Gabriela Ardusătan este o tânără artistă din Maramureș, reprezentanta Țării Chioarului, crescută alături de marii artiști ai Maramureșului. Gabriela face parte din Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, alături de care a fost în perioada 16-18 februarie în Republica Moldova la Târgul de Turism de la Chișinău. Pentru a afla o parte din experiența ei, am stat la o scurtă discuție pe care vă invităm să o urmăriți:
Cum ți s-a părut că se prezintă în momentul de față Republica Moldova față de România?
Gabriela: Republica Moldova și România au legături istorice și culturale strânse datorită faptului că au avut o istorie comună și împărtășesc aceeași limbă, limba română.
În ceea ce privește situația economică și socială, Republica Moldova s-a confruntat cu provocări semnificative în ultimii ani, fiind marcată de anumite evenimente nefavorabile care au perturbat dezvoltarea țării.
Relația dintre țara noastră și Republica Moldova pare să fie în continuare una strânsă, existând numeroase proiecte de cooperare între cele două țări în diverse domenii, inclusiv educație, cultură și comerț. Un exemplu viu al legăturii dintre cele două țări, din punct de vedere cultural, îl reprezintă Târgul Internațional ,,Tourism & Travel Expo” de la Chișinău, eveniment care are loc anual, fiind o reuniune a mai multor popoare care țin vie moștenirea culturală și o transmit mai departe.
Cum a fost primit folclorul românesc acolo, în inima Basarabiei?
Gabriela: Folclorul nostru maramureșean a avut un impact puternic asupra culturii și muzicii moldovenești, și este recunoscut și apreciat în Republica Moldova pentru autenticitatea și bogăția sa artistică.
Cu drag și entuziasm, locuitorii Republicii Moldova, care au luat parte la această manifestare, au fost pur și simplu cucerți de ritmul muzicii maramureșene, de mișcările grăitoare ale dansului și de atmosfera caldă și plină de viață creată de către membrii Ansamblului Folcloric Național ,,Trasnilvania”. Astfel, Târgul de Turism de la Chișinău, a fost un eveniment în care oamenii din Republica Moldova și-au deschis sufletul și inima către tradițiile muzicale și artistice ale maramureșenilor, transformându-le în propriile lor trăiri și emoții. A fost un moment de bucurie și conectare, în care tradițiile și obiceiurile s-au împletit într-un mod armonios.
Care sunt influențele rusești în momentul de față, în ceea ce înseamnă folclorul și turismul?
Gabriela: Republica Moldova a fost influențată de diferite culturi și imperii, inclusiv cel rusesc. Astfel, se poate observa o influență rusească în ceea ce privește folclorul și turismul, chiar dacă Moldova are propria sa identitate culturală și tradiții. În acest sens, în cadrul acestui eveniment, originalitatea și autenticitatea Republicii Moldova s-a putut observa prin momenetele artistice autentice moldovenești puse în scenă de ansamblurile folclorice locale, printre care se numără și Ansamblul ,,Lozioara” din orașul Criuleni.
Care sunt modelele tale în viața artistică? Pe ce artiști îndrăgești?
Gabriela: Fiecare interpret aduce ceva special și unic pe scenă. De la fiecare învăț câte ceva. Din folclor, apreciez și îndrăgesc pe toți cei care care păstrează filonul autentic românesc, modele fiind în acest sens artiști ca Angela Buciu, Dumitru Dobrican sau Grigore Leșe.
În ceea ce privește muzica mai modernă, ador prezența și vocile artiștilor, precum: Andra, Fuego, Adriana Antoni. Acești artiști nu doar că aduc inovație și originalitate, dar au și o complexitate aparte prin faptul că abordează și folclorul, păstrând mereu o legătură cu rădăcinile și tradițiile muzicii românești. Este remarcabil faptul că îmbină cu atâta măiestrie elementele de modernitate cu cele tradiționale, oferindu-ne o experiență muzicală cu totul deosebită și complexă.
Ce proiecte viitoare ai în plan și la ce ne putem aștepta de la tine în viitorul apropiat?
Gabriela: Mă bucur să vă împărtășesc câteva din proiectele mele de viitor! În primul rând, îmi doresc ca, în Postul Mare, să pot aduce în fața publicului iubitor de cântece religioase, câteva pricesne care îmi doresc să ajungă la suflet și să fie primite cu drag.
În plus, lucrez la imprimarea unor piese cu un acompaniament orchestral, un proiect de care sunt foarte încântată, însă vă voi dezvălui mai multe la momentul oportun.
În finalul celor spuse, invit pe toți iubitorii de cântec popular să ia parte cu drag, la cel mai mare eveniment al Ansamblul Folcloric Național ,,Transilvania”, ,,65Aniversar”, care va avea loc în zilele de 15,16,17 martie, la Sala Sporturilor ,,Lascăr Pană” din Baia Mare, începând cu ora 17:00. Vă așteptăm să ne fiți alături!
Carina Dunca