Dr. Dinu Mahalean, medic veterinar specialist in patologia animalelor de companie din Baia Mare, crede ca in scurt timp serviciile oferite in clinicile veterinare din tara se vor profesionaliza. Medicul baimarean este printre putinii specialisti din Romania care au participat la un congres mondial destinat medicilor veterinari pentru animale de companie. De altfel, el si-a trecut deja in agenda intentia de participare si la editia din 2010 a manifestarii, care va avea loc in Geneva. Anul acesta, doar distanta enorma, il opreste sa ajunga la congres, pentru ca evenimentul se desfasoara tocmai in Brazilia.
Dr. Dinu Mahalean apreciaza ca prezenta la cursuri, seminarii si intruniri nationale si mondiale este extrem de importanta, pentru ca numai printr-o acumulare continua de cunostinte se pot oferi servicii de calitate. Specialistul considera ca orice investie de acest fel e necesara pentru ca ofera garantia profesionalizarii. El a mai precizat ca deja se vede ca a crescut calitatea serviciilor din clinicile veterinare, inclusiv din Baia Mare, unde se fac interventii dificile, chiar daca dotarile nu se ridica la nivelul celor din strainatate.
La ora actuala in Baia Mare se pot face unele tratamente si operatii care pana de curand necesitau o deplasare in Ungaria, tara cea mai apropiata de noi. Din pacate, acest lucru nu e intotdeauna cunoscut sau persista mentalitatea ca in strainatate medicii sunt mai buni. Dr. Dinu Mahalean a argumentat ca diferenta nu sta in profesionalismul medicilor, ci in aparatura ultraperformanta pe care si-o permit cei din strainatate.
Cinci ani importanti pentru medicina veterinara din Romania
Medicina veterinara din Romania a evoluat foarte mult in ultima perioada si, mai precis, un salt foarte mare s-a realizat in ultimii cinci ani. Acum, utilizarea ecografiei in medicina veterinara pe scara larga este un lucru obisnuit. In plus, au aparut metode noi de investigatie, care pana in urma cu cinci-sase ani erau greu accesibile medicilor veterinari romani. Sunt acum posibilitati de a face analize de laborator, in cabinetul nostru Clinvet Serv din Baia Mare avem aparate cu soft-uri speciale pentru uz veterinar si care pot determina parametrii sangvini. Au aparut EKG-uri pentru monitorizarea activitatii aparatului cardio-vascular. Inainte, aceste investigatii se faceau doar in clinici universitare si preponderent erau folosite aparate de tip uman, care puteau da nastere la multe interpretari eronate.
Nu poti atinge performanta daca faci 10 lucruri deodata
Ne confruntam cu o problema care, din fericire, tinde sa dispara odata cu trecerea anilor. Trebuie sa recunosc si sa spun inca o data, chiar daca mi-am mai ridicat pe unii colegi in cap dupa afirmatiile facute, ca actul sanitar-veterinar plateste oarecum tribut lipsei de specializare. Spre deosebire de medicina umana, unde exista specialisti axati pe domenii diferite – cardiologi, chirurgi, ortopezi, oftalmologi – la noi, din pacate, medicul veterinar, cu exceptia cadrului universitar, trebuie sa faca de toate. Noi trebuie sa fim si parazitologi, si specialisti in boli interne, si imagisti …
Specialisti au inceput sa apara si la noi
Abordand mai multe teme, nu ai cum sa te ridici la nivelul unui specialist. Aceasta tendinta tinde sa nu mai existe in ultimii ani, pentru ca specialisti au inceput sa apara si la noi. Incercam sa reducem decalajul existent intre actul sanitar veterinar si actul sanitar uman, iar astfel de specializari se fac prin participari la diferite congrese nationale si internationale, workshop-uri, scoli postuniversitare. Problema este ca nu putem acoperi o paleta foarte larga de specializari. Ne axam pe doua-trei capitole, pe care incercam sa le controlam cat mai bine.
