Cel mai mare rezervor de apă de pe insula grecească Naxos a secat, fiind util doar broaştelor ţestoase care navighează în apele sale puţin adânci şi noroioase. În aval, apa de mare s-a infiltrat în canalele de irigaţii goale, afectând recolta de cartofi preţioasă a insulei, relatează marți Reuters și News.ro.
Mai la sud, pe insula Karpathos, autorităţile au impus restricţii în ceea ce priveşte umplerea piscinelor, în timp ce în nordul insulei Thasos autorităţile caută o unitate de desalinizare pentru a face apa de mare potabilă.
„A existat un deficit intens de precipitaţii în întreaga Mediterană şi în special pe Naxos, rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale”, a declarat primarul insulei, Dimitris Lianos.
Milioane de turişti vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de siturile sale antice, de plajele virgine şi de apele turcoaz. Însă efectele schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile ridicate, precipitaţiile neregulate şi incendiile de vegetaţie, ameninţă viitorul celui mai important motor economic al ţării.
Anul acesta pare deosebit de tensionat. După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată, incendiile de vegetaţie au început neobişnuit de devreme, unele în zone în care în mod normal ar fi trebuit să fie zăpadă. Cel puţin şase turişti, inclusiv cunoscutul prezentator de televiziune britanic Michael Mosley, au murit luna trecută, în timp ce canicula a cuprins ţara.
Experţii climatici se tem că ce este mai rău abia urmează să vină. Andrea Toreti, coordonatorul observatorului european şi global pentru secetă din cadrul Serviciului Copernicus, spune că, odată ce efectele secetei devin vizibile, este deja prea târziu pentru a lua măsuri. „Trebuie să evităm să gândim în modul de urgenţă, (în schimb) trebuie să ne uităm la prevenţie şi pregătire”, a spus Toreti.