Baia Mare gazduieste vineri, 29 mai, cea de a saptea dezbatere The Money Channel Business Tour. ”Baia Mare – Poarta Maramuresului catre o economie bazata pe traditii” este tema dezbaterii care va fi transmisa in direct din Baia Mare, de la ora 10.00 pe postul de televiziune de business. Dan Suciu este realizator The Money Channel si moderator al dezbaterii The Money Channel Business Tour “Baia Mare – Poarta Maramuresului catre o economie bazata pe traditii” din Baia Mare, iar inainte de eveniment a raspuns la cateva intrebari care i-au fost adresate de ziarul electronic eMaramures.ro, in care a facut declaratii transante despre situatia economica a Romaniei, precum si despre perspectivele Maramuresului.
Dan Suciu a dat cateva raspunsuri directe legate de lunile grele care ii asteapta pe romani, despre masurile pe care Guvernul ar fi trebuit sa le ia si nu le-a luat, dar si despre Maramures, un judet al carui puls economic a venit sa il ia la fata locului in urma discutiilor cu oamenii de afaceri si autoritatile locale.
– The Money Channel, postul de televiziune pe care il reprezentati, a avut initiativa organizarii unor dezbateri pe teme economice in mijlocul comunitatilor locale din tara. Cum se simte pulsul economiei romanesti din Cluj, Sibiu sau alte orase ale tarii –”live” – fata de ceea ce se percepe la nivel de talk-show intr-o televiziune la Bucuresti?
– E important sa iesim din studio. Sau, mai bine spus, sa iesim din Bucuresti. Suntem cu totii obsedati de capitala: politicieni, jurnalisti, oameni de afaceri. Sunt atatea variante de afaceri si dincolo de centura Capitalei dar aproape ca le ignoram. Turul nostru asta incearca: sa vada tara si mai departe de Bucuresti, sa evalueze criza dar si oportunitatile. Pentru ca de fapt asta avem peste tot: criza sI oportunitati deopotriva.
– În prezent, care sunt cele mai mari probleme pe care le-ati identificat in discutiile cu oamenii de afaceri si autoritatile din zonele pe care le-ati vizitat?
– Exista in multe zone o mostenire otravita a zonelor monoindustriale, ca la Galati, de exemplu, iar aceste zone depind de succesul industriei respective si atat. Sansa orasului e combinatul, iar nesansa e tot combinatul. La Sibiu si Cluj e altceva, sunt zone care s-au diversificat si dintr-o data economia a prins un alt ritm, o alta miscare. E una din lectiile pentru toate zonele tarii.
– Credeti ca Guvernul Romaniei e la curent cu aceste probleme? Din observatiile culese de dvs. pe parcursul itinerariului The Money Channel, in ce masura agenda autoritatilor centrale corespunde cu realitatile din teren?
– As spune ca sunt orase care s-au descurcat suficient de bine fara sprijinul Guvernului (chiar daca nu putem vorbi, evident, de prea multa independenta pentru ca dezvoltarea tine de fiscalitatea nationala). Guvernul ar trebui sa faca legaturile, si asa ajungem la marea noastra obsesie nationala: infrastructura. Drumurile. Si aici nu are rost sa mai comentam. Ce afaceri se pot face intre orase ca Baia Mare si Constanta, sa spunem, cand faci mai bine de 12 ore pe drum?
– Tine cont Guvernul de observatiile specialistilor in economie si finante? Argumentati raspunsul.
– Deocamdata Guvernul tine cont, poate prea mult, de ceea ce spun cei de la BNR. Pe de o parte e foarte bine. BNR e una din putinele institutii care functioneaza la un anumit standard in tara asta si are specialistii necesari. Pe de alta parte, e un profund dezechilibru intre Guven si BNR, iar pentru o economie ai nevoie de politica monetara dar si de poltici bugetare si fiscale puternice. Si pe acestea nu prea le avem.
– Cat de adanc a „muscat” criza mondiala din economia Romaniei?
– Mai rau decit ne inchipuim. Scaderea din primul trimestru nu a epuizat criza in Romania. Ma tem sa fac prognoze pentru ca nu prea am cum, dar atunci cand consumul de electricitate scade cu 14% si abia mai e mentinunta tensiunea in retea e clar ca situatia se va deteriora.
– In opinia dvs. in cat timp au sanse sa-si revina cele mai afectate sectoare: financiar, imobiliar si piata constructiilor? Ati gasit pe undeva vreun ”semn de primavara”?
– Cam putine. Constructiile sunt pe plus in primul trimestru dar e doar efectul investitiilor angajate anul trecut. In trimestrul doi vom fi pe minus. Creditele inca nu au pornit si, desigur, stabilizarea cursului in urma acordului cu FMI, chiar daca e o veste buna, e doar o floare. Iar cu o floare nu se face primavara.
– Recent, presedintele UGIR a declarat ca cinci din ramurile principale ale economiei romanesti (IT, constructia de masini, industria textila, industria metalurgica si cea chimica) sunt in cadere libera. Ce masuri ar fi trebuit sa ia Guvernul si nu le-a luat pentru a atenua efectele crizei in aceste domenii?
– Caderea libera nu se prea trateaza. Se poate estompa cat de cat prin masuri clasice pentru intreaga economie. In criza trebuie sa nu cresti impozite, sa mergi pe deficite bugetare si sa investesti direct in economie pentru a o recalibra. Deocamdata guvernul a cam marit taxele, accepta deficite mai mari dar nu investeste prea mult. Sper sa o faca in partea a doua a anului.
– Isi vor mai afla locul in noua economie micile afaceri rurale, bazate pe manufacturi, artizanat, alte mestesuguri populare, lipsite de productivitate in fata produselor de serie?
– Cred ca da. Mizez pe aceste produse pentru o zona ca Maramuresul. Dar succesul acestor produse traditionale tine de un marketing foarte modern. Daca se poate face aceasta combinatie traditional – modern, lemn – internet, lucru manual – tehnologie, atunci vin si bani.
– Descrieti, va rog, brandul „Maramures” in zece cuvinte, asa cum il percepeti dvs. personal.
– Din pacate, cred ca e prea mult spus „brand”. Maramures poate deveni brand, dar regret sa va dezamagesc, trebuie sa spun ca nu este inca!
The Money Channel Business Tour este un program itinerant de dezbateri nationale pe teme economice de interes major, desfasurat in cele mai importante centre economice si financiare ale Romaniei. Obiectivul proiectului consta in identificarea necesitatilor la nivel local, satisfacand astfel nevoia de comunicare din perspectiva prioritatilor de dezvoltare locala si regionala.
Sursa: eMaramures.ro