 de ani, este serios afectata de un test realizat de violonisti cu reputatie mondiala, care au preferat, in majoritatea lor, sonoritatea oferita de instrumentele moderne.
Pentru acest experiment, cercetatorii francezi au utilizat 12 viori: sase moderne si sase vechi, dintre care cinci erau Stradivarius. Ei au cerut muzicienilor sa aleaga acea vioara care le placea cel mai mult si cu care ar fi preferat sa cante intr-un turneu de concerte.
Violonistii au testat toate instrumentele intr-o sala de concerte de 300 de locuri si, apoi, intr-o sala mai mare din Paris, au precizat autorii acestui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Fiecare sesiune de testare a durat peste o ora, iar muzicienii nu puteau sa identifice vizual instrumentele, intrucat cele noi fusesera tratate pentru a parea vechi.
Autorii studiului, printre care s-a aflat si Claudia Fritz de la Institutul Jean le Rond d’Alembert din Paris, au precizat ca sase din 10 instrumentisi au ales o vioara moderna ca instrument preferat. Unul dintre acele instrumente moderne s-a detasat, de altfel, in fruntea preferintelor participantilor.
Atunci cand au comparat calitatile viorii alese in cadrul acestui test cu fosta lor vioara preferata, muzicienii au spus, in majoritatea lor, ca instrumentul nou era superior.
Niciunul dintre cei 10 violonisti nu a ghicit varsta instrumentelor testate si nu a putut sa faca diferenta intre viorile vechi si cele moderne.
Rezultatele studiului contrazic opinia, considerata pana acum de necontestat, potrivit careia viorile Stradivarius au calitati tonale ce nu pot fi egalate de instrumentele moderne, afirma autorii studiului.
Realizate de maestrul artizan Antonio Stravidarius, in secolul al XVII-lea, aceste viori valoreaza multe milioane de dolari. „MacDonald”, una dintre cele mai renumite viole Stradivarius, scoasa la vanzare intr-o licitatie la sfarsitul lunii martie, ar putea fi tranzactionata cu peste 45 milioane de dolari.
Prin comparatie, cele mai bune viori fabricate in zilele noastre valoreaza 50.000 de dolari.
Muzicienii si oamenii de stiinta au incercat de multa vreme sa explice motivul pentru care sunetul instrumentelor Stradivarius este atat de bun. Diverse teorii au fost propuse – unele insista asupra lemnului utilizat, altele pe acustica vechilor castele si catedrale, iar altele pe folosirea unui lac special pentru viori.
Alti experti au avansat ideea potrivit careia mica era glaciara din Europa care s-a produs intre 1645 si 1715 ar fi influentat pozitiv calitatea lemnului folosit la fabricarea acestor instrumente muzicale.
Sursa: Mediafax