Vladimir Putin este considerat vedeta Summitului Europa-Asia care incepe joi la Milano, in Italia, unde presedintele rus si omologul sau ucrainean Petro Porosenko urmeaza sa se intalneasca vineri dimineata, in prezenta principalilior lideri europeni.
La ASEM, Forumul dintre Europa si Asia, participa reprezentanti din aproximativ 50 de tari, care vor discuta despre cooperarea economica si schimburile comerciale. Insa intalnirea intre liderii celor doua foste membre ale Uniunii Sovietice este cel mai urmarit eveniment, in timp ce confruntari armate continua sa devasteze estul Ucrainei, in pofida armistitiului incheiat in septembrie si unei oarecare destinderi diplomatice.
Secretarul de Stat american John Kerry a anuntat marti la Paris inceperea unei retrageri a trupelor rusesti atat din zona de frontiera, cat si din Ucraina, in contextul in care Moscova dezminte cu regularitate ca a trimis forte pe teritoriul ucrainean. Insa luptele dintre separatisti prorusi si fortele ucrainene continua.
„Trupele se retrag, echipamentul greu urmeaza sa fie retras, iar frontiera sa fie controlata si securizata”, a declarat Kerry dupa intalnirea la Paris cu omologul sau rus Serghei Lavrov, subliniind ca un „anumit numar” de conditii prealabile anularii sanctiunilor impuse Rusiei sunt pe cale sa fie puse in practica.
Putin va discuta cu cancelarul german Angela Merkel, cu care Rusia vrea sa evoce atat situatia din Ucraina, cat si problema „aprovizionarii fara intrerupere cu gaze naturale a Europei inaintea toamnei si iernii”, a declarat Iuri Usakov, un consilier al presedintelui rus.
Intalnirea de vineri intre presedintii rus si ucrainean, care s-au intalnit ultima oara la sfarsitul lui august la Minsk, in Belarus, va avea loc in prezenta mai multor lideri europeni, intre care cancelarul Merkel, presedintele francez François Hollande, premierul britanic David Cameron, premierul italian Matteo Renzi – care va prezida reuniunea, si reprezentantii Uniunii Europene (UE) Jose Manuel Barroso si Herman Van Rompuy.
Rusia vrea sa discute in cadrul acestei reuniuni despre „motivele si originile conflictului” din Ucraina si despre „perspectivele procesului de pace”, a anuntat Usakov.
Acest mini-summit de la Milano aminteste de cel de la 6 iunie, cand liderii francez, german, rus si ucrainean au discutat despre conflict, in timpul marcarii a 70 de ani de la Debarcarea aliata in Normandia.
In afara de Ucraina, o serie de subiecte reprezinta tot atatea puncte de frictiune potentiala intre europeni si anumite tari asiatice.
Malaysia nu a obtinut inca explicatii oficiale cu privire la distrugerea in spatiul aerian al Ucrainei a unui avion apartinand companiei Malaysia Airlines in iulie, o catastrofa in care au pierit aproape 300 de oameni. Kievul si insurgentii se acuza reciproc ca l-au doborat. Washingtonul a acuzat Rusia ca le-a furnizat rebelilor o racheta cu care ar fi distrus aeronava. Moscova dezminte in mod categoric si evoca o responsabilitate a Kievului.
Japonia, una dintre putinele tari asiatice care au decis sa impuna sanctiuni Rusiei, se confrunta in continuare cu tensiuni cu China care, in schimb, ramane unul dintre aliatii de baza ai Rusiei.
„Suntem parteneri naturali, aliati naturali”, a declarat marti presedintele rus, evocand China, cu care tara sa a semnat recent mai multe contracte economice importante.
Tarile membre ale Asociatiei Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au, in schimb, mai multe conflicte teritoriale cu China, care le tensioneaza relatiile de mai multi ani.
Pentru tarile membre ale ASEAN, unul dintre subiectele centrale va fi atitudinea europenilor fata de negocierile in curs asupra incheierii unui acord de liber-schimb intre cele doua blocuri.
Aceste negocieri, demarate in 2007, au fost suspendate, iar europenii sunt putin dispusi sa le reia atat timp cat Myanmar, o tara membra ASEAN, ramane sub jugul militar.
Insa implementarea unor reforme recente in Myanmar schimba un pic datele problemei, iar ASEAN va incerca sa determine o avansare in acest dosar.
Thailanda, membra ASEAN, va profita la randul sau de summit pentru a reveni pe scena internationala, dupa lovitura de stat a lui Prayut Chan-O-Cha, seful juntei militare thailandeze.
Este vorba despre prima vizita oficiala in Occident pe care acesta o efectueaza de la lovitura de stat de la 22 mai.
Sursa: Mediafax