Presedintele Comisiei speciale a Parlamentului pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, senatorul Titus Corlatean, s-a intalnit vineri cu o delegatie germana condusa de Frank Heinrich, membru al Bundestagului, pe agenda discutiilor figurand, printre altele, asteptarile in legatura cu sustinerea de catre Germania a unei decizii privind aderarea tarii noastre la Schengen.
Titus Corlatean a exprimat asteptarile Romaniei in legatura cu sustinerea de catre Germania a unei decizii cat mai rapide privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, reiterand faptul ca, potrivit evaluarilor Comisiei Europene, tara noastra indeplineste, incepand cu anul 2011, toate criteriile de aderare.
”Romania are un rol stabilizator in regiune si, totodata, asigura securizarea frontierei de est a Uniunii Europene, iar evaluarile privind migratia ilegala — accentuata in ultima perioada — confirma faptul ca evolutiile ingrijoratoare ale acestui fenomen se inregistreaza la frontiera de sud a Uniunii Europene”, precizeaza un comunicat al Senatului.
Senatorul roman a subliniat, in context, ca fenomenul migratiei ilegale si dezbaterile la nivel european din aceasta perioada preocupa in egala masura tara noastra, Romania sustinand in continuare necesitatea intaririi solidaritatii si sprijinului intre statele membre si asumarea de responsabilitati, in acord cu politicile europene de azil.
Deputatul german, care este purtator de cuvant adjunct al Grupului parlamentar CDU/ CSU si vicepresedinte al Grupului CDU Saxonia, si-a exprimat deschiderea pentru sprijinirea relatiilor romano-germane, mentionand faptul ca este un vechi prieten al Romaniei si un bun cunoscator al tarii noastre. El a fost interesat sa cunoasca punctul de vedere al senatorului roman privind solutiile pe termen mediu si lung in problematica migratiei ilegale, fiind discutate in acest context cauzele care genereaza accentuarea acestui fenomen si posibilitatile de directionare mai eficienta a resurselor in cadrul programelor umanitare aprobate la nivel european.
Cei doi oficiali au abordat tematica politicilor europene si nationale de integrare a romilor, subliniind, intre altele, importanta educatiei si, respectiv, a implicarii bisericilor crestine in procesul de integrare sociala.
Au fost discutate, de asemenea, evolutiile in plan international si aspecte privind securitatea in regiune, cu accent pe perspectivele europene ale Republicii Moldova, avand in vedere faptul ca Uniunea Europeana are in coalitia pro-europeana de la Chisinau un partener loial de dialog si cooperare.
Dialogul a evidentiat, totodata, nivelul de excelenta al relatiilor bilaterale in plan politic, economic si cultural, senatorul roman subliniind dinamica schimburilor economice (cresterea cu aproximativ 10%, in anul 2014, la un nivel de aproximativ 20 miliarde euro) si a investitiilor germane in Romania, activitatea firmelor germane in tara noastra aducand o contributie semnificativa la nivelul economiei nationale.
Germania este primul partener comercial al Romaniei si al treilea investitor strain.
Sursa: Agerpres