Vezi VIDEO
Camelia Tarlea este o tanara din Baia Mare care si-a urmat calea in viata si, impulsionata de talentul deosebit, si-a lasat familia si prietenii in tara si a plecat in Germania. Ea studiaza canto la Facultatea de Muzica din Dusseldorf. In prealabil, baimareanca a obtinut o diploma la aceeasi institutie, dar la sectia de pedagogie a canto-ului. Recent, a lansat in Germania un CD de colinde romanesti, care se bucura de un real succes si de pe care au fost difuzate mai multe piese la radio eMaramures, pe frecventa 91,6 FM. Cu toate ca este departe de Romania, acum, de sarbatori, Camelia Tarlea isi aduce aminte cu mare placere de copilarie, atunci cand mergea la colindat cu verisoarele sale.
Camelia Tarlea s-a nascut in Baia Mare la data de 26 iulie 1979. A copilarit la poalele muntelui Pietrosul, in Borsa, unde locuiau bunicii din partea mamei, pe nume Mihali. Apoi a venit in municipiul resedinta de judet, unde a urmat cursurile Liceului de Arta, la sectia flaut. Ulterior a absolvit Academia de Muzica ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, sectia muzicologie – cu modul canto popular.
A obtinut numeroase distinctii la concursuri nationale de muzica populara, printre care Marele Premiu la concursul ”Alina-te dor, alina” din Maramures in anul 2000 si premiul al II-lea la concursul ”Maria Tanase” din Craiova, in anul 2003. In anul 2008, a obtinut diploma Facultatii de Muzica ”Robert Schumann” din Dusseldorf – Germania, la sectia pedagogia canto-ului. Actualmente este studenta in ultimul an la aceeasi facultate, dar la sectia canto.
Reporter: Cum ai ajuns sa studiezi in Germania?
Camelia Tarlea: Am ajuns in Germania prin bursa Socrates in anul 2003, cand eram studenta la muzicologie in Cluj. Mai intai am studiat la Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg. Intre timp am data admitere in Düsseldorf – Robert Schumann Hochschule – la canto si… prin minune, pot sa spun, am intrat.
Concurenta din Germania este foarte mare. Intotdeauna internationala… De exemplu, cand am dat eu admitere, au fost inscrisi 240 de concurenti si au intrat doar 4.
In Germania am venit impreuna cu sotul meu, si el pe atunci student la flaut la Cluj. El a absolvit la aceeasi facultate, sectia de Kammermusik adica de muzica de camera. Acum avem un copilas de 3 ani si 9 luni.
Am studiat mai intai cu Christiane Oelze, o soprana international renumita, iar acum am schimbat profesoara, studiez tot cu o renumita cantareata de opera – Jeane Piland. Trecerea de la o clasa la alta este ceva firesc aici, mai ales ca la cantareti nu este suficient sa lucrezi cu un singur profesor. Am participat pana acum la 3 proiecte de opera in cadrul scolii unde am avut roluri principale. In prezent am primit rolul principal Susanna din Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, premiera urmand sa aiba loc in aprilie anul viitor.
Rep: Cum de ai decis sa lansezi un CD cu colinde romanesti in Germania?
C.T.: De cand am venit aici eu cant regulat la bisericile ortodoxe ale comunitatilor de romani din Germania. Am fost intrebata des daca am cumva un CD, asa ca am luat in cele din urma decizia sa fac o inregistrare. Initial am vrut sa cant pricesne, dar m-am gandit ca e mult mai binevenit in perioada aceasta un CD de colinde. Intre timp, am inregistrat si CD-ul de pricesne, trebuie doar sa fie prelucrat.
Rep: Te intorci in Romania dupa absolvirea studiilor?
C.T.: Inca nu stim ce o sa facem dupa ce termin studiile. E o decizie destul de grea. Daca mi se ofera perspective din punct de vedere profesional, probabil ca o sa mai ramanem in Germania, dar si dorul de casa in toti acesti ani a fost greu. In prezent incerc sa concurez in cat mai multe locuri… Concurenta intre soprane este insa cea mai mare.
Rep: Exista vreo deosebire in felul in care sarbatorim noi Craciunul si felul in care il sarbatoresc germanii?
C.T.: Este o mare diferenta. Starea de spirit la noi e parca mult mai vie. Oamenii sunt mai deschisi si mai apropiati. Asta nu inseamna ca ei nu au respect pentru asa un eveniment. Si ei au colinde, dar nu se canta din casa in casa.
Rep: Ce nu trebuie sa iti lipseasca de Craciun?
C.T.: Colindele… Cand aud colinde ma simt cel mai aproape de aceasta sarbatoare.
Rep: Care este cea mai frumoasa amintire de Craciun?
C.T.: Cele mai frumoase amintiri sunt cele din copilarie. Mergeam cu „Trei craite” impreuna cu verisoarele Mariuca si Paulina – in Borsa , la poalele muntelui Pietrosul, pe o zapada imensa din casa in casa sa colindam pana in zori.
Rep: Ce iti doresti de la Mos Craciun anul acesta?
C.T.: Imi doresc sanatate si liniste sufleteasca, atat pentru mine cat si pentru cei dragi. Este o mare bucurie pentru mine ca sarbatoresc Craciunul in Romania. Cativa ani am ramas aici, fiindca am avut alte prioritati (examene, concerte etc) si am simtit lipsa.
Sursa: Andrei Gherghel