A IV-a ediție a evenimentului devenit deja tradiție, ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” demarează marți, 8 mai, la ora 11.15, cu expoziția foto „Obiceiuri de primăvară”, care va putea fi admirată în holul Palatului Administrativ din Baia Mare. Parada portului popular pe traseul Palatul Administrativ din Baia Mare – Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare a fost programată pentru ora 11.30, urmând ca, deschiderea oficială a evenimentului „Zilele Maramureșului” să aibă loc la ora 12.30, la Muzeul de Etnografie. În aceeași zi, la 13.30 a fost stabilită deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Folclor pentru tineret „Am fost ș-om fi”, locația stabilită fiind Teatru de vară din Baia Mare.
De la ora 15.00 s-a stabilit vizitarea obiectivelor turistice din Centrul Vechi – Baia Mare, urmând ca, la 17.30, să se desfășoare Simpozionul International de Ceramică (MICAS), un workshop susținut de artistul Tevor Dyer din Anglia, care va prezenta tehnici de tras la roată, pe Câmpul Tineretului. De la ora 19.00, va avea loc ediția a II-a a Galei Ambasadorilor Turismului Maramureșan. În aceeași seară, la 19.45, la Teatrul de Vară/ Piața Libertății din Baia Mare va fi prezentat scurt metrajul „Platoul Vulcanic Igniș”, un film cu temă ecologică, urmând ca, de la ora 20.00 să înceapă prima ediție a ”Maramureș Film Festival”, unde vor putea fi vizionate cele mai reprezentative filme care au ca tema personaje și locuri din Maramureș sau care au fost turnate în Maramureș.
Miercuri, 9 mai, la ora 10.00, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare va avea loc deschiderea oficială a Târgului de promovare „Bun de Maramureș”, ediția I. Urmează, pe parcursul zilei, simpozioane științifice, observații astronomice,
Festivalul international de folclor, proiecție de filme.
În cursul zilei de joi, de la ora 10.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare va avea loc conferința „100 de ani de la Marea Unire. 100 de personalități maramureșene care au făcut istorie”, eveniment la care vor participa aproximativ 100 de invitați (academicieni, profesori universitari, conferențiari, doctori și alți colaboratori), care vor susține prelegeri. Cei interesați de fotografii pot participa, de la ora 12.00, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, la masa rotundă „Mari fotografi din Transilvania”, în cadrul căreia va fi prezentată activitatea unui număr de cinci fotografi transilvăneni din secolele XIX-XX, care au imortalizat evenimente istorice majore, personalităţi ale acelor vremuri şi etape diferite din evoluţia unor centre urbane din Transilvania.
Din activitățile prevăzute pentru vineri, 11 mai, amintim ședința festivă a Consiliului Județean Maramureș, stabilită pentru ora 10.00, în Sala Bogdan Vodă a Palatului Administrativ. Tot de la ora 10.00 va începe și Târgul ofertelor educaționale „Career Planner”, ediția a XVIII-a, la ComplexulVivo Baia Mare, dar și ”Festivalul Dacilor Liberi”, care poate fi urmărit la Muzeul Satului din Baia Mare. La ora 11.00, la Palatul Administrativ va fi semnat protocolul de înfrățire dintre Județul Maramureș și Regiunea Transcarpatia, urmând ca, la ora 12.00, să aibă loc o dezbatere publică pe teme antreprenoriale și oportunități de afaceri în Maramureș – „Invest în Maramureș” în cooperare cu Ministerul Mediului de Afaceri și Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Sâmbătă, 12 mai, de la ora 10.00 va fi marcată „Ziua Bunei Vecinătăți”, eveniment organizat în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Maramureș și Primăria Sighetu Marmației, la Grădina Morii din Sighet. De la ora 11.00 va avea loc simpozionul „Ziua Națională a Costmului Tradițional din România”, ediția a III-a, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare. Tot sâmbătă, de la ora 17.00, în Oncești, va avea loc evenimentul „Cinstea Maramureșului” – acțiune dedicată celor care, prin activitatea pe care o desfășoară, fac cinste Județului Maramureș.
Duminică, 13 mai, de la ora 10.00, în localitatea Hoteni pe Valea Dărasca va avea loc ”Tânjaua Hotenarilor”, urmată, de la ora 11.00, de Târgul micilor meșteri populari, expoziții și ateliere de lucru, cu participare interjudețeană, în cadrul evenimentului „Tânjaua Hotenarilor”.
Ediția a aIV-a a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș” cuprinde și alte evenimente în diverse zone ale județului, toate dorind să sublinieze frumusețea și specificul acestei zone extraordinare.