Vezi VIDEO
Arta literara a fost imbinata astazi, 6 aprilie, cu arta plastica intr-o intalnire a Ligii Scriitorilor organizata la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. In cadrul atelierului literar, intitulat „Ceremonii transilvane”, s-au citit creatii literare ale autorilor invitati, dar au putut fi admirate mai multe fotografii expuse in „Salonul artelor”. Concluzia celor prezenti a fost ca Maramuresul ramane una dintre zonele tarii cu „o zestre culturala” impresionanta, care trebuie pastrata „in memoria colectiva” a publicului din tara, dar si din strainatate.
A devenit o traditie ca de sapte ani incoace, de cand a fost infiintata Liga Scriitorilor din Romania, lunar sa fie organizata cate o intalnire in diferite zone ale tarii. Astazi a venit randul Maramuresului, pentru ca scriitorii sa-si dea intalnire in cadrul unui atelier literar intitulat „Ceremonii transilvane”.
„E o traditie a Ligii scriitorilor din Romania ca lunar sa organizam in diferite orase ale tarii manifestari cu cartea, activitati culturale, deci o interferenta a artelor. Am citit fiecare din creatiile noastre, am analizat aceste lucrari si astfel, prin aceasta manifestare, am inchegat cunostinte, am descoperit noi talente ale acestui bazin cultural, care e Maramuresul”, a relatat Alexandru Florin Tene, presedintele Ligii Scriitorilor din Romania.
Artistii literari prezenti si-au prezentat cu aceasta ocazie noile volume. Una dintre cartile aduse in fata publicului a fost cea scrisa de Voichita Palacean Veres, „Miere peste cenusa zilei”. Autoarea a marturisit ca a incercat sa reflecte in volumul sau povestile unor oameni simpli, dar care, in ciuda simplitatii lor, a destinelor comune, „reusesc sa se inalte tocmai prin profunzimea trairilor de fiecare zi”. De altfel, in carte e scoasa in evidenta tipologia ardeleanului.
„Este un volum de nuvele, dupa un ciclu de trei romane, care au aparut pe parcursul a patru ani. Nu stiu daca am reusit sa realizez o panoramana a vietii transilvane, dar cred ca am reusit sa aduc in atentie o anumita tipologie a ardeleanului, care de felul sau este mai meditativ, inclinat spre meditatie, contemplatie, decat spre actiune. Si de multe ori aceasta aplecare spre sine il ajuta sa se salveze din tragismul destinului”, a afirmat scriitoarea Voichita Palacean Veres.
In cadrul atelierului literar de astazi au fost acordate si doua medalii „Virtutea literara” pentru criticul literar si scriitoarea Virginia Paraschiv, dar si pentru directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean.
Sursa: Camelia Tocaci