Grupul media rus Sputnik News, care este controlat de Kremlin si include o retea de radio si site-uri de stiri in mai multe limbi, intentioneaza sa isi deschida birouri la Bucuresti si Chisinau.
Rusia a anuntat pe 10 noiembrie 2014 lansarea unui nou serviciu multimedia international, Sputnik, finantat de stat, care are drept obiectiv sa lupte impotriva „propagandei agresive” a Occidentului si sa ofere o „interpretare alternativa” evenimentelor din lume, dupa cum relata la momentul respectiv AFP, informeaza theguardian.com.
Grupul media Sputnik face parte din Rossiya Segodnya, care, in 2013, a incorporat agentia de presa de stat RIA Novosti si reteaua de radio Voice of Russia, potrivit relatarilor din presa internationala.
Potrivit theguardian.com, reteaua de radio Sputnik va opera in 30 de limbi straine din anul 2015, va transmite peste 800 de ore de continut pe zi, iar continutul va fi produs in 130 de orase din 34 de tari din lume.
Fiecare centru de informatii al Sputnik va avea intre 30 si 80 de angajati, in timp ce o echipa extinsa de 100 de persoane va lucra in biroul din Kiev al grupului media.
„Cea mai mare parte a continutului (Sputnik, n.r.) va fi realizat la nivel local, de jurnalisti locali, tinandu-se cont de dezbaterile locale si de solicitarile audientei locale”, declara, la lansarea Sputnik, Dmitry Kiselyov, directorul general al grupului de media.
Conform The Guardian, pe fondul unor tensiuni care au ajuns la un nivel nemaiintalnit de la Razboiul Rece, planurile privind expansiunea Sputnik News reprezinta doar una dintre componentele vizate de Kremlin pentru schimbarea strategiei media internationale a Rusiei.
In acest sens, autoritatile de la Moscova planuiesc investitii masive in dezvoltarea media in 2015, la nivel mondial. Astfel, televiziunea Russia Today a fost bugetata cu o suma de 400 de milioane de dolari, iar o suma de 170 de milioane de dolari va fi investita in Rossiya Segodnya, agentia de stiri de stat din Rusia, care include grupul Sputnik.
Cotidianul britanic The Guardian mai relateaza ca Sputnik News va avea centre regionale in capitale majore, precum Beijing, Washington si Cairo, dar si birouri in diferite alte orase din lume, precum Berlin, Londra, Paris, Kiev, Istanbul, dar si Bucuresti si Chisinau.
De altfel, potrivit site-ului oficial al Sputnik News, acest grup multimedia de stiri are in plan sa produca din 2015 continut in 30 de limbi, intre care se numara si limba romana.
In prezent, Sputnik News are versiuni in opt limbi, intre care engleza, abhaza, belarusa, germana, spaniola si chineza.
Planurile Moscovei privind expansiunea media de stat ruse la nivel international a determinat Uniunea Europeana sa propuna, la randul sau, lansarea unei televiziuni in limba rusa, care sa reprezinte o sursa alternativa de informatii fata de presa controlata de Kremlin, mai comenteaza The Guardian.
Sursa: Mediafax