Presedintele Klaus Iohannis si partidele si formatiunile reprezentate in Parlament au semnat marti, la Palatul Cotroceni, Acordul politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare. Acordul a fost semnat de seful statului si presedintele PSD, premierul Victor Ponta, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, prim-vicepresedintele liberalilor Catalin Predoiu, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, presedintele PP-DD, Simona Man. Liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, a lipsit de la ceremonie.
Varujan Pambuccian a semnat dupa ceremonie Acordul privind cresterea finantarii Apararii.
La ceremonia de semnare a acordului, care a inceput cu intonarea imnului national, au participat ministrul Apararii, Mircea Dusa, si mai multi consilieri prezidentiali.
Presedintele Klaus Iohannis a avut luni la Palatul Cotroceni consultari cu reprezentantii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR, ai grupului minoritatilor nationale si ai PP-DD, pe marginea incheierii acestui Acord politic.
Dupa aceste consultari, el a anuntat ca a obtinut consensul necesar din partea partidelor si formatiunilor parlamentare pentru ca bugetul alocat Apararii sa atinga 2% din PIB in anul 2017.
Potrivit Acordului, semnatarii se angajeaza in toate actiunile viitoare referitoare la sistemul de aparare sa urmareasca patru obiective.
Primul obiectiv vizeaza cresterea finantarii pentru Aparare, astfel incat la nivelul bugetului pentru anul 2017 sa se atinga 2% din PIB.
„Garantam astfel asigurarea unui suport financiar corespunzator domeniului apararii, ca o conditie esentiala pentru buna functionare a Armatei Romaniei, prin sustinerea si dezvoltarea de programe de inzestrare si pregatire”, se arata in document.
Al doilea obiectiv prevede mentinerea pentru urmatorii 10 ani, in perioada 2017-2027, a unui nivel de finantare a Armatei de cel putin 2% din PIB iar in situatia in care resursele financiare o vor permite, cresterea acestei proportii in functie de nevoile de securitate si de obligatiile pe care Romania si le poate asuma.
„Ne angajam sa cream un cadru predictibil si stabil, astfel incat sa fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apararii sa fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacitatii operationale”, se arata in acord.
Cel de-al treilea obiectiv stipuleaza garantarea unui consens politic national intre toate partidele parlamentare care se obliga, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, sa respecte angajamentul ferm de sustinere a alocarilor bugetare pentru Armata la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru urmatorii 10 ani.
Un alt obiectiv vizeaza sustinerea planificarii bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilitatii politicii de inzestrare a Armatei Romaniei cu tehnica moderna de lupta, precum si dezvoltarea unor proiecte de cooperare intre industria nationala de aparare si companii de profil din alte state.
Sursa foto: youthvoice.ro
Sursa: Agerpres