Cristi Danileț, membru CSM între 2011 și 2017, a fost prezent la SuperTeach Baia Mare, care reprezintă o formă de a le oferi profesorilor români inspirație și motivație pentru educație.
eMM: Mă bucur că ați venit la Baia Mare!
Cristi Danileț: Și eu mă bucur! Am mai fost aici, dar nu la un eveniment cu 300 de profesori la care pot să le transmit puțin din cunoștințele mele de drept, de Educație Juridică.
eMM: Care a fost argumentul pentru care ați ales să participați la evenimentul SuperTeach din Baia Mare?
Cristi Danileț: Preocupările mele de o bucată de vreme, cam de 5 ani, sunt pentru educația cetățenilor și în special a tinerilor. Și SuperTeach este o comunitate care se preocupă mult de profesorii care trebuie să-și îmbunătățească metodele de predare și cred că o nouă materie cum este educația juridică ar trebui adusă la cunoștința lor pentru a o preda elevilor. Consider că prin educație juridica putem face elevii mai responsabili ca atunci când vor fi adulți să fie oamenii de la butoane care pot să îți îndeplinească funcția în interes public, nu în interes privat.
eMM: Cât de important este pentru cadrele didactice să conștientizeze realitatea la care ne supune societatea?
Cristi Danileț: Sunt multe cunoștințe care ne lipsesc, ele țin de civism, constituționalism, legalitate. În general, noi mergem ca adulți după mentalitatea „Așa se face! Eu asta știu, asta fac!”. Este vremea să renunțăm la mentalitatea asta învechită și să mergem în direcția unei societăți bazate pe preeminența dreptului sau statul de drept.
eMM: Ce trebuie să se întâmple ca societatea să funcționeze?
Cristi Danileț: În momentul în care realizăm că o societate trebuie guvernată de legi, nu de oameni. Cei care ajung la putere trebuie să guverneze pentru ceilalți, nu pentru interesul personal. În momentul în care se va întâmpla asta, atunci vom evolua. Deocamdată însă, în România asistăm la o pseudo-democrație în care oamenilor le e frică, în care oameni ascultă de alți oameni în loc să se supună doar legii. Oamenii încă privesc cu ne încredere justiția, ca și cum misiunea judecătorului ar fi una de a condamna oamenii, și nu de a garanta drepturile și libertățile cetățenilor. Din fericire, în ultimii ani, lucrurile astea au început să se schimbe tocmai datorită crizelor politice care au declanșat reacții civice de amploare.
eMM: La fel ca în mai multe județe și în Maramureș, magistrații au protestat. Doriți să le transmiteți un mesaj pe această cale.
Cristi Danileț: Este trist ca judecătorii și procurării au ajuns să protesteze pentru respectarea independenței justiției, dar mă bucură faptul că au dovedit solidaritate și magistrații maramureșeni, precum și cei clujeni, cei din Iași, Oradea, Craiova, Timișoara. Asta înseamnă că avem o viziune comună și niște valori comune. Așadar eu mulțumesc colegilor maramureșeni pentru susținere și pentru implicare în apărarea profesiei și statutului lor și să sperăm că exemplul nostru va fi bine primit de societate. Acolo unde justiție nu e, nimic nu e!
A.B.