Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, care va fi numit cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea, devenind astfel al treilea cardinal roman, dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea, considera ca numirea sa onoreaza Biserica din Romania si intreaga natiune romana.
„Aceasta demnitate reprezinta un semn al recunoasterii importantei Bisericii Romane Unite si a rolului ei in formarea constiintei nationale si in promovarea valorilor crestine in sanul neamului nostru. Voi prezenta in fata Sfantului Parinte simtamintele vii de recunostinta si de fidelitate din partea Sinodului Episcopilor, a clerului si a credinciosilor nostri, precum si intreaga pretuire din partea iubitului popor roman, tinand seama de faptul ca in trecutul nu prea indepartat natiunea romana a constituit un model de urmat prin convietuirea pasnica, intr-un autentic spirit crestin, intre diferitele Biserici si confesiuni religioase”, afirma PF Lucian, intr-un interviu acordat Agerpres. Inaltul prelat vorbeste in interviu despre dorinta sa de a deveni preot, manifestata inca de copil, despre slujirea in clandestinitate, in plina prigoana comunista, despre noile insarcinari si atributii ca si cardinal.
Ce inseamna pentru Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, si pentru Bisericile din Romania aceasta onoare care vi s-a acordat? Cu ce mesaj veti merge la Vatican din partea credinciosilor dvs si a romanilor?
PF Lucian Muresan: Numirea de catre Sfantul Parinte Papa Benedict al XVI-lea a Inaintestatatorului Bisericii Romane Unite drept cardinal al Sfintei Biserici Catolice onoreaza Biserica din Romania si, in mod cu totul deosebit, Biserica noastra, Biserica de traditie rasariteana in deplina comuniune de credinta cu Sfantul Scaun Apostolic al Romei, precum si intreaga natiune romana. Aceasta demnitate reprezinta un semn al recunoasterii importantei Bisericii Romane Unite si a rolului ei in formarea constiintei nationale si in promovarea valorilor crestine in sanul neamului nostru. Voi prezenta in fata Sfantului Parinte simtamintele vii de recunostinta si de fidelitate din partea Sinodului Episcopilor, a clerului si a credinciosilor nostri, precum si intreaga pretuire din partea iubitului popor roman, tinand seama de faptul ca in trecutul nu prea indepartat natiunea romana a constituit un model de urmat prin convietuirea pasnica, intr-un autentic spirit crestin, intre diferitele Biserici si confesiuni religioase.
Papa Benedict al XVI-lea va numeste, in anuntul sau, „un venerabil prelat, care isi desfasoara ministerul de Pastor si Parinte al unei Biserici”. Ce importanta are aceasta numire pentru dvs, ca om care si-a desfasurat slujirea intru Domnul in clandestinitate si care a cunoscut si asprimea muncii necalificate intr-o cariera de piatra?
PF Lucian Muresan: Aceasta numire consider ca este adresata in primul rand jertfei martirilor si a intregii noastre Biserici, care au platit cu sangele pretul fidelitatii fata de Cristos si fata de Biserica Sa. Este graitor in acest sens sa ne gandim la cuvintele Papei Pius al XII-lea adresate Bisericii Greco-Catolice din Romania in Scrisoarea Apostolica „Veritatem Facientes” din 27 martie 1952, in plina prigoana comunista, prin care Papa saruta in chip spiritual lanturile celor intemnitati pe nedrept, episcopi si preoti ai acestei Biserici. Pentru mine personal este o mare onoare si o noua responsabilitate in sanul Bisericii noastre, dar si al Bisericii Universale.
V-ati gandit atunci sau pe santierul Hidrocentralei de la Bicaz ca veti trai aceasta inalta si mi-as permite sa ii spun binemeritata recunoastere a osardiei de ani?
PF Lucian Muresan: Dorinta mea inca de copil a fost de a deveni preot, de a sluji poporul lui Dumnezeu, de a celebra Sfintele Taine. Toate celelalte slujiri la care Biserica m-a chemat de-a lungul anilor le-am primit in spirit de incredintare in fata planului Domnului, cerandu-i mereu har si ajutor spre a-mi putea implini misiunea cu daruire, dupa dorinta inimii Sale.
Care vor fi, practic, noile dvs insarcinari si atributii?
