Domnule Victor Ponta, vorbiti constant despre o „Mare Unire a romanilor”. Ce inseamna aceasta mai exact?
Marea Unirea inseamna sa daramam zidurile care au fost construite intre noi, zidurile intre cei din Ardeal si cei din Moldova, intre cei din Muntenia si cei din Banat, intre cei de dreapta si cei de stanga, intre cei bogati si cei saraci, intre cei care lucreaza la stat si cei care lucreaza in privat, intre batrani si tineri, pacienti si medicii, profesorii si parintii. S-au construit zece ani numai ziduri. Rolul Presedintelui este acela de a-i trata pe toti in mod egal, sa le garanteze tuturor romanilor accesul egal la drepturi, respect, siguranta si stabilitate. De aceea, ii chem pe oameni alaturi de mine, sa daramam toate aceste ziduri, sa fim mandri ca suntem romani si sa facem din nou acea unire de care Romania are nevoie!
Credeti ca Romania de astazi are nevoie de un astfel de proiect?
Cu siguranta! Romania are nevoie de un stat modern, implicat activ in viata celor care au nevoie de sprijin, dar discret si corect cu cei care au nevoie doar de reguli clare si durabile, o Romanie solidara in care avutia este distribuita corect si in care cetatenii se ajuta intre ei, acesta este sensul Marii Uniri pe care o propun la 100 de ani de la momentul sublim din 1918.
Cum considerati ca se poate realiza aceasta „Mare Unire”?
Marea Unire a romanilor poate incepe odata cu alegerile prezidentiale. Primul pas dupa 16 noiembrie este sa oprim scandalul, sa punem capat starii de conflict din societatea noastra, sa pacificam Romania si sa orientam toate resursele pe care le avem spre constructie, spre dezvoltare, spre bunastare, spre unitate. Este esential ca Presedintele Romaniei sa isi asume rolul dat de Constitutie, transformarea sa intr-un actor politic util societatii si institutiilor publice si transmiterea unei noi atitudini, bazate pe dialog, mandrie si ambitie pentru Romania.
Ce veti face in acest sens din postura de Presedinte?
In acesti ani, ca prim-ministru, am demonstrat ca pot uni romanii, ca pot promova politici care sa ii ajute atat pe cei mai defavorizati (pensionarii, tinerii absolventii, locuitorii satelor, cei in varsta, cei bolnavi), cat si pe cei mai competitivi si performanti romani din cele mai dinamice componente ale economiei. Ca presedinte, obiectivul si angajamentul meu central este ca fiecare roman sa se bucure, treptat, de efectele pozitive ale rezultatelor guvernarii in propriul nivel de trai – fiecare sa se bucure cu adevarat de viata acasa, in Romania. Certitudinea pe care o ofer eu romanilor este stabilitatea, recladirea tarii, munca asidua si siguranta, dupa un deceniu de cearta si scandal. Adica exact acele conditii necesare pentru a realiza, dupa 100 de ani, Marea Unire a romanilor intr-o tara puternica in care se poate trai in sfarsit mai bine.
Vorbiti adesea despre o „schimbarea pana la capat”. Ce inseamna aceasta schimbare?
Romania are o sansa extraordinara de schimbare adevarata, profunda si completa a tot ceea ce a fost rau si ne-a despartit in acesti zece ani. Schimbarea inseamna un alt mod de a face politica, de la nivelul primarului de comuna pana la cel de oras, la consilierul judetean, la parlamentari si ministri. Aceasta schimbare se poate face de la cel mai mic nivel pana la varf. Schimbarea o facem pentru ca avem nevoie de ea, nu pentru ca asa vor unii sau altii, care nu au legatura cu realitatile de zi cu zi. Schimbarea nu este un scop in sine. Ea trebuie sa aduca buna guvernare, eficienta economica, echitate sociala, prosperitate pentru cat mai multi si protectie celor care au nevoie de sprijinul celorlalti.
Si credeti ca ati putea aduce aceasta schimbare din postura de presedinte?
Nu doar ca pot, ci este datoria mea. Avem datoria fata de tara ca urmatorul presedinte sa nu reprezinte, de fapt, o continuare a modului in care s-au facut lucrurile pana acum, practic un al treilea mandat al lui Traian Basescu. La doi ani dupa ce 7,4 milioane de romani au mers la vot si au spus ca dorinta lor este de a opri regimul Basescu, putem in sfarsit sa facem aceasta schimbare pana la capat si putem sa facem dreptate pentru cei care au fost nedreptatiti. Putem pune astfel capat unei perioade de 25 de ani de tranzitie si ne putem asigura ca despre nicio generatie viitoare nu se va mai spune ca a fost una „de sacrificiu”.
De ce duceti o lupta impotriva politicienilor apropiati de presedintele Traian Basescu?
Exista candidati la alegerile prezidentiale care spun ca nu trebuie schimbat nimic din ce s-a facut in ultimii zece ani, ca trebuie sa continue ceea ce a facut Traian Basescu, ca nu trebuie sa fim uniti, ci sa luptam in continuare, romanii impotriva romanilor. Eu, dimpotriva, cred ca rolul presedintelui nu este de a lupta cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Justitia sau cu romanii, ci rolul sau este acela de a-i uni pe acestia, de a-i pune impreuna sa lucreze pentru tara.
