Norvegia va interzice cersetoria in locurile publice, in virtutea unui amendament legislativ dezbatut luni in Parlament, o masura controversata care-i va afecta in special pe romii de origine romana, ministrul Justitiei invocand „o legatura” intre cersetorie si infractionalitate. Textul prezentat de Guvernul de dreapta prevede autorizarea municipalitatilor sa interzica cersetoria pe plan local incepand din vara lui 2014, dupa care va fi introdusa o interdictie la nivel national, prevazuta incepand din vara lui 2015. Masura urmeaza sa fie adoptata in mod sigur.
Ministrul Justitiei Anders Anundsen, provenind din Partidul progresului (FrP), o formatiune de dreapta populista si aniimigratie, a invocat „o legatura” intre cersetorie si delincventa, in special furt.
Potrivit autoritatilor, la Oslo se inregistreaza acelasi numar de furturi ca la Berlin, desi populatia orasului este de sapte ori mai mica. Cersetoria, in orasele care o vor interzice, va fi pasibila de aplicarea unei amenzi si unei pedepse de pana la trei luni de inchisoare.
Masura urmeaza sa-i penalizeze in special pe romi. Din 194 de ceresetori numarati la Oslo in 2012, doar sapte erau norvegieni. „Ceilalti erau in principal cetateni romani” de origine roma, potrivit Ministerului Justitiei, care a precizat ca aproape toti cei 69 de romani verificati aveau un cazier judiciar in Norvegia.
Un reprezentant al Stangii Socialiste (opozitie), Baard Vegar Solhjell, a sugerat ca interzicerea cersetoriei vizeaza sa descurajeze aceste populatii sa vina in Norvegia. „Cum sa nu crezi ca, dupa 200 de ani, acest lucru nu este asimilat unei incercari de a impiedica intrarea romilor in regat?”, a declarat Solhjell, referindu-se in mod implicit la un articol – in prezent abolit, dar perceput ca rusinos – al Constitutiei norvegiene, care interzicea patrunderea evreilor pe teritoriul tarii, in urma cu 200 de ani.
Sustinuta de majoritatea opiniei publice, interdictia risca sa aiba efecte contrare scopului declarat, au obiectat anumite asociatii. Cei care cersesc „vor fi nevoiti sa recurga si mai mult la infractiuni„, a declarat pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen presedintele unei asociatii de toxicomani, Arild Knutsen.
Norvegia nu face altceva decat sa reintroduca o interdictie aflata in vigoare pana in 2005. Si alte tari europene au introdus interdictii la nivel national – ca de exemplu Marea Britanie si Danemarca – sau la nivel local.
Amendamentul, adoptat in prima lectura luni seara, urmeaza sa fie adoptat definitiv in cursul saptamanii. Este sigur ca va fi sustinut de o majoritate, deoarece Guvernul minoritar format de catre conservatori si populisti a obtinut sustinerea Partidului de Centru (agrarian).
Sursa: Mediafax