Vezi VIDEO
Maramureseanul Liviu Marian Pop a avut parte de o oportunitate nesperata, dar visata de multi dintre cei care sunt implicati in politica sau administratie. El a ajuns ministru, avand dubla calitate in Guvernul Ponta: aceea de ministru delegat pentru Dialog Social si de ministru interimar al Educatiei. Din postura de sindicalist, acesta a avansat pana la varful administratiei centrale, starnind in egala masura invidii dar si admiratie. Liviu Marian Pop a recunoscut insa ca misiunea primita nu este deloc usoara, fiind tot timpul pe fuga de la preluarea mandatelor in executiv. Intr-un ragaz, prilejuit de revenirea in Baia Mare, eMaramures l-a abordat pe ministru, discutand despre bacalaureat, evaluarile nationale, clasa pregatitoare, dar si despre cum s-a schimbat viata lui de cand a ajuns in cabinetul condus de Victor Ponta. De asemenea, Liviu Marian Pop a depanat amintiri si despre vremea cand invata la Colegiul “Gheorghe Sincai” din Baia Mare, mai ales ca in weekendul trecut a avut intalnirea de 20 de ani, unde si-a revazut fostii colegi, printre care Monica Ghiurco de la TVR si Edmund Futo, arhitectul orasului.
Reporter: Cum se vor desfasura testarile nationale de anul acesta, bacalaureatul, respectiv evaluarea nationala? Aveti de gand sa faceti ceva modificari?
Liviu Marian Pop: Nu avem de gand sa facem nicio modificare, avem insa de gand sa creem egalitatea de sanse, egalitate de concurs pentru toti elevii din Romania, fapt pentru care vom asigura dotarea tuturor unitatilor scolare cu camere de luat vederi, asa cum spune legea de organizare a examenului de admitere si bacalaureat. Deja calculele la Ministerul Educatiei sunt facute, saptamana aceasta vor fi alocate sume fiecarei unitati scolare pentru a-si completa necesarul de camere web, in asa fel incat toate unitatile scolare in care se organizeaza aceste concursuri sa aiba salile cu supraveghere video. In rest, la datele examenelor nu se schimba nimic.
Reporter: Avand in vedere ca anul trecut, cel putin in prima sesiune, procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost destul de mic, la ce trebuie sa se astepte elevii anul acesta?
Liviu Marian Pop: Sa fim foarte clar intelesi: nu mi-am facut obiective de a avea un procent anume la bacalaureat sau la evaluarea nationala. Pana la urma, lucrul acesta este exclusiv atributul elevului si al profesorului. Noi avem insa obligatia sa organizam corect bacalaureatul. In momentul in care am preluat Ministerul Educatiei existau deja subiectele finalizate, noi trebuie sa asiguram conditiile optime pentru desfasurarea examenelor, rezultatele o sa le vedem impreuna, dupa finalizarea acestora.
200 de lei pe copil, alocati pentru dotarea claselor cu mobilier
Reporter: Referitor la clasa pregatitoare – un subiect destul de controversat – in ce stadiu suntem acum si cum vom putea fi pregatiti pentru a incepe in toamna?
Liviu Marian Pop: Suntem intr-un stadiu foarte, foarte intarziat. Aici sunt patru componente majore pentru infiintarea acestei clase pregatitoare. Legea Educatiei Nationale spune ca de la 1 septembrie 2012 trebuie infiintata aceasta clasa, deci nu putem noi decide in intervalul acesta desfiintarea acestei clase, pentru ca asta prevede legea. Inexplicabila este intarzierea pe care am prins-o la Ministerul Educatiei vizavi de punerea ei in practica, si aici ma refer in primul rand la baza materiala – banci si scaune – pentru care nu au fost organizate licitatii, desi banii existau in bugetul Ministerului Educatiei din decembrie anul trecut, in mai nu era inca finalizata procedura de licitatie. Daca as fi continuat pe chestiunea aceasta, in septembrie nu aveam mobilierul. Era o practica a Ministerului Educatiei de a intarzia foarte mult licitarea unor obiecte, in speta mobilierul scolar, pentru a merge la incredintarile directe.
Am anulat toata procedura care trebuia sa fie oricum finalizata, si nu a fost decat intr-un singur centru din cele opt, si am emis un ordin de ministru prin care am alocat fiecarei unitati scolare o suma de 200 de lei pentru fiecare copil, pentru ca unitatea scolara, consiliul de administratie, directorul sa-si doteze clasa cu numarul de banci si scaune necesare, in functie de numarul de copii.
