An aglomerat pentru personalul medical al Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” din Baia Mare. Asta pentru ca in unitatea medicala au fost internate in 2009, pana in acest moment, nu mai putin de 43.000 de persoane. Totusi, se plang autoritatile sanitare, multi dintre oamenii care ajung pe patul de spital isi prelungesc sederea mai mult decat ar fi nevoie, mai ales pe perioada iernii, pentru ca beneficiaza de mancare si caldura gratuite. Este o practica frecventa printre maramuresenii nevoiasi, spun reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Maramures, care se gandesc sa puna in practica un parteneriat public- privat pentru a pune capat acestui obicei pagubos.
Sezonul rece creste numarul internarilor la Spitalul Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” si nu numai din cauza ca tot mai multi maramureseni se imbolnavesc, ci si pentru ca o seama de pacienti se duc la spital ca la …hotel. In conditiile in care acasa traiesc de pe o zi pe alta si nu-si permit sa-si achite facturile la incalzire, oamenii nevoiasi isi prelungesc sederea in unitatea medicala cat pot de mult pentru ca aici beneficiaza de trei mese pe zi si de incalzire.
Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures, Vasile Bodnar, a declarat ca problema spitalizarilor prelungite mai mult decat trebuie este una veche, dar delicata.
”In special in sezonul rece, multi pacienti prefera sa isi prelungeasca sederea in spital, datorita conditiilor : masa si… caldura. E o problema foarte delicata, dar trebuie sa-i gasim o rezolvare”, a spus directorul DSP Maramures, adaugand ca o solutie ar fi realizarea unui parteneriat public-privat, lucru care ar creste si calitatea serviciilor oferite pacientilor. Cu alte cuvinte, maramuresenii care doresc tratament special vor trebui sa plateasca.
“Dorim sa ridicam standardele serviciilor oferite de unitatile spitalicesti, cu atat mai mult cu cat ne face concurenta mediul privat. Despre ce este vorba? In baza unei sume pe care o achita, un pacient poate sa fie operat sau asistat de medicul preferat sau sa fie cazat intr-o anumita rezerva. In acest fel si pacientul e multumit, si personalul medical e platit pe masura muncii sale”, a spus Vasile Bodnar.
Managerul Spitalului Judetean, dr. Calin Pop, a precizat ca, in primele unsprezece luni si jumatate ale anului, au fost internati in unitatea pe care o conduce aproximativ 43.000 de pacienti. De asemenea, la Unitatea de Primire Urgente s-au prezentat circa 40.000 de persoane care au necesitat asistenta medicala.
Sursa: Catalin Tineghe