Vezi VIDEO
Povestea editiei 13 a intalnirilor generatiei Mateianu s-a scris intre un meci de fotbal si o lansare a primului volum din trilogia „FC Baia Mare – Generatia Mateianu”, autor fiind jurnalistul Ion P. Pop. Multe au fost amintirile depanate si, obsesiv, discutiile au ajuns si au revenit la „morisca” lui Viorel Mateianu si la dorinta acestuia ca FC Baia Mare sa fie nu numai o echipa care sa revolutioneze fotbalul, ci si sa devina o familie. Dorinte implinite pentru antrenorul despre care se vorbeste si azi in Baia Mare si de dragul caruia, an de an, fostii sai fotbalisti se intalnesc vara pentru a-i omagia memoria.
Editia 13 a intalnirilor generatiei Mateianu a inceput cu meciul dintre FC Bihor si FC Baia Mare, in formule cat mai apropiate de cele in care cele doua echipe au jucat sub bagheta lui Viorel Mateianu A fost evenimentul care a ridicat cortina editiei 2011 a intalnirilor fostilor fotbalisti de la FC Baia Mare, de pe vremea lui Mateianu. Partida a fost intens disputata, fazele spectaculoase nu s-au lasat asteptate, iar scorul s-a terminat convenabil la egalitate la 9.
Pentru FC Bihor Oradea au fost prezenti la teren: C. Duna – Chis, Alexandru Kiss, Ioan Zare, Viorel Vancea, Sorin Cigan, Alexandru Terhes, Vova Tamas (capitan nejucator).
FC Baia Mare a trimis in teren urmatorii jucatori: Dragomirescu (venit din Australia), Frank – Ion Condruc (capitan), Viorel Buzgau, Imre Szepi, Gigi Deac, Ioan Muresan, Attila Piroska, Vasile Deac, Danut Somcherechi, C.Muresan, Zoltan Illes. Au oferit suport moral: Adalbert Rozsnyai si Marin Sabau.
Sambata dupa masa – momente de reculegere, candele aprinse si depuneri de coroane. A fost facut un prim popas la mormintele celor doi mari fotbalisti disparuti, Radu Pamfil si Cucu Moldovan, dupa care a doua escala a fost la stadionul „Viorel Mateianu”.
„Va spun sincer ca, in fiecare an cand vin in Baia Mare, vin cu atat de multa dragoste si ma bucur cand vad in jurul nostru toti copiii nostri, pentru ca sportivii erau copiii nostri: le multumesc ca vin, ca suntem impreuna si sa fim sanatosi sa ne vedem asa in fiecare an!”, a declarat Michaela Mateianu.
„Ne intalnim, ne simtim bine si ne petrecem impreuna o zi, ca o zi de cantonament de candva. Numai noi, cei care am trait acele momente, stim cat de importante sunt aceste revederi„, a marturisit capitanul Ion Condruc.
Intalnirea generatiei Mateianu, editia 2011, a continuat cu lansarea volumului 1 din trilogia „FC Baia Mare – Generatia Mateianu”, autor Ion P. Pop.
„Ion P. Pop a scris aceasta carte desi eu am fost foarte sceptica si dansul stie, pentru ca mereu i-am spus ca, dupa parerea mea, nu e cazul: adica au trecut niste generatii de fotbalisti, pe care nu stiu cat ii mai intereseaza ce a facut Viorel Mateianu. Dar dansul a sustinut ca este cazul sa se scrie si si-a dus pana la capat ideea. Ii multumesc foarte mult”, a mentionat Michaela Mateianu.
„Domnul Pop cred ca are cele mai multe meciuri dintre jucatori, pentru ca a fost prezent nu numai la partidele oficiale de acasa si din deplasare, dar si in cantonamentele de iarna si de vara… Daca nici domnul Pop n-ar fi indraznit sa scrie aceasta carte, copiii, nepotii, stranepotii poate n-ar mai fi auzit de Mateianu, de echipa care eram si bucurii mai mari decat ale noastre cred ca nu poti sa le traiesti decat acolo, pe teren…”, a declarat Condruc.
„Cred ca este vorba despre doua fenomene, doua lucruri deosebite si de exceptie in peisajul national sportiv si nu numai. Este vorba despre pastrarea unei traditii, de pastrarea unei memorii pentru un om exceptional, care a creat o echipa, un stil, o lume noua in fotbalul romanesc, lucru cu totul si cu totul de neinchipuit si de nesuportat de fotbalul romanesc. Reusitele lui Viorel intotdeauna i-au deranjat si enervat pe mediocrii. Faptul ca cineva reuseste sa pastreze si sa comemoreze memoria lui este ceva de exceptie, asa cum spuneam. Ce se intampla in Baia Mare este remarcabil si ar fi, in mod normal, exemplar, daca cineva ar observa lucrul acesta. Al doilea moment de exceptie este legat de Ion P. Pop, pe care-l felicit pentru cariera si o indelungata straduinta in domeniul publicisticii sportive. N-as vrea sa fac comparatii, dar poate fi usor asezat alaturi de marii gazetari care au facut istorie in aceasta tara: Ioan Chirila, Eftimie Ionescu, Radu Urziceanu, oameni de la care si eu am invatat meserie. Ceea ce face domnia sa astazi, prin aparitia primului volum din trilogie despre fenomenul Mateianu este de retinut, de remarcat, de subliniat, de dat exemplu, pentru ca foarte putini mai indraznesc sa-si petreaca atata timp si sa piarda atata timp (dansul va spune ca a castigat atata timp…) pentru a scrie, pentru a strange atatea documente, toata istoria fabuloasa…”, a mentionat jurnalistul Dumitru Graur, presedintele Asociatiei Presei Sportive din Romania.
„Ar fi greu sa explic, daca m-ar intreba cineva, de ce am intarziat atatia ani cu aceasta carte. Deoarece intotdeauna am considerat ca nu am suficienta documentatie pentru a scrie despre lucruri atat de teribile. Setea de a avea cat mai multa informatie a devenit o obsesie chinuitoare. Fara sa cad in tragism, am suferit foarte mult pana cand a iesit dupa tipar aceasta carte. Volumul 1 se refera la momentul cand Mateianu a sosit in Baia Mare, dupa etapa a cincea, a preluat echipa, in editia respectiva de campionat nu a reusit sa o promoveze, in anul urmator a promovat glorios. Cartea se duce pana in anul 1981. de asemenea contine date despre biografia de viata, de jucator si de antrenor a celui care a fost Viorel Mateianu”, a marturisit jurnalistul Ion P. Pop.
Foto (c) eMaramures.ro.
CITESTE SI:
FOTBAL. Consilierii locali din Baia Mare au decis: stadionul se va numi „Viorel Mateianu”
FOTBAL. Michaela Mateianu: „Ceea ce se intampla in Baia Mare este unicat in tara si ar trebui sa fie un exemplu si pentru altii”
FOTBAL. Generatia Mateianu s-a reintalnit, pentru a 12-a oara, in Baia Mare (VIDEO)
FOTBAL. Daniel Ariciu: „Viorel Mateianu a revolutionat fotbalul romanesc prin ceea ce a facut in Baia Mare”
Sursa: RIP