Medicii veterinari nu mai sunt tratati ca a cincea roata la caruta
Incepand din 2008, medicii veterinari au fost inclusi intr-un program national de pregatire, la fel ca si medicii umani. Programul consta in obligativitatea urmarii unor cursuri pentru acumularea de puncte. Acestea se aduna prin participarea la diverse seminarii si actiuni. Trebuie totalizat un numar de puncte pentru ca, in caz contrar, se suspenda dreptul de libera practica. S-a ajuns la un sistem coercitiv, specializat pe acumularea a cat mai multe cunostinte. Cred ca este un program care poate avea efecte benefice asupra calitatii actului veterinar.
Nu mai poti sa faci medicina veterinara ca in urma cu 20 de ani
Trebuie sa o spun ca am fost oarecum defavorizati ca breasla. Noua ne-a lipsit foarte mult bibliografia. Nu aveam aparatura, nu aveam intotdeauna informatii si acces la date comparative. Am trait situatii in care la unele boli nu dispuneam de niciun mijloc de diagnostic. Doar puteam suspecta o anumita afectiune, fara sa putem pune un diagnostic clar. La un moment dat am ramas foarte, foarte mult in urma fata de medicina umana. Dar, iata, s-au facut pasi inainte. Chiar daca programul de pregatire profesionala s-a nascut prin cezariana. Important este ca decalajul dintre actul sanitar veterinar si cel uman incepe sa scada. Au inceput sa creasca si pretentiile proprietarilor, care isi achizitioneaza animale din ce in ce mai scumpe, considerate practic un membru al familiei.
Clinici veterinare straine dotate mai bine decat spitalele umane de la noi
Diferenta dintre ceea ce este in Romania si in occident nu consta neaparat in calitatea materialului uman, ca sa zic asa. Adica, la nivel de pregatire profesionala ne putem ridica acum la nivelul unor tari din vest. Problema cea mai mare este tehnologia, aparatura. Am avut ocazia sa constat asta la Dublin, la Congresul Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie din august 2008. Atunci am vazut cu ochii mei diferentele uriase care exista intre noi. Acolo exista ecografe cu soft veterinar la valori de aproximativ 100.000 de euro bucata, RMN-uri care, din pacate, nu exista nici macar in dotarea spitalelor umane mari de la noi. Aici vorbim de tari avansate, cum sunt Anglia si Australia. Sa nu vorbim insa de SUA, stat in care, anul trecut, s-a realizat primul transplant renal din lume la un caine. Sigur, s-a facut cu costuri enorme, de aproximativ 50.000 de dolari.
Serviciile din Romania, de sute de ori mai ieftine decat in Occident
Partea materiala isi spune si ea cuvantul in diferentierea care exista. Pentru o comparatie, ar fi de spus ca un medic veterinar din SUA sau Anglia percepe niste taxe de sute de ori mai mari ca ale noastre. E si normal ca la nivelul de trai din Romania sa nu ne putem permite sa achizitionam aparatura atat de scumpa, desi primii pasi s-au facut. Acum, orice clinica veterinara care se respecta are un ecograf. Nu sunt aparate ultraperformante de 100.000 de euro, ci unele cu care se poate face treaba in conditii cat de cat normale. Avem si aparate cu care putem sa facem analize de sange, dar pana la dotarea cu computere tomografe va mai trece timp. In clinicile din Europa toate acestea sunt facilitati uzuale, la indemana medicilor veterinari.
________________
Dr. Dinu Mahalean este licentiat al Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti. Ulterior a absolvit, tot in capitala, Scoala Postuniversitara de Medicina Veterinara si s-a specializat in patologia si farmacia animalelor de companie. A participat la numeroase evenimente profesionale in tara si strainatate. In prezent acorda servicii medicale la cabinetul veterinar propriu – Clinvet Serv din Baia Mare (click pentru detalii)
Sursa: Advertorial