Aceasta este o mișcare extrem de neobișnuită din partea lui Naftali Bennett, care a comunicat în ultimele zile atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru a încerca să promoveze o încetare a focului, scrie Axiox.com.
Și mai surpinzător a fost că premierul Naftali Bennett a călătorit la Moscova de Shabbat fără să anunțe acest lucru.
Amintim că, în urma cu circa o saptămână, Premierul Israelului, Naftali Bennet, i-a propus liderului rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică purtată duminică, medierea în Ucraina, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. „Naftali Bennet a oferit serviciile de mediere ale Israelului cu scopul încetării ostilităților” – se afirmă în comunicat.
Surse de la Kremlin au subliniat că, în timpul convorbirii, Vladimir Putin l-a informat pe Naftali Bennett despre mersul operațiunii militare speciale pentru apărarea Donbasului.
„S-a subliniat, de asemenea, că o delegație rusă se află în orașul belarus Gomel și este pregătită pentru negocieri cu reprezentanții Kievului, care, dând dovadă de inconsecvență, nu profită încă de această oportunitate” – se precizează în mesaj.
Convorbirea telefonică a avut loc la inițiativa părții israeliene, la finalul acesteia fiind convenită continuarea contactelor bilaterale la diferite niveluri.
Sute de refugiaţi evrei din Ucraina sosesc în Israel
Sute de refugiaţi evrei din Ucraina, printre care orfani, urmează să sosească duminică în Israel, a anunţat miercuri Agenţia Evreiască, însărcinată cu imigraţia în statul evreu, notează AFP.
Potrivit acestui organism paraguvernamental, peste 300 de „refugiaţi evrei ucraineni vor ajunge în Israel cu trei zboruri de la Varşovia (Polonia), din Moldova şi din România”.
Aproximativ „100 de orfani vor fi la bordul zborului dinspre Iaşi, România”, a adăugat Agenţia Evreiască, înfiinţată în 1929.
Odată ajunşi în Israel, „noii imigranţi vor fi luaţi în grijă de Ministerul Imigrării şi vor fi cazaţi temporar în hoteluri din ţară”, potrivit Agenţiei.
În Israel, Legea Întoarcerii, adoptată în 1950, la doi ani de la crearea statului evreu, dă dreptul la cetăţenie israeliană oricărui imigrant cu ascendenţă evreiască până la bunici, precum şi persoanelor care se căsătoresc cu un evreu.