Andrei Ferenț este un tânăr lăpușan, care își construiește o carieră în domeniul poliției. El a fost de acord să stea de vorbă cu noi și să-și împărtășească experiența din ceea ce înseamnă Școala de Subofețeri, sperând să fie un exemplu pentru toți cei care își doresc un loc de muncă în cadrul Poliței Române.
EMM: De când ți-ai propus să alegi o viitoare carieră în poliție?
Andrei: Totdeauna m-a atras cariera de polițist, adică să fiu sincer cred că orice copil, la un moment dat a avut visul acesta. Numai că nu am concretizat, fiind la profil real la liceu, mă gândeam să mă îndrept totuși spre o carieră în inginerie. Doar după ce am văzut și am stat să calculez mai bine, mi-am dat seama că nu m-ar încanta să stau toată viața la birou, deși sunt oameni atrași de așa ceva, pe care îi apreciez. Eu în schimb am nevoie de o meserie care implica și o nota de dinamism.
EMM: Ai făcut sacrificii pentru admiterea la Școala de Subofițeri?
Andrei: Probabil că sacrificiile au fost cândva, fiindcă admiterea constă în proba scrisa din gramatica limbii romane și o limbă strină, materii care mi-au plăcut foarte mult în școala gimnazială, la care învățam cu mare drag. Și în perioada în care m-am pregatit implicit pentru admitere, a trebuit în mare parte doar să-mi reamintesc niște noțiuni. Iar privind proba sportivă, la fel, am început de mult “prgatirea”, făcând sport zi de zi, de câtiva ani buni.
EMM: Care a fost cel mai greu moment de pe parcursul admiterii?
Andrei: Cel mai greu moment a fost proba scrisă, acolo am avut cele mai mari emoții, deoarce știam că unele persoane au așteptari din partea mea, și nu aș fi vrut să le dezamagesc.
EMM: Cum decurge o zi din viața ta la Școala de Subofițeri?
Andrei: O zi începe la ora 6:00, cu înviorarea, urmând să ne facem sectoarele, apoi la ora 7:00 începea masa, iar de la 8:00 până la masa de prânz, cursuri. De la ora 5:00-6:40 avem studiu, după care luam masa de seara și avem timp liber.
EMM: Sunt tot mai mulți tineri încântați de o carieră în poliție, ce le recomanzi?
Andrei: Da, am remarcat și eu, probabil că stabilitatea este punctul spre care pornesc mulți, deoarece la momentul actual, sunt destul de puține facultăți care își asigură un loc de muncă concret și stabil, ori aici ti se oferă toate acestea. Ce le recomand…go for it! Poliția are nevoie de tineri care să schimbe puțin fața pe care a luat o de ceva vreme.
EMM: Ai nevoie de calități și abilități aparte pentru a fi polițist?
Andrei: Sigur că ar trebui să ai anumite calități cum ar fi: corectitudinea, seriozitatea, impartialitatea, integritatea, maturitatea în decizie..
EMM: Nivelul de informații pe care îl primiți la cursuri este unul ridicat?
Andrei: Nivelul de informații este unul ridicat, doar că exista un surplus, deoarece reducându-se perioada de școlarizare de la 2 ani la un singur an, s a acumulat mai multa materie, într-un timp mai scurt, care necesită implicit, mai multă muncă din partea elevilor.
EMM: Ce ai învățat în aceste luni în care ai fost plecat la școlarizare?
Andrei: În această perioada am învățat multe informații teoretice, care o să fie baza lucrurilor practice pe care o le învat în urmatoarea perioadă în stagiul de practică. Iți dai seama că în perioada asta, fiind destul de scurta, am putut învața doar minimum minimorum din ceea ce înseamna poliție, dar sunt lucruri esentiale, un bagaj de cunostinte fără de care nu poți porni la drum.
EMM: Cum definești tu perioada de practică?
Andrei: Practica este perioada în care vezi cum e munca în poliție și ce presupune asta. Fiind elevi, o să avem un tutore professional, pe care îl desemnează cei de la IPJ, cu care o să fim în majoritatea timpului, și o să urmăm programul lui. O să îl ajutam cu ceea ce are nevoie, observând totodată ceea ce face. O sa fie o perioada interesanta.
EMM: Ce dorești să le transmiți persoanelor care te-au sprijinit și încurajat să alegi o carieră în poliție?
Andrei: Aș vrea să le multumesc tutuor persoanelor care au fost lângă mine, și m-au ajutat. Apreciez enorm și sigur o să mă revansez la fel, la rândul meu.