China si Taiwanul au inceput marti un dialog istoric, la nivel de Guvern, pentru prima data de la sfarsitul razboiului civil din 1949, intr-un context de detensionare si de schimburi sporite intre malurile Stramtorii Formosa. Aceste intalniri, la un nivel fara precedent, au avut loc, in mod simbolic, la Nankin, orasul din estul tarii pe care tabara nationalista condusa de catre Chiang Kai-shek l-a ales drept capitala. Wang Yu-chi, un oficial taiwanez insarcinat cu relatiile cu China continentala, s-a intalnit la Nankin cu omolgul sau, Zhang Zhijun, seful Biroului chinez pentru Afaceri Taiwaneze.
Sala in care s-a desfasurat intalnirea celor doi a fost decorata in mod neutru, fara steaguri sau titluri oficiale afisate pe masa la care s-au purtat discutiile, pentru menajarea anumitor sensibilitati. Cei doi si-au strans mainile indelung si calduros. „Atat timp cat vom continua sa avansam pe calea dezvoltarii pasnice, putem si ar trebui sa ne apropiem, in viitor„, a declacat Zhang Zhijun, citat de agentia oficiala de presa China Noua. El a indemnat ambele parti sa actioneze astfel incat relatiile chinezo-taiwaneze sa nu mai fie tulburate.
Wang Yu-chi a insistat, la randul sau, asupra „noului capitol” deschis de vizita sa oficiala in China comunista, un gest care era, in opinia sa, de neimaginat in urma cu cativa ani. Insa, in opinia unor experti, lideri din cele doua teritorii nu se vor reintalni intr-un viitor apropiat. Wang Yu-chi l-a invitat pe omologul sau in Taiwan, pentru ca sa „inteleaga mai bine societatea din Taiwan si conditiile de trai ale populatiei acestuia„.
Intalnirea releva eforturile depuse de cativa ani de catre cele doua parti, despartite de Stramtoarea Formosa, de a mai alina ranile razboiului civil care a condus, in 1949, la impartirea intre „Republica China” si „Republica Populara China”. In acel an, doua milioane de sustinatori chinezi ai liderului nationalist Chiang Kai-shek, infrant de oamenii lui Mao, s-au refugiat pe Insula Taiwan. De atunci, Beijingul si Taipeiul revendica, fiecare in parte, deplina autoritate asupra Chinei.
Beijingul considera Taiwanul ca partinandu-i si nu a renuntat la reunificiare, prin forta daca este necesar. Insa relatiile intre cele doua entitati s-au ameliorat dupa alegerea, in 2008, a presedintelui Ma Ying-jeou. Acest artizan al renasterii Partidului Kuomintang (KMT) – fostul inamic nationalist – a fost reales in 2012 si este un sustinator al relatiilor cu China continentala. In urma unor contacte timide in anii ’90, Taiwanul si China au patruns, in 2010, intr-o etapa decisiva pe calea „dezghetarii” relatiilor, semnand un acord-cadru de cooperare economica, la initiativa lui Ma Ying-jeou. Acest acord si alte gesturi de deschidere, ca reluarea legaturilor aeriene directe, au fost negociate, insa, prin organisme semioficiale, deoarece Beijingul si Taipeiul nu intretin, in continuare, relatii diplomatice.
In cursul vizitei de patru zile, Wang Yu-chi urmeaza sa evoce crearea unui Birou de legatura, integrarea economica regionala si acces la ingrijiri medicale pentru studenti taiwanezi care studiaza in China. Problema libertatii presei urmeaza, de asemenea, sa fie abordata. Un purtator de cuvant al presedintelui Ma Ying-jeou a declarat ca acesta considera ca intalnirea este de „o mare importanta pentru dezvoltarea pasnica a relatiilor bilaterale si (contine) elemente cruciale in vederea normalizarii relatiilor de o parte si de alta a stramtorii”.
In functie de rezultat, sejurului lui Wang Yu-chi in China ar putea pune primul jalon al unei intalniri intre Ma Ying-jeou si presedintele chinez Xi Jinping, apreciaza George Tsai, un politolog de la Taipei. „Cele doua parti dibuie pietrele de sub picioare traversand raul”, spune el, citand un provers chinez despre prudenta.
Summitul liderilor APEC (Cooperarea economica a tarilor din regiunea Asia-Pacific) care va avea loc in octombrie, la Beijing, va reprezenta o ocazie ideala in acest sens, in opinia lui Wang Yu-chi. Presedintele chinez s-a intalnit cu fostul presedinte taiwanez, Vincent Siew, in cadrul ultimului summit APEC, in Indonezia, in octombrie 2013. China se opune in continuare prezentei oficiale a liderilor taiwanezi in cadrul organizatiei Asia-Pacific.
Taiwanul doreste sa determine o avansare, in cadrul acestor intalniri, a unor dosare practice in domeniile economic si al securitatii. China, in schimb, vizeaza revenirea Taiwanului sub tutela sa, subliniaza Jia Qingguo, un profesor de la Universitatea din Beijing. China „acorda, probabil, mai multa importanta accelerarii integrarii economice, gandindu-se la unificarea politica pe termen mai lung”, este el de parere.
Drumul este lung si presarat de „capcane” pana la normalizarea relatiilor dintre Beijing si Taipei, insa intalnirea de la Nankin are un „impact simbolic” puternic, apreciaza Jia Qingguo.
Sursa: Mediafax