De Sfanta Maria Mare, ieudenii risipiti prin toate colturile tarii si ale lumii (Baia Mare, Sighet, Brasov, Timisoara, Italia, Spania, Franta, Anglia, SUA etc.) au facut cale intoarsa spre locurile dragi de unde au plecat cu luni sau ani in urma. Bucuria regasirii a fost si mai mare pentru tineri, care in acest an s-au bucurat de concerte ale unor formatii renumite, cap de afis fiind Talisman si 3Sud Est. N-au lipsit spectacolele folclorice, intrecerile sportive si actiunile culturale, care au atras oaspeti de pe toata Valea Izei.
Fara indoiala ca pentru ieudenii care nu si-au vazut locurile natale de mai multa vreme, satul a parut total schimbat, aproape de nerecunoscut. Febra santierelor a pus stapanire pe aproape fiecare ”ulicioara”de cum intri in comuna pe la Ieudisor, pana in Mocira sau Plopsor si Dupa Manastire. Au aparut zeci de case noi, majoritatea aflate inca in rosu, unele imense, cu mai multe etaje, care se potrivesc ca nuca-n perete cu imaginea de sat traditional pe care Ieudul vrea sa si-o formeze in ochii turistilor.
Te doare sufletul vazand dezastrul urbanistic, dar este si o parte buna in acest rau imens provocat arhitecturii traditionale – faptul ca aceste constructii impunatoare dovedesc bunastarea localnicilor.
Cei mai multi au scapat de saracie si acum se concureaza sa arate acest lucru, lasand in urma cosmarul anilor de sacrificii pe santierele din strainatate. Casele noi au in interior instalatii sanitare, incalzire centrala, conditii de confort aproape ca la oras.
Al doilea semn de bogatie, pe care ieudenii nu s-au sfiit sa-l afiseze si la Intalnirea cu fii satului din acest an, a fost limuzina din curtea casei, care mai de care, doar marci si modele de ultima generatie, toate cu numere straine. La un moment dat puteai crede ca te afli intr-o expozitie auto desfasurata intr-un mediu nonconformist, pe cateva zeci de hectare de-a lungul si latul localitatii.
In prima zi folclorul a fost rege
Vineri, 15 august, dupa iesirea de la slujba de Sfanta Maria si intoarcerea ”prosesiilor” (procesiuni religioase – n.r.) de la manastire, ieudenii au inceput sa se adune in centrul satului pentru a sta la o poveste despre intamplarile petrecute in timpul cat nu s-au vazut.
Dupa-amiaza, pe scena din curtea scolii autoritatile locale si oficialii invitati au dat startul distractiei. Pana tarziu in noapte au rasunat chiar si in capatul satului piesele etno ale formatiei ”Haiducii” si horile populare interpretate de Marinel Petreus, Ghita Parja, Voichita Nemes, Grupul feciorilor din Ieud „Am fost s-om fi”, Ion Dordoi, Felix Galan, Traian Ilea si Valeria Codorean. Un spectacol folcloric de calitate, care a redus la tacere pentru cateva ore manelele revarsate in cursul zilei la fiecare pas, prin geamurile deschise ale masinilor cu numere straine.
A doua zi a inceput cu sport si s-a terminat cu disco party
Sambata, 16 august, de buna dimineata, sa nu dea arsita amiezii peste alergatori, s-a dat startul in traditionala competitie Maratonul Ursoii organizata de Vasile Dunca – Solidu’ (Boboiog Company). Concurentii au pornit glont din fata Primariei Ieud, cu toate ca politistul care a dat startul nu a scos pistolul din teaca, ci doar a fluturat mana goala in aer.
In vreme ce maratonistii se strecurau printre masini si carute pana in partea de sus a satului, arbitrul competitiei, Grigore a’ lui Pinteoi (cunoscut si sub numele zeitei Bendis), s-a teleportat mecanizat in capatul Izvorului Ursoii, sub Magura, pentru a supraveghea linia de sosire dupa parcurgerea celor 10 kilometri din tur.
Din fericire, doar un concurent a fost nevoit sa abandoneze cursa (intindere de muschi), ceilalti au dat piept cu Izvorul Ursoii, proba de foc a traseului, cu cea mai mare panta.
Maratonistii au avut in acest an surpriza sa constate ca gheata de sport are priza mult mai buna pe covorul de asfalt turnat recent de Primarie in catunul Plopsor si pe drumurile forestiere pietruite ca-n palma printr-un proiect finantat de Uniunea Europeana. Competitia s-a desfasurat fara incidente.