Ce am adus ca element suplimentar: in prima faza nu era prevazuta nicio caracteristica din punct de vedere a autorizatiei sanitare. Acum avem si aceasta caracteristica, am cerut Ministerului Sanatatii sa ne emita o nota, cum ar trebui sa arate mobilierul, sa nu avem probleme de sanatate la copiii care utilizeaza acest mobilier. Deci, din punctul de vedere al ministerului, partea de mobilier scolar a fost finalizata. Este la nivelul unitatii scolare si este doar o chestiune de timp pana vine acest mobilier.
Manualele pentru clasa pregatitoare, gata abia in octombrie
In ceea ce proveste materialele didactice, aici avem o intarziere foarte mare, inexplicabila. Nici macar hotararea de guvern pentru ele nu s-a elaborat. Miercuri (n.r. – 30 mai) sper sa o finalizam, vom avea 23 de milioane la nivel national. Nu putem sa incredintam direct la scoli, desi eu mi-as dori sa facem acest lucru si, pana la urma, fiecare director sa raspunda “cu capul”, daca pot sa spun asa, ca si in cazul mobilierului, fapt pentru care licitatia va fi lansata saptamana aceasta, dupa hotararea de guvern. Asta inseamna, din pacate, ca materialele vor ajunge in unitatile scolare doar undeva in 3 – 5 octombrie, dar nu avem alta solutie pentru ca repet, intarzierea este foarte mare.
Al treilea element este cel de resurse umane. Avand in vedere ca resursa umana nu este pregatita, suntem nevoiti sa gasim un program structural pe care trebuie sa facem aceasta pregatire. Am identificat proiectul, urmeaza ca la finalul lunii august sa facem formarea tuturor celor 5.600 de colegi de-ai nostri care vor preda la clasa pregatitoare. Ce imi doresc in acest sens este ca la aceasta clasa pregatitoare sa predea doar oameni care sunt in sistem, nu cei care urmeaza sa intre in sistem in august, adica sa aiba minim de experienta, fapt pentru care miercuri (n.r. – 30 mai, in sedinta de guvern) voi propune completarea Legii Educatiei Nationale, ca sa se permita unui educator sa se miste de la gradinita la scoala, unui profesor sa se miste de la o scoala la alta, in asa fel incat sa nu am surprize pe resurse umane la clasa pregatitoare.
Evident o sa ma intrebati ce se va intampla anul viitor sau peste doi ani de zile cu clasa pregatitoare, pentru ca e eterna intrebare care mi se pune. Nu am un raspuns acum. Trebuie sa vedem un studiu de impact pe aceasta clasa pregatitoare, inapoi nu mai putem da, pentru ca etapele sunt foarte inaintate. Eu ma straduiesc sa am cele trei elemente absolut in regula la inceputul anului scolar, chiar daca, repet, la materiale o sa existe o intarziere. Nu e vina mea, nu am ce sa fac, pentru ca nu am alta solutie. Nu ascund faptul ca ideal ar fi si pentru acel loc de joaca necesar in fiecare clasa sa existe niste bani. Nu am identificat acesti bani acuma, sa vedem dupa rectificarea bugetara daca gasim niste sume pentru a face si acel loc de joaca specific pentru copiii din clasa pregatitoare.
Clase pregatitoare atat in scoli, cat si in gradinite
Reporter: Totusi, se vor face niste investitii foarte mari in scoli. Cum credeti ca va arata anul viitor aceasta clasa pregatitoare? Va ramane in scoli sau va merge din nou la gradinite?
Liviu Marian Pop: Nu cred ca putem spune acum. O sa vedem studiul de impact. Daca ma intrebati din punct de vedere personal, deci nu e o decizie pe care o iau decat daca va avea acceptul tuturor, cred ca aceasta clasa pregatitoare ar trebui lasata si in gradinite si in invatamantul primar. Adica, pana la urma, parintele sa decida unde isi lasa copilul. Avem si acest aspect al grupurilor sanitare, care trebuie adaptate, mai e si programul de afterschool. Deci aici este o decizie care poate fi luata dupa primul semestru, dupa un studiu de impact, dupa o discutie mult mai libera cu parintii, pentru ca ei nu au fost consultati cand s-a introdus aceasta prevedere in Legea Educatiei. Nu pot nici eu sa iau o decizie fara sa consult parintii, profesorii, de ce nu si elevii.
Ministrul nu isi face deocamdata calcule de buget
Reporter: Din postura de lider sindical sustineati ideea ca invatamantul are nevoie de 6% din P.I.B. Cum vedeti aceasta idee acum? Credeti ca este ceva realizabil?
