La întâlnirea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Probleme Persoanelor Vârstnice a fost prezentat raportul de activitate în anul 2018.
Subprefectul Alexandru Cosma a spus: ”Ședințele desfășurate pe parcursul anului trecut au abordat aspecte referitoare la proiecte de acte normative, necesitatea majorării punctului de pensie, asigurarea asistenței medicale și a medicamentelor, asigurarea dreptului la mobilitate acordarea de prestații sub forma biletelor de tratament, dar și alte propuneri care s-au transmis autorităților și instituțiilor centrale. Au fost înregistrate cinci solicitări din partea Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice”.
Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Ștefan Lupșa, a vorbit despre faptul că o serie de propuneri transmise la nivel central au fost luate în considerare și rezolvate. S-a reușit organizarea de întâlniri cu autorități și cu parlamentari. De asemenea, a fost majorată indemnizația pentru veteranii de război și recalcularea pensiilor pentru persoanele din grupa I și grupa a II-a de muncă.
Pentru anul acesta mai avem de rezolvat problema transportului în comun și îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu care ar rezolva o parte din problemele (medicale, sociale, gospodărești) cu care se confruntă unii pensionari, a mai adăugat președintele Ștefan Lupșe. Acesta a solicitat sprijin din partea primăriilor pentru înființarea asociațiilor de pensionari la nivel de comune sau localități din mediul rural, inclusiv spații pentru sediul unde să își desfășoare activitatea, oferind ca exemple de bună practică Mocira, Săsar, Lăpușel și Recea. O altă propunere s-a referit la organizarea de întâlniri, în teritoriu, la sediul asociațiilor, cu conducerea Casei Județene de Pensii Maramureș și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Maramureș.
La nivelul municipiului Baia Mare sunt în curs de proiectare și realizare două imobile destinate îngrijirii persoanelor vârstnice.
Directorul executiv al Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș, Ovidiu Morar, a făcut referire la faptul că plata persoanelor cu dizabilități se realizează de către această instituție, respectiv că a fost majorat plafonul pentru obținerea ajutorului de încălzire la valoarea de 750 lei.
Subprefectul Alexandru Cosma a solicitat membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Probleme Persoanelor Vârstnice să transmită propuneri cu privire la problemele persoanelor vârstnice pentru a fi centralizate și discutate la întâlnirile comitetului care vor avea loc pe parcursul acestui an.