Pentru unii concurenti la vale a fost mai usor si au recuperat din distanta fata de rivali. Excelent exemplul concurentului francez Cristophe, care si-a lasat ”cocoanele” (cele trei fetite) in bratele sotiei si dus a fost la maraton, de admirat puterea Paulei Chindris de a alerga dus-intors cei 20 de kilometri si extraordinara hotararea tanarului de nici 18 ani Vasile Gogea, care fara nicio experienta sportiva in afara de … coasa, secure si lopata, a fugit mancand pamantul si a luat locul I dintre ieudeni. Click pentru a vedea articolul despre Maratonul din Ieud si galeria cu fotografii de la eveniment.
Dupa-amiaza de sambata, intr-un grup format ad-hoc din „stranieri” si localnici se vorbea deja cu interes despre ce ar mai trebui facut de anul viitor pentru ca sarbatoarea satului sa fie si mai reusita. ”Francezul” Dumitru Dunca – Boboiog a propus ideea constituirii unei asociatii sau filiale avand ca unic scop dezvoltarea satului Ieud, care sa atraga finantari pentru derularea unor proiecte comunitare.
Pictorul Dumitru Gorzo, unul dintre cei mai talentati creatori romani de arta contemporana, s-a oferit sa dedice Ieudului natal un proiect artistic, prin care o parte din sat sa devina o galerie vie (Citeste aici in ce consta proiectul artistic propus de Dumitru Gorzo). ”Americanul” Gheorghe Chindris a convins un grup de tineri sa schimbe tricourile si blugii pe „camesa” si „gati”, pledand pentru conservarea portului popular. „Italianul” Vasile Dunca – Solidu s-a gandit ca satul ar avea nevoie de o baza sportiva moderna si ar fi dispus sa se implice in acest scop.
Au venit si altii cu propuneri bune si realizabile. In ce ma priveste, am militat pentru solidaritate cu asociatia ”Am fost s-om fi”, care s-a implicat deja in mai multe proiecte locale, pentru depasirea barierelor confesionale si crearea unui parteneriat cu primaria, astfel incat ideile frumoase sa nu ramana doar pe hartie.
Mai spre seara, ieudenii s-au cinstit cu mici si bere in curtea scolii, unde au fost amenajate tarabele cu bunatati. De pe scena din apropiere se auzea muzica buna. Dupa Alexia, a venit randul formatiei Talisman sa isi incante spectatorii. Distractie la maximum pentru sutele de tineri si adolescenti, care au incins o disco party tarziu in noapte.
Amintirea codicelui, muzica populara, recital 3Sud Est si focuri de artificii in a treia zi
Duminica, 17 august, a treia zi a manifestarilor de la Ieud, oamenii au mers la biserica, de unde s-au intors cu gandul la cele spirituale. Asa ca organizatorii au profitat sa ii invite la o intalnire culturala in care sa se vorbeasca despre spiritualitatea Ieudului.
Profesorii universitari Daniela si Petru Dunca alaturi de alti invitati au rememorat manifestarile dedicate Codicelui de la Ieud descoperit in anul 1921 in turnul Bisericii din Deal si aflat in prezent in Biblioteca Academiei Romane. Tot ei au propus ca incepand cu editia 2009 a ”Intalnirii cu fiii satului” sa fie inclus in program si un simpozion stiintific pe tema manuscrisului din codicele ieudean, care se numara printre cele mai vechi scrieri in limba romana. Vor fi invitati lingvisti si alti cercetatori interesati de istoria limbii romane.
Nicolae David, primarul comunei Ieud, s-a aratat incantat de idee si a apreciat ca intalnirea din acest an organizata in parteneriat cu firma Art Tradition Baia Mare a fost cea mai reusita de pana acum pentru ca a avut trupe bune la scena si un program divers, pe toate gusturile.
In cursul zilei de duminica, momentele de folclor autentic au fost sustinute de Ansamblul Transilvania, Tiberiu Ceia, Ancuta Anghel, Ansamblul „Traditii maramuresene”, Ansamblul folcloric “Am fost s-om fi” din Ieud, Ansamblul Mocirita din Vadu Izei, Marius Ciprian Pop si Ceterasii de la Cluj.
Au incheiat seara si au tras cortina peste manifestarile din acest an trupa 3Sud Est, Alexandra Ungureanu si Crush.
Si ca spectacolul sa fie complet, cerul Ieudului a fost luminat pret de cateva minute cu un foc de artificii.
Citeste si:
Sursa: Dumitru Maris