Vezi VIDEO
Cei mai reprezentativi oameni ai operatorilor de apa si canalizare din Transilvania s-au intalnit astazi, 5 aprilie, in Baia Mare pentru a analiza si discuta viitoare programe pentru 2013. La intalnirea de astazi au participat si Dorin Ciataras, directorul Comitetului Teritorial „Transilvania“(CTT) si Vasile Ciomos, presedintele Asociatiei Romane a Apei. Printre altele, s-a discutat si despre situatia Maramuresului.
Pe parcursul a doua ore, membri CTT au dezbatut cele mai importante probleme de care se lovesc operatorii de apa si canalizare dar si viitoarele proiecte. Sedinta a avut loc in Baia Mare la sediul societatii Vital, iar principalele puncte pe agenda de lucru au fost activitatea CTT pe ultimii trei ani, analiza privind eficienta regionalizarii operatorilor din CTT, informarea privind situatia economica a membrilor la finele anului 2012, asigurarea necesarului de apa bruta din bazinele Somes-Tisa si Crisuri, alegerea noului Comitet de conducere al CTT si programul de actiuni pe 2013.
In ceea ce priveste situatia actuala a Romaniei in acest domeniu, Vasile Ciomos considera ca de multe ori birocratia este una din cele mai mari probleme.
„Vorbim despre un sector foarte complex in care sunt foarte multe nevoi. Probabil stiti ca doar circa 57 % din populatia tarii este racordata la sisteme centralizate cu apa si doar 46% la sisteme centralizate de canalizare, pentru care ne-am fixat termene de conformare. Suntem departe inca de a ne conforma din toate punctele de vedere la cerintele din directivele Uniunii Europene si pe de alta parte, progresam greu in implementarea proiectelor mari de investitii care trebuie facute pentru a aduce infrastructura la starea tehnica necesara pentru a asigura servicii de calitate cetatenilor si in acelasi timp de a ne conforma la cerintele din standardele si directivele Uniunii Europene. Asa incat un raspuns scurt ar fi ca suntem in directia buna dar ne miscam in continuare incet si greu in hatisurile birocratice ale Uniunii Europene, in cerintele uneori politizate ale autoritatilor romanesti“, a explicat Ciomos.
In ceea ce priveste judetul Maramures, membrii CTT considera ca suntem pe drumul cel bun. Daca se va reusi si atragerea de noi fonduri in perioada 2014-2020, Maramuresul va putea sa se laude cu o retea de apa si canalizare la standarde europene.
„La intalnirea de astazi vom vorbi in principal despre investitiile care se fac in judetul Maramures, in acest moment, de investitia de 120 de milioane de euro care este in curs de implementare, care in acest moment este intr-o faza destul de avansata. La sfarsitul acestui proiect, Maramuresul se va afla la jumatatea drumului pe care trebuie sa-l parcurga in scopul conformarii pe directivele uniunii in ceea ce priveste apa si apa uzata. In aceasta faza suntem in curs de reactualizare a master planului, acum colectam datele de la unitatile administrativ teritoriale in vederea actualizarii lui, care va asta la baza elaborarii celei de-a doua aplicatii mari pentru judetul Maramures unde speram sa mai putem obtine circa 100 de milioane de euro, care sa-i implementam in perioada 2014-2020“, a spus Zamfir Adoreanu, directorul executiv al ADI Maramures.
La randul sau, Dorin Ciataras presedintele CTT, a aratat ca performanta societatii Vital este recunoscuta la nivelul comitetului. „Maramuresenii sunt pe drumul cel bun. S-a facut regionalizarea serviciului la nivelul judetului Maramures asa cum s-a facut si in Bistrita, Satu Mare si Oradea. Eu as spune influenta operatorului Vital Baia Mare in orasele si localitatile mici din judet este benefica deoarece si in acele orase experienta operatorului Vital isi spune cuvantul“, a punctat Ciataras.
Sursa: Cosmin Carp