Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, si subprefectul, Dorin Buda, au interdictie sa se deplaseze in alte judete, fara aprobarea Ministerului Administratiei si Internelor. Decizia este valabila in perioada campaniei electorale. In Maramures, pregatirile pentru alegerile prezidentiale din 22 noiembrie sunt in toi, fiind luate masuri pentru dotarea sectiilor speciale de votare cu webcam si calculatoare.
Prefectii si subprefectii au fost informati, in cadrul videoconferintei cu ministrul interimar al Administratiei si Internelor Vasile Blaga, ca incepand de vineri, 23 octombrie, nu se mai pot deplasa din judet fara aprobarea Ministerului. Autoritatilor judetene li s-a atras atentia ca trebuie sa fie la datorie pe intreaga perioada a campaniei electorale, precum si in timpul desfasurarii procesului electoral.
Pentru ca cetatenii sa fie informati cu privire la modul in care se va desfasura scrutinul electoral, Ministerul Administratiei si Internelor va demara o ampla campanie de informare. Alegatorii vor afla detalii despre modalitatea de vot, precum si despre consecintele pe care le vor suporta in cazul votului multiplu si al altor ilegalitati din timpul procesului electoral, mergandu-se pana la sanctiunea cu inchisoarea.
Incidentele electorale vor fi semnalate prin sistemul unic de apeluri de urgenta (112), fara a afecta activitatea cotidiana, prin suplimentarea efectivelor. Structurile implicate in paza sectiilor de votare si in asigurarea ordinii si linistii publice vor vota pe listele speciale in aceste sectii, la fel ca membrii biroului sectiei de votare, iar echipajele rutiere aflate in tranzit isi vor exercita optiunea la sectiile de votare speciale.
In ceea ce priveste modul in care se desfasoara pregatirile pentru alegeri la nivelul judetului Maramures, prefectul Sandu Pocol a aratat ca cele 78 de sectii speciale de votare au fost dotate cu camere webcam si calculatoare, sistemul fiind chiar testat, pentru a se vedea cum functioneaza.
,
„In toate cele 78 sectii speciale de votare din Maramures au fost luate masuri pentru dotarea cu webcam si calculatoare pentru a putea stoca imaginile cu identitatea cetatenilor care se afla in tranzit si isi exercita dreptul vot. La nivelul institutiei noastre, s-a efectuat o testare pentru a vedea modul de functionare si daca e posibila stocarea pentru o perioada de 14 ore. Sistemul a functionat fara probleme. De asemenea, au fost identificate persoanele care se vor ocupa de utilizarea acestor sisteme de tehnologie a informatiei”, a declarat Sandu Pocol.
Prefectul a mai precizat ca a solicitat primarilor sa stabileasca locurile speciale de afisaj electoral la nivelul fiecarei localitati. Totodata, se lucreaza la punerea la punct a sistemului de alimentare cu energie electrica a sectiilor de votare, dar si dotarea cu generatoare pentru furnizarea energiei electrice in cazul unor probleme pentru functionarea sistemelor de la Birourile Electorale Judetene si Directiilor Judetene de Statistica.
Sursa: Camelia Tocaci