Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Dupa ce in toamna anului trecut mai multe autoritati maramuresene au participat la un schimb de experienta in Lille, unde au vizitat taberele romilor, acum francezii au venit, la randul lor, in Romania ca sa vada comunitatile tiganesti. Una dintre destinatiile strainilor a fost Ponorata. Timp de trei zile, acestia au participat la un program prin care au incercat sa gaseasca cele mai bune solutii pentru ca romii sa nu mai fie nevoiti sa plece peste hotare.
Prima zi a programului de parteneriat intre autoritatile franceze si cele romane a presupus mai multe vizite la sediile serviciilor sociale din Baia Mare. Cea de-a doua zi a fost destinata unei vizite in cartierul de romi din Ponorata, apartinator de comuna Coroieni. Saracia dar si lipsa unor conditii minime de igiena in cocioabele lor i-au surprins pe francezi.
”Am vazut aici o situatie foarte dramatica, cu niste conditii de trai care sunt inacceptabile. Foarte multi vin in Franta ca sa scape de saracie, iar noi ne-am propus sa facem ceva atat pentru familiile de romi care au venit in Franta, cat si pentru cei care au ramas aici in Romania. E foarte important sa intervenim in ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate si la educatie”, a explicat managerul de proiect, Aurelien Dierckens.
In Ponorata sunt 421 de romi, in conditiile in care satul Coroieni locuiesc 364 de oameni, conform spuselor primarului Gavril Ropan.
“Este o situatie destul de grava cu care ne confruntam. Natalitatea este foarte ridicata in randul acestei populatii si vrem sa gandim un proiect cu implementare directa, care sa aiba efect pe termen mai lung, in asa fel incat sa reusim ca aceasta comunitate de romi din Ponorata – care trebuie sa recunoastem ca este printre cele mai sarace comunitati din Romania – trebuie sa gasim solutii ca sa o ridicam cat de cat la un nivel mai de sus si sa incercam o integrare a copiilor si a comunitatii in societate”, a aratat primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan.
Zeci de romi din Ponorata au luat calea strainatatii in ultimii ani, foarte multi dintre acestia ajungand in orasul francez Lille. Astfel, dupa ce in Franta autoritatile au implementat un plan de integrare prin care le-au oferit acestora locuinte sociale, acces la servicii medicale si educatie pentru copiii lor, au venit in Romania pentru a gandi un plan similar prin care sa-i ajute pe cei ramasi in tara. Cu toate astea, autoritatile romane prezente la schimbul de experienta au aratat ca economia Romaniei nu poate fi comparata cu cea a Frantei, astfel ca un plan atat de complex ar fi foarte greu de realizat.
La finalul conferintei romano-franceze, ambele parti au cazut de comun acord ca vor realiza un proiect finantat din fonduri europene, prin care sa reuseasca sa ii ajute pe romii din Ponorata, in special privind educatia copiilor si accesul la servicii medicale gratuite. Proiectul a fost dezvoltat de Asociatia Nord-Pas-de-Calais din Franta, in parteneriat cu autoritatile locale din Lille si Coroieni, dar si cu sprijinul mai multor asociatii caritabile.
Sursa: Gabriela Kuhajda