PF Lucian Muresan: Asa cum afirma Sfantul Parinte la Angelus, in ziua de 6 ianuarie, cardinalii au sarcina de a-l ajuta pe Succesorul Apostolului Petru in desfasurarea ministerului sau de intarire in credinta a fratilor si de a fi principiu si fundament al unitatii si comuniunii Bisericii. Ca Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, functia de cardinal vine sa intareasca si sa pecetluiasca slujirea mea ca si pastor al poporului lui Dumnezeu ce mi-a fost incredintat, implicand, totodata, o mai stransa colaborare cu structurile Sfantului Scaun si cu Sfantul Parinte personal, la nivelul chestiunilor institutionale ale Bisericii.
I-ati cunoscut pe inaintasii dvs – cardinalii Iuliu Hossu si Alexandru Todea. Cum erau ca oameni si ca ierarhi greco-catolici?
PF Lucian Muresan: S-ar putea spune multe despre acesti doi mari oameni. Imi vin in minte in schimb cuvintele cardinalului Hossu care, vorbind despre sine, se definea „un cardinal in tundra de oaie”. Sunt cuvinte care nu au nevoie de comentarii si care marturisesc despre intima si vitala legatura din sufletul lui, intre traditia Bisericii Universale si identitatea nationala autentica. Cardinalul Todea, cel care m-a numit la 25 aprilie 1985, dupa trecerea la Tatal a episcopului Ioan Dragomir, in functia de Ordinarius al Diecezei de Maramures, a mers in mod cert pe urma inaintasilor cu mult curaj si tarie, conducand Biserica intr-un moment deosebit de delicat, ca si cel de dupa 1989. In ultimii ani din viata, a continuat sa se impartaseasca din potirul suferintei, alinat de acea simbolica sarutare a Fericitului Papa Ioan Paul al II-lea, care ii aducea omagiul intregii Biserici Catolice.
Ca presedinte al partii greco-catolice la Intalnirile Comisiei mixte de dialog greco-catolic – ortodox cum apreciati stadiul relatiilor dintre cele doua Biserici surori?
PF Lucian Muresan: Asa cum aratam in scrisoarea din 7 iulie 2011 adresata Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Sinodul Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, a propus constituirea unei comisii pregatitoare, care sa stabileasca agenda, principiile, tematicile si metodologia de lucru a Comisiei mixte de dialog dintre cele doua Biserici. Nutrim in continuare speranta ca dialogul inceput cu fratii ortodocsi sa fie tot mai mult bazat pe un autentic spirit de iertare, dar si pe respect si dreptate. In mai multe prilejuri ne-am exprimat dorinta de a cauta impreuna o solutie inspre redobandirea patrimoniului bisericesc, cultural si spiritual, in spirit de fidelitate fata de sangele varsat si fata de marturia inaintasilor nostri, spre a le perpetua memoria in sanul noilor generatii.
Afirmati in Pastorala de Craciun ca „primul dar al sarbatorii Nasterii Domnului este pacea”, invitand la „innoirea inimii”, pentru ca, spuneati dvs, „rostul nostru de crestini presupune o continua lepadare de cel rau”. Care credeti ca sunt caile pe care ar trebui sa le urmeze omul contemporan, marcat de criza si de tentatiile care il indeparteaza de spiritual, pentru a-l regasi pe Dumnezeu?
PF Lucian Muresan: In fata tot mai multor provocari ale consumismului de orice fel, a relativismului si a goanei exclusive dupa cele materiale, fiinta umana traieste un simtamant de neimplinire, de tristete, de apasare. Fiindca ii lipseste acel resort fundamental care ii este co-natural: comuniunea cu Dumnezeu, creatorul si parintele sau. A ne gasi timp pentru a vorbi cu Domnul in camara inimii, in rugaciune, a ne gasi timp pentru a sta cu noi insine, a-l urma si a-l sprijini pe aproapele nostru cel nevoias. Acelasi mesaj, aceeasi invatatura adusa de Domnul Isus Cristos pe pamant, acelasi cuvant datator de viata, mereu nou, tainic, insa atat de adevarat: fiindca doar intru El sufletul nostru isi poate gasi adevarata odihna.
Sursa: Agerpres