Si care este diferenta dintre oamenii „regimului Basescu” si dumneavoastra?
Exista o diferenta esentiala: ei dezbina, eu vreau sa unesc! Noi ne-am tinut de cuvant si am reparat nedreptatile din trecut, am dat inapoi pensiile si salariile pe care Traian Basescu le-a taiat impreuna cu oamenii sai din PDL, am redeschis spitalele inchise de ei,am reusit sa repornim lucrarile de finalizare a sute de scoli, am investit in sanatate si in educatie.
Regimul Basescu a crescut TVA-ul si taxele, noi le-am scazut si am dovedit ca putem sa guvernam pentru o economie competitiva si performanta. In 2013 a avut una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa, iar mari companii internationale cred ca Romania este tara de viitor a regiunii, investesc mai mult si creeaza locuri de munca. Mai mult, in agricultura, tara noastra a reusit pentru prima data sa produca mai mult decat are nevoie, a exportat mai multe alimente decat a importat, iar in domeniul energetic de doi ani si jumatate facem pasi importanta catre obtinerea independentei pentru Romania si Republica Moldova.
Exista puncte in care poate exista colaborare cu celelalte forte politice sau candidati la prezidentiale?
Cu siguranta exista multe puncte in care poate exista colaborare institutionala. Sunt multe proiecte bune pentru tara care trebuie sustinute pentru binele romanilor, dincolo de partizanatul politic. Reducerea cotei CAS este un astfel de proiect, care a fost un proiect al dreptei pe care l-am realizat noi, cei din actualul Guvern. Dar, totodata,cred ca Romania nu poate sa continue acest ciclu in care noi facem lucruri bune, vin ei si le opresc sau le taie.
Ce va diferentiaza pe dumneavoastra fata de ceilalti candidati la prezidentiale?
Eu, spre deosebire de ei, sunt mandru ca sunt roman si vreau sa fac tot ce-mi sta in putere pentru ca Romania sa fie un stat puternic, cu o economie care creste, cu o industrie dezvoltata, un sistem de sanatate modern si o educatie europeana pentru copiii nostri. Chiar cred in viitorul acestei tari!
Domnule Ponta, care este relatia dumneavoastra cu Romania?
Iubesc Romania! M-am nascut in aceasta tara, aici am crescut, aici este familia mea, aici sunt prietenii mei si toti cei pe care ii cunosc.In Romania m-au educat profesori carora o sa le fiu recunoscator toata viata si nu-mi imaginez o viata in alta parte decat in aceasta tara.
Ati afirmat de-a lungul timpului ca politica externa a Romaniei este foarte importanta. Ce rol ati avut in ultimii ani pentru imaginea externa a Romaniei?
Cred ca a fost un rol pozitiv, iar faptul ca Romania a primit unul dintre cele mai importante portofolii in Comisia Europeana, cel de Politica Regionala, cred ca sustine aceasta afirmatie. Pe parcursul mandatului de premier am intreprins vizite oficiale in zeci de tari –in statele noastre vecine, in cele din vestul Europei, in SUA, in Turcia, in Israel, in statele asiatice, in China. Am reprezentat Romania in fata unora dintre cei mai importanti lideri politici ai lumii si am incercat tot timpul sa arata ca Romania este o tara demna si o tara care merita sa fie respectata.Tara noastra are nevoie de lideri care sa o reprezinte cu mandrie, care sa puna pe primul loc interesul national, nu pe cel personal. In ultimii doi ani si jumatate, m-am dedicat activitatii guvernamentale si am incercat, alaturi de o echipa tanara, compusa din oameni competenti, sa facem lucruri bune pentru imaginea tarii pe plan extern. In cadrul vizitelor in strainatate am vorbit despre rolul Romaniei ca un aliat puternic si serios pentru NATO, pentru SUA, pentru Uniunea Europeana.Si ma bucur ca in toate tarile in care am fost suntem respectati si admirati. Atunci cand strainii ne privesc cu ochi buni, cel mai tare ma supar pe acei romani care ne vorbesc de rau si care se plang de tara lor. Pentru ca eu cred cu tarie ca, in urmatorii 10 ani, putem ajunge in Top 15 tari europene cele mai competitive economic si in Top 40 tari din lume. Putem deveni „economia de top a Europei de Est” daca vom continua cresterea economica cu o strategie care exclude austeritatea.
Republica Moldova ce loc ocupa pe aceasta lista?
Un obiectiv fundamental al mandatului meu de presedinte va fi cel de a face posibila o cat mai rapida integrarea Moldovei in Uniunea Europeana, pentru ca toti romanii merita sa traiasca impreuna in Europa intr-un climat de intelegere, solidaritate si unitate.
Am realizat, alaturi de premierul moldovean Iurie leanca, un pro european convins, proiecte concrete: gazoductul Iasi-Ungheni, gradinitele, teatrul din Chisinau, sprijinul pentru institutii, pentru cultura, pentru tot ce care inseamna identitate nationala a Romaniei si Moldovei. Asadar, Republica Moldova este o prioritate pentru mine, pentru ca este vorba despre fratii nostri de peste Prut.
Sursa: Emm