Federația Young Men’s Christian Associations România (YMCA România), Asociația Young Initiative (AYI) și Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă (CDCD) a organizat la București o serie de evenimente în cadrul proiectului “Standarde și politici publice sustenabile în lucrul cu tinerii din România”.
Vineri, 15 februarie 2019, a avut loc cea de-a doua întâlnire a Grupului Național de Lucru Standarde de Tineret. În cadrul evenimentului, membrii grupului au analizat rezultatele proceselor de consultare publică privind standardele pentru lucrul cu tinerii din România, organizate la nivel naţional în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019.
În urma dezbaterii au fost întocmite şi înaintate către Ministerul Tineretului şi Sportului propuneri cu privire la: metodologiile pentru activităţile de tineret; standarde pentru tabere şi activităţi de turism pentru tineret; Codul de etică al lucrătorului de tineret şi pentru persoanele care lucrează cu tinerii.
Propunerile, în acest moment în format intermediar, pot fi consultate pe site-ul proiectului: www.standarde-tineret.ro.
Grupul de lucru asigură astfel un cadru participativ, un dialog permanent între societatea civilă și instituțiile responsabile privind dezvoltarea de politici publice și standarde pentru activitățile de tineret.
Timp de 3 zile, în perioada 15-17 februarie 2019, s-a derulat cursul de formare Lucrul cu tinerii și politicile publice de tineret la care au participat 15 membri și voluntari din ONG-uri și instituții publice. Structurat pe sesiuni teoretice şi practice, cursul a vizat următoarele obiective:
- Dezvoltarea competențelor de formulare, monitorizare şi evaluare a politicilor publice în domeniul tineretului;
- Experimentarea unor metode de consultare și analiză pentru elaborarea de politici publice de tineret;
- Înţelegerea activităţii de lucru cu tinerii standardizată la nivel naţional şi European;
- Motivarea participanţilor de a îmbunătăţi activitatea de tineret la nivelul comunităţii lor.
În acest context, agenda a cuprins tematici precum clarificarea conceptelor de politică publică şi standarde pentru activităţile de tineret, procesul unei politici publice, modele de implicare a tinerilor, competenţe necesare într-o cultură democratică, motivarea lucrătorilor de tineret pentru implicarea în procesele decizionale, metode de consultare şi participare publică a tinerilor, studii de caz privind procesele decizionale şi advocacy, exemple de organizare a evenimentelor de participare publică a tinerilor.
La final, participanţii şi-au exprimat motivaţia de a implementa cele învăţate la curs, în comunităţile lor, argumentând că au primit toate instrumentele necesare pentru a acţiona în direcţia iniţierii şi dezvoltării de proiecte pentru tineret la standarde de calitate.
“ Pentru mine personal, participarea la acest curs este şi un prim pas în a înţelege mai bine ce este şi cum se formulează o politică de tineret”, participant.
“ Am reuşit în aceste trei zile să-mi cunosc colegii din alte organizaţii şi să gândim împreună viitoare proiecte”, participant.
În etapa următoare de implementare a proiectului, vor avea loc alte 5 cursuri de formare la Bacău, Craiova, Timișoara, Cluj și Constanța. Datele și locațiile pentru fiecare training, urmează a fi comunicate ulterior.
Proiectului “Standarde și politici sustenabile în lucrul cu tinerii din România” este co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Componenta 1: Creșterea capacității ONG-urilor și a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative; Axa prioritară – Administrație Publică și sistem judiciar eficiente; Operațiunea: Dezvoltarea și introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetățeni și mediul de afaceri în concordanță cu SCAP, având cod SIPOCA 149 / cod MySMIS 112133.
Proiectul va avea o durată de 16 luni, respectiv iulie 2018 – noiembrie 2019 și are o valoare totală de 748.178,65 lei din care valoare eligibilă nerambursabilă FSE 615.482,40 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național 117.432,69 lei și cofinanțare parteneri 14.963,56 lei.
Detalii despre proiect sunt disponibile pe site-ul www.standarde-tineret.ro