Poate în cea mai grea perioadă a actualei societăți, întâlnim tot mai multe exemple de oameni care se mobilizează și îi ajută pe cei de lângă ei ca să treacă mai ușor peste încercarea grea la care este supusă întreaga lume.
Din păcate, avem și exemple care ne îngrozesc și ne fac să realizăm că omul nu este nimic altceva decât o sumă de răutăți. Toate acestea sunt dovedite de mârlănia unui angajat al Serviciului Județean de Ambulanță.
Ia-tă cele prezentate de o angajată a unui mall din oraș:
„Eram la țigară, pe rampă la Vivo și am văzut un domn care a căzut pe jos în mijlocul parcării. Alături de un coleg și încă câteva persoane am mers să îl ajutam sa se ridice. Pe când l-au ridicat băieții, am observat că domnul nu se ținea singur pe picioare. Bun, l-am dus la fumoar pe o bancă. Țin să precizez că nici șezut nu putea sta, nu reacționa la nimic, era inconștient (am presupus).
Am sunat la salvare, mi-a făcut doamna legătura cu ambulanța la Baia Mare. Domnul de la serviciul de ambulanță din Baia Mare, după ce i-am descris situația și l-am rugat să trimită cât de repede o ambulanță că domnul nu e bine deloc, nu a reacționat. Nu eram sigură dacă era inconștient sau era o alta problema și am zis „cred, presupun ca este inconștient”
Domnul respectiv mi a zis că nu sunt ambulanțe disponibile și să l lăsăm acolo că e zonă publică și poate l-a mai vedea cineva sa sune la ambulanță….lăsați-l acolo!
Acum întrebarea mea este: de ce? Cum să spui așa ceva?! Preferam să îmi zică să aștept o jumătate de oră, o oră, lângă el, dar să trimită ambulanță, sa se asigure că totuși, domnul e okay, decât să primesc răspunsul ăsta. După să ne mai mirăm că ne merge rău? Să ne mirăm că toată lumea compară sistemul sanitar al României cu cel din străinătate? Sunt atât de nervoasă pe chestia asta, nu aveți idee. Cum poți fii atât de idiot încât să spui, liniștit, „lasa-ti l acolo”? Cum poate el dormi liniștit noaptea? Dacă mergea pe bulevard și-l călca o mașină? Dacă nu eram noi acolo și rămânea inconștient pe jos?
Unde e umanitatea? Suntem în plină pandemie dar totuși, și restul oamenilor contează…” – se arată în mesajul primit pe redacția noastră.
Pe această cale, redacția eMM solicită conducerii Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș să prezinte o poziție oficială în acest sens și de asemenea, să ia măsurile necesare împotriva angajatului care a avut un asemenea component, dacă se adeveresc cele spus! Cu siguranță, în etica profesională a unui medic, nu scrie să-ți bați joc de beneficiarii serviciului național de sănătate.
Dacă acest domn, tentativă de medic citește acest mesaj, îi amintim de Jurământul lui Hipocrate!
Dumnezeu să ne ajute, că medicii vedem ce comportament au cu noi, cei care le solicităm ajutorul!
voi sunteti candrii? ce legatura are spitalul judetean cu ambulanta? plus ca intamplarea pare fabricata.
Înainte de a instiga la ura împotriva medicilor, autorul articolului trebuie sa stie că este într-o gravă eroare, dacă nu cumva este tendențios. Serviciul de ambulanță are dispecer, care este asistent medical, nu medic. Și nu are nicio legătură cu Spitalul județean de urgență. Titlul articolului este total înafara realității ca și conținutul, de-altfel…
Stimată Redacție,
Din informațiile prezentate de Dumneavoastră și verificarea preliminară vă transmitem următoarele:
La data și ora apelului Doamnei pe sistemul 112, la Dispeceratul Medical erau de serviciu, de la Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș (SAJ MM) două colege, o asistentă medicală și o asistentă dispecer, iar de la UPU SMURD un coleg, asistent medical. Deci convorbirea Doamnei nu a fost cu un MEDIC, cum se prezintă în articol.
Ne exprimăm respectul față de atitudinea și dorința de a ajuta a Doamnei, care a reacționat pentru un om necunoscut aflat în suferință. Zilnic întâlnim astfel de persoane, ceea ce e foarte bine în condițiile actuale.
În situația descrisă, nefiind angajatul SAJ MM nu vă putem furniza alte detalii și nu ne putem pronunța.
Vă stăm la dispoziție in cazul unor situații ce necesita informații si explicații de competența unității noastre, pentru a crește acuratețea evenimentelor prezentate de Dumneavoastră.
Purtător de cuvânt SAJ MM, Director medical dr. Alexandru Ilieș
Stimate domnule Ilies,
Poate doamna in cauza a inteles gresit ca nu vorbeste cu un medic, ci cu o asistenta medicala sau asistenta dispecer. Cu siguranta se poate verifica daca apelul a fost preluat de catre SAJ MM sau nu, iar dupa confirmare sa primim pozitia oficiala SAJ MM la intrebarea „De ce lasam bolnavii in strada”?
Cu stima,
Andrei
Sint f revoltat de cea ce am
citit, e dureros si chiar revoltat
S au plins doctorii si cei din acest sector al societatii Romane de salarii si uite ca au primit , sau dublat , Dar cu acelasi comportament ,mita aroganta, si nimic altceva
De aia de cite orii ma intorc in tara si vin mai des in ultima perioada
Si cind vin si vad ce sa intimpla, ma uit la calendar cite zile au mai ramas de concediu
Si vin in RO cu banii bunii care I cheltuiesc nu am nevoie de nimic djn Potriva, aduc banii
Dar e de groaza ce ce vedem zi de zi
Sa dea Domnul sa fie bine
Toti comparati serviciul medical din Romania cu cel din strainatate, dar de participat la un curs de prim ajutor in situatii de urgenta ati participat sau macar ati avut intentia sa o faceti? Haideti sa fim si noi responsabili si sa stim cum sa actionam in situatii de urgenta pana la sosirea echipajelor de urgenta. A recunoaste daca o persoana este constienta sau nu, daca respira, reprezinta manoperele simple dar esentiale pe care orice cetatean ar trebui sa le cunoasca si sa actioneze apoi in consecinta. Haideti sa nu mai aruncam cu pietre in niste oameni care acum lucreaza non stop o multime de cazuri medicale covid sau non covid, sa le respectam munca si sa intelegem ca sunt si ei oameni.