Liviu Marian Pop: O vad la fel in continuare. Sa nu credeti ca in doua saptamani m-am contaminat cu altceva la nivelul Guvernului. Cred ca este posibil 6% din P.I.B., pentru ca asta spune legea si suntem o tara in care legile ar trebui sa se respecte. Faptul ca am reusit sa aducem catre sistemul de invatamant doar intr-o saptamana aproape 12 milioane de lei pentru camerele web, aproape 50 de milioane pentru clasa pregatitoare, ma zbat sa aducem bani si pe alte domenii, ma refer aici la invatamantul profesional…
Cred ca asta este rolul unui ministru al Educatiei, in interiorul Guvernului sa faca tot posibilul sa atraga mai multe resurse financiare in primul rand catre sistemul de invatamant. Al doilea rol este acela de administrare corecta a resursei materiale, pentru ca sunt canale in care se scurg bani si se face risipa, si aici ma refer in primul rand la fondurile europene, in al doilea rand la administrarea unor bani la nivel local, utilitatile si toate celelalte. Eu insa am un mandat interimar, adica mai am treizeci si ceva de zile de mandat. Daca in toamna acestui an voi fi in cabinet si voi contribui la creionarea bugetului pentru anul 2013, va asigur ca voi face tot posibilul sa ne apropiem de 6% si, de ce nu, sa depasim acest 6% din P.I.B., pe care educatia din Romania il asteapta de foarte mult timp.
Maramureseanul a ajuns sa nu-si mai vada capul de treaba
Reporter: Iesim putin din sfera invatamantului. Va intreb cum v-ati acomodat cu functia de ministru interimar?
Liviu Marian Pop: E o experienta. Nu pot spune ca sunt acomodat, e greu, e multa munca, sunt doua ministere pe care trebuie sa le coordonez. La Ministerul Educatiei sunt intarzieri masive, sunt probleme si de alta natura, nu doar pe partea de invatamant. In cealalta parte, la Ministerul Muncii, cu dialogul social care nu a functionat, de asemenea sunt probleme. Eu ce imi doresc acuma e sa se finalizeze perioada asta de interimat si sa stiu unde ma concentrez pana la alegerile din toamna, pentru ca in ritmul acesta de 24 din 24 risc sa ma “gripez”, ca sa zic asa.
Din exterior se vede intr-un fel, din interior este multa, multa treaba si problemele sunt multe… Astept finalul mandatului sa trag linie si atunci pot sa spun daca m-am acomodat sau daca nu m-am acomodat, daca au aparut rezultate sau nu au aparut rezultate. Astept sa fiu analizat la final de mandat si de catre colegii mei sindicalisti, si de catre parinti, si de catre elevi, si de catre dumneavoastra, mass-media, pentru ca sunteti cei mai fini analisti.
Liviu Marian Pop fuge intr-o zi de la un minister la altul
Reporter: Spuneati ca sunteti “prins” cu munca 24 de ore din 24. Cum arata o zi din viata dumneavoastra de ministru?
Liviu Marian Pop: Arata foarte simplu. Undeva la 6.30 – 7.00 ne trezim, ducem copilul la scoala, de la 8.00 la 10.00 merg la Ministerul Muncii, de la 10.00 la 17.00 sunt la Ministerul Educatiei, de la 17.00 la 20.00 sunt la Ministerul Muncii, de la 20 la 22 sunt la Ministerul Educatiei, cam asta este circuitul ministerial.
Intr-adevar, sunt momente in care sunt nevoit sa particip la anumite actiuni, intalniri, comisii, asta inseamna interiorul Bucurestiului, dar astea se modifica. Cam asa arata o zi, lasand la o parte sambata si duminica, atunci cand incerc sa recuperez din timpul pierdut cu familia, dar e din ce in ce mai putin acest timp.
Moment de respiro la cheful “sincaistilor” din promotia 1992
Reporter: Am inteles ca la sfarsitul saptamanii ati avut intalnirea de 20 de ani de la terminarea liceului. Cum a fost reintalnirea cu colegii?
Liviu Marian Pop: Intr-adevar, am participat si la intalnirea de 20 de ani de la Colegiul National “Gheorghe Sincai”, dar participarea a fost foarte scurta, pentru ca de la ora 16.00 am avut o intalnire cu colegul meu de cabinet, domnul ministru Lucian Isar si cu oamenii de afaceri. Intalnirea cu colegii a fost extraordinara, ganditi-va ca la noi in clasa, din 32 de absolventi am fost prezenti 28, in conditiile in care discutam de colegi care au venit din SUA, Elvetia, Australia, deci participarea a fost imensa.
