S-a desfășurat, în zilele 4-5 noiembrie 2021, întâlnirea anuală a preoților din Eparhia de Maramureș. „Vă spunem bine ați venit! Nu ne-am întâlnit de mult timp, situația o cunoaștem cu toții”, a spus PS Vasile Bizău în deschiderea întâlnirii, care s-a declarat bucuros să-i reîntâlnească pe toți preoții, veniți la Baia Mare în două serii, în zilele de joi și vineri, 4 și 5 noiembrie 2021. După rugăciunea comună, Ora a Treia și Rugăciunea pentru Sinod, a urmat dezbaterea temei alese pentru această întâlnire și anume Sinodul cu titlul „Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare, misiune”.
„Procesul sinodal este o ocazie potrivită, pentru toată Biserica, de a sta în dialog, în rugăciune, de a avea momente de apropiere față de toți fiii Bisericii și nu numai. Este o ocazie istorică pentru toți, de a asculta inspirațiile Spiritului Sfânt în această formă de dialog, cercetare și consultarea Poporului lui Dumnezeu”, a afirmat PS Vasile.
Părintele Laurențiu Costin, coordonatorul procesului sinodal în fază eparhială, i-a introdus pe preoții participați în tema sinodului, explicând în detaliu ce înseamnă acesta pentru Biserica Universală: „Este un proces care, așa cum explică și documentul pregătitor, ne scoate puțin din zona de confort prin noutatea sa. De aceea avem nevoie și de rugăciune, așa cum ne-am unit și noi astăzi… cuvântul Sinod provine din limba greacă și este un cuvând compus: sin odus, care înseamnă în același drum, în același parcurs, în aceeași cale. În acest sens, cuvântul sinod trimite cumva la începuturile Bisericii Creștine, când cei care-L urmau pe Isus erau numiți discipolii Căii, care se aflau pe o anumită cale, Calea fiind Hristos, după cum ne spune Mântuitorul… Această situare a noastră în aceeași Cale ne vorbește despre faptul că există o legătură esențială între ființa noastră împreună în aceeași cale și Biserică. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Sinod și Biserică sunt echivalente, adică dacă avem Sinod, dacă suntem cu toții pe aceeași cale, suntem Biserică. Dacă nu suntem împreună, cu greu putem vorbi de Biserică”, a afirmat părintele Costin.
Prin natura sa, deci, Biserica nu poate fi decât sinodală, adică formată din toți aceia care contribuie la mersul ei. Convocarea Papei Francis este una practică, cheamă în special la a include în mersul Bisericii acele voci, acele persoane care riscă să rămână marginalizare din multe puncte de vedere: fie că nu au un anumit statut sau au o sănătate șubredă, fie că nu au timp din cauza faptului că lucrează foarte mult, fie că sunt văduvi, mame singure sau persoane cu handicap. „Se pare că aceasta este o temă foarte importantă pentru Papa Francisc, a afirmat în continuare pr. Costin. Papa Francisc a convocat acest sinod și tot el afirmă că tocmai drumul sinodalității este drumul pe care Dumnezeu îl așteaptă de la Biserica din al treilea mileniu”.
„Este cumva de la sine înțeles că suntem cu toții împreună, în Biserică, însă Papa Francisc spune că sunt anumite fracturi în Biserică și între Biserică și lume. Și aceste fracturi se doresc a fi vindecate”. Dintre fracturile care apar în interiorul Bisericii au fost amintite îndepărtările poporului de păstorul său său sau îndepărtarea păstorilor de credincioși, din diferite cauze, iar în ce privește relația Biserică-lume, uneori Biserica este persecutată și aparte tentația de a răspunde prin rezistență, fapt care face ca cele două să se îndepărteze. Papa Francisc dorește ca Biserica să fie una misionară, adică noi toți, creștinii, să simțim că avem o misiune în Biserică și în lume, să devenim lumină și partener credibil de dialog. „Atâta timp cât noi, în interiorul suntem Bisericii, suntem divizați și forțele din interiorul Bisericii nu sunt orientate în același sens, care este slujirea în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și apoi misiunea, noi nu suntem un partener serios sau demn de luat în seamă. De aceea, suntem invitați să lucrăm în acest sens, să ne rugăm în primul rând, deoarece acest parcurs nu este unul care ține de simplul efort omenesc, este însuși Spiritul Sânt cel care lucrează în mijlocul nostru și de aceea și rugăciunea pentru sinod este o invocare a Spiritului Sfânt. El este cel care lucrează și noi suntem chemați să intrăm în ascultarea Lui și să acționăm după cum El ne îndrumă, iar îndrumarea Spiritului este întotdeauna spre unitate, spre înțelegere reciprocă, spre relații care vindecă, care unesc, care includ, care redau demnitate, care împlinesc. Așadar, tot efortul nostru va fi în acest sens”.
Iar după pasul de rugăciune, este nevoie de o parte practică, angajarea la a da împreună un răspuns la întrebarea:
„Ce pași ne îndeamnă Spiritul Sfânt să facem ca Biserică sinodală? (Documentul pregătitor, 2)”. În acest scop, părintele Laurențiu a explicat preoților parohi că vor avea la dispoziție aproximativ 7 luni, până în luna mai 2022, în care, prin diferite activități și întâlniri, să convoace comunitatea parohială, grupurile de laici și asociațiile care activează în parohii, pentru a răspunde împreună la unele întrebări propuse, dar să și caute singuri, luând fiecare în considerare contextul în care își îndeplinește misiunea, parohia în care activează, teme pe care ar putea să le dezbată în ce privește sinodalitatea în parohia proprie. „Se poate porni de la a depista umbrele parohiei pe care o păstoriți, explică părintele, a discuta despre acele teme și acele puncte în care parohia are nevoie să crească”, iar modalitatea poate fi fie față în față, fie acolo unde sunt rețineri, să se scrie bilețele anonime care să fie puse într-o cutie și să fie discutate pe rând cu întreaga comunitate. Părintele Costin a îndemnat păstorii să găsească fiecare modalitatea adaptată pentru contextul în care își îndeplinesc misiunea, pentru că nu există o rețetă universală valabilă deoarece realitățile sunt foarte diferite. Astfel că, fiecare paroh a fost invitat să personalizeze modul de a realiza acest proces sinodal la nivel parohial, ținând cont de contextul, nivelul, mentalitatea și implicarea credincioșilor în propria parohie. La final, în luna mai, fiecare paroh sau un responsabil al parohiei va trimite o sinteză către protopopiat, care la rândul său va sintetiza ideile venite din parohii și va trimite către sediul Episcopiei propria lucrare. Responsabilii desemnați de Episcopia noastră, pr. Laurențiu Costin împreună cu doamna Palaga Gorzo, vor face sinteza la nivel eparhial, care va fi înaintată către Conferința Episcopală din Romania. Conferințele Episcopale vor sintetiza lucrările naționale, care vor fi trimise către echipa responsabilă pe continent și la final, totul va fi trimis la Roma și sintetizat în documentul final semnat de Papa Francisc, care va fi publicat în luna octombrie a anului 2023.
Vor fi așadar șapte luni de muncă la nivel eparhial, în parohii, asociații și grupuri laicale, luni care se vreau a fi rodnice, sub îndrumarea Spiritului Sfânt!
Episcopia greco-catolică de Maramureş