Presedintele Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga, Rosalyn Higgins, a declarat azi, 3 februarie, in argumentarea deciziei privind delimitarea spatiilor martime din Marea Neagra, ca, in stabilirea liniei de delimitare, Insula serpilor nu poate fi considerata un punct de baza si deci nu poate avea nici un rol in stabilirea liniei de delimitare.
Curtea Internationala de Justitie de la Haga s-a pronuntat azi in cazul de delimitare maritima intre Romania si Ucraina, la finalul unui proces care a inceput pe 16 septembrie 2004, la solicitarea Romaniei.
Decizia CIJ stabileste o linie de delimitare definita prin coordonate geografice clare, in functie de aceasta calculandu-se suprafata de platou continental si zona economica exclusiva care apartin Romaniei si respectiv suprafata de platou continental si zona economica exclusiva ce apartin Ucrainei.
Agentul Romaniei pentru CIJ, Bogdan Aurescu, a declarat marti, la finalul sedintei solemne de citire a hotararii instantei internationale, ca solutia pronuntata este ”avantajoasa pentru Romania”. Linia de demercatie trasata de CIJ ”este clar mai avantajoasa”, mai buna decat orice negociere pe care partea ucraineana a propus-o partii romane.
Potrivit diplomatului roman, Curtea Internationala a recunoscut jurisdictia suverana si drepturile suverane ale Romaniei de 9700 de kilometri patrati, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina de 12.000 de kilometri patrati. Decizia CIJ deschide accesul Romaniei la resursele de hidrocarburi din aceasta zona. Este vorba de 70 miliarde de metri cubi de gaz si de 12 milioane de tone de petrol.
Sentinta pronuntata – prima intr-un caz contencios interstatal in care este implicata Romania – este definitiva, aplicabila imediat, nefiind necesare demersuri pe plan intern sau demersuri intre cele doua state. ”Din acest moment, solutia Curtii exprima adevarul juridic in acest caz”, a spus Aurescu, apreciind ca decizia CIJ confirma munca pe care echipa romana a depus-o in acesti ani si confirma in mare parte strategia pe care partea romana a adoptat-o in fata Curtii.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult