Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
De o zi iesita din tipare au avut parte astazi, 25 iulie, tinerii de la Centrul de Zi al asociatiei ASSOC din Baia Mare, impreuna cu cateva adolescente din Spania venite in Maramures sa faca voluntariat. Impreuna au participat la un schimb intercultural care s-a desfasurat la Muzeul Satului din Baia Mare. Voluntarele au fost primite cu dansuri, cantece si bucate traditionale, insa nici ele nu s-au lasat mai prejos, reusind sa faca o adevarata „fiesta” alaturi de cei prezenti la muzeu.
Ca un furnicar a aratat astazi, 25 iulie, Muzeul Satului din Baia Mare. Tinerii din Centrul de Zi al asociatiei ASSOC au vizitat institutia de cultura impreuna cu voluntarele venite tocmai din Spania sa dea o mana de ajutor in mai multe proiecte sociale desfasurate in judet. Punctul culminant a fost reprezentat de momentul artistic pus in scena de cele doua grupuri, fiecare incercand sa prezinte o mica parte din traditiile lor nationale.
„Voluntarii veniti din Spania sunt implicati in diferite activitati ale asociatiei ASSOC si, in cadrul parteneriatului cu muzeul se intampla un schimb intercultural, in sensul prezentarii de momente artistice specifice tarii lor si romanii, cei de la Muzeul Satului, ne-au oferit un dans la codru”, a precizat Oana Buie, coordonator voluntari in cadrul asociatiei ASSOC.
Voluntarele spaniole au cantat si au dansat in ritmuri iberice, dupa care au luat parte la o mica demonstratie de dans traditional maramuresean. Tinerele au marturisit ca au ramas impresionate atat de cultura si traditiile din Maramures, cat si de ospitalitatea oamenilor.
„Oamenii sunt foarte primitori aici, chiar nu credeam ca va fi asa. Cat despre muzica si traditii, acestea sunt foarte diferite in Romania fata de Spania, muzica de aici e foarte melodioasa si frumoasa. O alta diferenta este faptul ca in Spania, oamenii isi cumpara tot ce e nou, iar lucrurile nefolositoare sunt aruncate, insa aici, din putin se face mult, iar lucrurile sunt mult mai apreciate”, a spus una dintre voluntare, Marta.
„Traditiile de aici sunt foarte diferite de cele din Spania. In plus, in Romania, traditiile pot fi intalnite la tot pasul, insa la noi, acestea se gasesc foarte greu, trebuie cautate. Pe de alta parte, am fost sa renovam o scoala din Finteusul Mic, dintr-o comunitate de romi si m-a surprins nivelul lor de viata, nu suntem obisnuiti sa vedem asa ceva”, a marturisit o alta voluntara, Alejandra.
La finalul spectacolului improvizat, cei prezenti la muzeu au fost rasplatiti cu mancaruri cu specific maramuresean. „Ce puteam sa le pregatim decat ceea ce stim noi mai bine: o primire calduroasa si mancare traditionala – varzare cu loboda, marar si branza si mosocoarne cu grostior, mancarea clacasilor, ca la noi, la voluntari candva se zicea clacasi”, a aratat una dintre angajatele Muzeului de Etnografie si Arta Populara, Malvina Madar Iederan.
Schimbul intercultural a fost organizat de asociatia ASSOC, in parteneriat cu Muzeul Satului si fundatia Sacro Cuore.
Sursa: Gabriela Kuhajda