Vezi VIDEO
Primele cinci luni ale anului 2014 au adus in sistemul medical de stat din Maramures o finantare cu 12 procente mai mare, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, reusind astfel sa fie acoperite toate cheltuielile cu serviciile medicale oferite pacientilor. Regulile se schimba insa dupa noul contract-cadru, urmand ca spitalizarea continua sa primeasca mai putini bani, iar serviciile medicale performante sa aiba prioritate la finantare.
Finantarea foarte buna obtinuta pentru sistemul medical din Maramures in 2013 a dus la plata arieratelor, astfel ca toate datoriile au fost achitate pana la finalul anului, potrivit datelor Casei de Asigurari de Sanatate. Primele luni ale anului 2014 au adus noi fonduri pentru sanatate, prin care s-a reusit plata medicamentelor si a tuturor serviciilor medicale.
„In primele cinci luni, comparativ cu 2013, avem rezultate foarte bune, deci procentul de plati pe care le-am facut efectiv este de 112% fata de aceeasi perioada a lui 2013, reusind sa aducem in sistem peste 200 de miliarde de lei (n.r., lei vechi), mai exact 203 miliarde in primele cinci luni. Asta ne-a asigurat finantarea tuturor serviciilor sau a furnizorilor de servicii medicale, pe toate segmentele”, a precizat presedintele CAS Maramures, Viorel Deghid.
Noul contract-cadru din sanatate va aduce modificari in ceea ce priveste finantarea din domeniul medical. Serviciile de preventie si interventiile cu aparatura performanta vor fi prioritare la plata, in timp ce spitalizarea pe termen lung va fi descurajata prin reducerea fondurilor.
„Pentru noua contractare, asigurarea noastra, dupa ce am facut toate confruntarile pe care le avem de facut cu Casa Nationala si cu furnizorii pe care ii avem, ar putea sa fie buna si pentru acest an, insa vor fi niste lucruri, avand in vedere obiectivul pe care il are reforma in domeniul sanatatii, de accent mai mare pe partea de preventie. Va fi o reducere pe partea de activitati, spre exemplu, de spitalizare continua in spitale si de plata cu prioritate a serviciilor performante”, a explicat Viorel Deghid.
Conducerea CAS Maramures arata ca, in conditiile acestea, spitalele din Borsa, Sighetu Marmatiei, Viseu sau Targu Lapus vor fi nevoite sa caute specialisti care sa le poata asigura performanta, pentru a nu avea probleme cu finantarea. Lipsa serviciilor performante, precum cele prin care se realizeaza diferite interventii chirurgicale, ar putea aduce o subfinantare in cazul acestor unitati medicale.
Sursa: Gabriela Kuhajda