Vezi VIDEO
„De ani de zile sunt derulate proiecte europene pe fonduri importante”, insa acestea nu au o finalitate cand vine vorba despre integrarea pe piata muncii a romilor. Semnalul de alarma a fost tras in cadrul intalnirii grupului mixt de lucru pentru romi care a avut loc la Palatul Administrativ din Baia Mare. In cadrul sedintei s-a mai aratat ca in prezent la nivelul judetului Maramures se afla in derulare trei mari programe finantate din bani europeni care se refera la imbunatatirea conditiilor de trai pentru romi, dar si la oportunitatile de angajare a acestei categorii.
Grupul mixt de lucru pentru romi s-a intalnit ieri, 9 decembrie, la Palatul Administrativ pentru a identifica solutiile la problemele acestei categorii de persoane. Reprezentantii Prefecturii spun ca la ora actuala sunt in derulare trei mari proiecte finantate din fonduri europene. Unul dintre programe vizeaza “imbunatatirea conditiilor de trai ale romilor si romanilor care traiesc in conditii sociale dificile in regiunile Satu Mare si Maramures”. Celelalte proiecte au ca scop infiintarea de structuri de Economie Sociala in care sa fie angajati romi.
“Proiectul numarul doi, «Economie sociala, o sansa pentru fiecare» este derulat de Primaria comunei Coltau in parteneriat cu comuna Oarta de Jos. Valoarea proiectului este de 7 milioane de euro. Are in vedere cresterea oportunitatilor de ocupare a persoanelor din grupurile vulnerabile: 66 persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, femei in situatii de risc, tineri cu varsta de peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectia copilului. Al treilea proiect «Economia sociala, responsabilitate sociala de la Nord la Sud». Valoarea 9, 4 milioane de lei. Scopul este acela de a dezvolta activitati de economie sociala”, a informat consilierul pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Maramures, Cristina Moldovan.
Persoanele de etnie roma sunt insa nemultumite de modul in care decurg aceste proiecte. Oamenii spun ca pentru pregatirea profesionala sunt organizate cursuri la care pot participa insa doar cei care au absolvit minimum 8 clase. Numai ca cei mai multi dintre romi abia daca au terminat 5-6 clase.
“La noi este o problema. Am avut in Baia Sprie inca un proiect cu un curs de calificare. Am avut doritori, dar aveau vreo 5-6 clase, nu aveau cele opt clase si atunci am zis daca se poate sa se ceara o derogare si sa fie captati si cei care au 5 sau 6 clase. Pentru ca foarte putini gasim cu 8 clase”, a spus unul dintre romi.
Si reprezentantii unor organizatii neguvernamentale sunt de parare ca aceste programe finantate din bani europeni nu-si ating de cele mai multe ori scopul.
“Mi se pare, de ani de zile, ca sunt derulate atatea proiecte pe sume mari, mi se par niste resurse irosite aiurea, efectiv noi nu cream locuri de munca. La proiecte de cateva milioane de lei sau euro, o sa vezi cateva zeci de locuri de munca si cati dintre ei vor fi romi? Daca vrem sa rezolvam problema trebuie gandite structuri de economie sociala unde oamenii acestia ar putea sa lucreze, trebuie tinut cont de abilitatile pe care le au, asta e solutia, nu doar sa informam si sa consiliem sute de oameni. Pana la urma aceiasi oameni ii rulam ani de zile pe toate proiectele”, a punctat presedintele organizatiei “Impreuna pentru ei”, Gabriela Pop.
Cei prezenti au cazut de comun acord ca o solutie ar fi infiintarea unor ateliere mestesugaresti in care romii sa-si poata puna in valoare abilitatile. Numai ca acum va trebui gasita rezolvarea pentru ca aceste idei sa poata fi puse si in practica.
Sursa: Camelia Tocaci