Sunt oameni extraordinari: Monica Ghiurco de la TVR, arhitectul sef al orasului Baia Mare, Edmund Futo, deci sunt si oameni locali, si oameni care vin de departe, trei dintre ei lucreaza la universitati de prestigiu din SUA.
Asaltat de fostii colegi de liceu cu intrebari despre clasa “0”
A fost frumos, mai ales ca eu am lipsit de la intalnirea de 10 ani, cea de 20 de ani a fost extraordinara. Pot sa spun ca a fost o oboseala in discutii. Mai ales ca noua mea postura, de ministru, a facut ca toti cei care sunt in tara si au copii prin clasa pregatitoare, pentru ca pe aici suntem situati cu copiii: 6, 7 sau 8 ani de zile, toata lumea m-a intrebat: «Ce faci cu clasa pregatitoare, cand o schimbi, ce facem cu ea ca nu e normal?». Deci, e o framantare, si discutam totusi de 260.000 de parinti in Romania. A fost un lucru extraordinar, inclusiv intalnirea cu doamna diriginta si cu directorul liceului din Baia Mare.
Vrea ca ministrul Educatiei sa raspunda doar de invatamantul preuniversitar
Reporter: Pe termen lung, daca veti ramane la Ministerul Educatiei, ce intentionati sa faceti, ce doriti sa schimbati?
Liviu Marian Pop: Eu mi-as dori ca, pe termen lung, Ministerul Educatiei sa se ocupe doar de invatamantul preuniversitar. Ce inseamna invatamant superior, cercetare, sa fie o alta entitate, poate subordonata Parlamentului. Asta pentru ca, daca atunci cand am intrat in Ministerul Educatiei aveam impresia ca invatamantul preuniversitar il stiam si era o prioritate, am constatat in doua zile ca, de fapt, invatamantul preuniversitar, desi are cea mai mare componenta, ma refer la resursa umana, aproape 300.000 de oameni, aproape 3.000.000 de elevi, am vazut ca sunt problemele studentilor, ale tineretului, ale sportului, ale universitatilor, ale rectorilor, ale institutelor de cercetare… Si, atunci, cred ca pentru binele invatamantului preuniversitar ar trebui gandita o solutie de genul acesta: un minister care sa se ocupe doar de invatamantul preuniversitar, doar de ceea ce inseamna invatamantul obligatoriu si o alta entitate sa preia institutele stiintifice, cercetarea s.a.m.d..
Eu ceea ce pot propune este sa corectez foarte mult Legea Educatiei pe termen mediu, pentru ca nici macar lucrurile bune din actuala lege nu se aplica. Sunt cateva elemente, putine, ce-i drept, ce trebuie mentinute in Legea Educatiei Nationale, insa sunt unele lucruri care sunt inaplicabile si nici nu avem cum sa le finalizam.
Plan national privind violenta in scoli
Pe termen mediu, sa nu uitam ca avem nevoie de Regulamentul de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar, care nu este in momentul de fata, functionarea Consiliului de Administratie, care iarasi trebuie adaptat noii legi, iar proiectul major la care lucrez, indiferent ca voi fi la Educatie sau nu, este acel plan national privind violenta in scoli.
De aceea, si programul cu camerele web pe care le ducem in unitatile scolare vor contribui la acest element, adica in primul rand vrem sa asiguram supravegherea salilor de clasa, a holurilor, a perimetrelor scolare, dupa aceea sa vedem cum putem, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, dar si cu Ministerul Sanatatii, sa venim cu un plan national de combatere a violentei in scoli, care eu imi doresc sa inceapa cu 1 septembrie 2012 (estimare 60 – 100 de milioane de euro).
Reporter: Ce presupune acest plan impotriva violentei in scoala?
Liviu Marian Pop: Presupune multe elemente, nu pot sa intru in detalii acum, pentru ca este o creionare de principiu. Este absolut necesara resursa umana, supravegherea video, este absolut necesara o coordonare a tuturor scolilor, adica traim in epoca internetului. Eu mi-as dori foarte mult sa securizam scoala, in scoala sa intre numai copiii, tot ce inseamna element de paza sa fie in exteriorul scolii, iar in interiorul scolii sa fie doar act de educatie. Ala e idealul pe care eu l-am vazut in unele state europene si cred ca ar trebui sa il aplicam si in Romania.
Sursa: Gabriela Kuhajda