Ministrul Internelor, Traian Igas, a discutat cu sefii de Arme modalitatile si etapele procesului de restructurare din MAI, reprezentantii sindicatelor urmand sa fie invitati, vineri, la o noua runda de negocieri, pentru a analiza inclusiv suspendarea la cerere a politistilor. Discutiile de miercuri, la care au participat factorii de conducere ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si sefii de Arme, au avut loc in sedinta Colegiului ministerial, condusa de ministrul Traian Igas.
„in cadrul sedintei au fost discutate inclusiv propunerile inaintate de reprezentantii sindicatelor pe tema procesului de restructurare, cum ar fi cele referitoare la suspendarea raporturilor de munca pentru interes personal legitim la cererea politistilor si a functionarilor publici si la modalitatea de organizare a examenelor de departajare”, se arata intr-un comunicat de miercuri al MAI.
in acest context, ministrul Administratiei si Internelor a cerut ca reprezentantii sindicatelor sa fie invitati la o noua runda de dialog pe tema restructurarii, intalnirea urmand sa aiba loc vineri, ora 10.00, la sediul MAI.
Grupul de lucru format din sindicalisti si specialisti ai MAI s-a reunit, marti, intr-o prima sedinta, pentru a analiza solutiile pentru evitarea disponibilizarii a 10.000 de angajati.
Presedintele Sindicatului „Pro Lex”, Vasile Lincu, declara, la finalul intalnirii de la Ministerul Administratiei si Internelor, ca listele privind angajatii ce vor fi disponibilizati sunt deja facute, iar sindicalistii vor ataca decizia MAI in instanta daca se constata ilegalitati.
Liderul „Pro lex” a spus ca sindicatele nu au obtinut „mai nimic” in urma intalnirii de marti, iar motivele de nelegalitate raman. Lincu a precizat ca Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici in baza caruia se vor face disponibilizarile din MAI prevede respectarea unor criterii, dar acestea au fost minimalizate si nu au fost detaliate cum ar fi trebuit.
in ce priveste autosuspendarea din functie, sindicalistii spun ca, desi au dovezi privind intentiile oamenilor de a-si suspenda raporturile de serviciu, conducerea MAI nu a informat in teritoriu si in multe structuri de politie cererile oamenilor nu sunt inregistrate, nu sunt luate in evidenta si aceasta dorinta cu privire la suspendare nu a fost sustinuta oficial de catre conducerea ministerului, desi este o prevedere legala.
„A fost, in schimb, o dispozitie a sefului IGPR potrivit careia nu trebuie sa accepte suspendarea raportului de serviciu. Practic contrazice ceea ce am discutat cu ministrul”, a mai spus Lincu.
Liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, declara, in 10 iunie, dupa discutia cu ministrul Traian Igas, ca politistii care vor sa se autosuspende din functie pe o perioada de doi – trei ani trebuie sa-si depuna rapoartele pana in 15 iunie.
Potrivit liderului SNPPC, Traian Igas a promis ca se va intalni cu premierul Emil Boc pentru a analiza posibilitatea emiterii unei ordonante de urgenta care sa cuprinda cele trei solutii asupra carora s-a cazut de acord.
Actul normativ ar contine criteriile privind pensionarea celor care indeplinesc conditiile cu amendamentul ca drepturile compensatorii ar urma sa fie acordate in urmatorii trei ani din cauza lipsei de fonduri.
A treia propunere este ca absolventii scolilor de politie, care inca sunt sub contract, sa fie exonerati de la plata taxei de scolarizare.
Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX, Guvernul va bloca pana anul viitor procedurile de incadrare in unitatile Ministerului Administratiei si Internelor a tinerilor absolventi ai scolilor de politie, in contextul reducerii numarului de posturi din structurile MAI, prin amanarea pana la sfarsitul acestui an a repartizarii acestora.
Actul normativ permite totodata inceperea procedurile de disponibilizare a angajatilor MAI, inclusiv a functionarilor publici, preotilor militari, soldatilor si gradatilor voluntari, pe baza cadrului legal deja in vigoare si care ii confera ministrului dreptul de a desfiinta si disloca unitati in limita posturilor aprobate si a bugetului alocat.
Politistii si cadrele militare in activitate vor fi exonerati de la plata cheltuielilor de intretinere pe timpul scolarizarii si a programelor de specializare si perfectionare doar daca solicita incetarea raporturilor de serviciu sau trecerea in rezerva, prin demisie sau la cerere, inainte de inceperea procedurilor de concediere.
Masurile sunt justificate in document prin „adancirea” efectelor crizei economice asupra sistemului bugetar, implicit in ceea ce priveste posibilitatea de asigurare financiara a cheltuielilor cu drepturile salariale.
„Spre deosebire de demersul initiat in anul 2010, in cazul de fata Ministerul Administratiei si Internelor se afla in situatia de a lua masuri de incetare a raporturilor de munca sau de serviciu ale politistilor, cadrelor militare, preotilor militari, soldatilor si gradatilor voluntari, functionarilor publici si personalului contractual. Reducerea posturilor se fundamenteaza pe dispozitiile cadrului legal in vigoare, care stabileste competenta in materia reorganizarii unitatilor MAI”, se arata in proiectul de ordonanta.
Aceste dispozitii permit ministrului Administratiei si Internelor ca, pe baza consultarii Colegiului ministerului, sa poata infiinta, desfiinta, disloca si redisloca unitati, pana la esalonul brigada, servicii, sectii, birouri, compartimente si subunitati, in limita posturilor aprobate si a fondurilor banesti alocate.
Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, declara, in 8 iunie, dupa audierea sa in Comisia de aparare din Camera Deputatilor, ca 10.000 de angajati din MAI vor fi disponibilizati in urmatoarele doua luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central.
Potrivit lui Traian Igas, angajatii din MAI care vor fi disponibilizati nu vor primi salarii compensatorii, intrucat situatia economica nu o permite. Igas a afirmat ca disponibilizatii din MAI vor primi exact aceleasi ajutoare sociale ca orice angajat care isi pierde locul de munca.
Camera Deputatilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizarile din MAI, anterior proiectul fiind respins de Senat.
Sursa: Mediafax