Electric Castle (EC) 2019. Peste două sute de mii de participanți produc, în cinci zile, peste 60 de tone de deșeuri; cât generează și un oraș mic.
Anticipând impactul, organizatorii au pregătit „o campanie de sustenabilitate” care se axează pe deșeuri, dar ignoră electricitatea, apa sau combustibilul.
Curățenia, însă, este punctul forte al festivalului: 280 de oameni angajați doar pentru asta, 1 200 de pubele, aspiratoare pentru mucuri de țigări, șapte containere mari care presează gunoiul reciclat și două pentru depozitarea gunoiului amestecat. Astea din urmă sunt amplasate strategic unde se vinde mâncare și se bea mult, pentru că în astfel de zone lumea aruncă la grămadă.
„Oriunde erai, pe o rază de 20 de metri, găseai o pubelă, chestie foarte utilă mai ales după căderea serii, când lumea e luată de la alcool. De obicei, la astfel de evenimente cauți tomberon până ți se taie și arunci unde îți vine”, spune Emil (33 de ani).
Saci de gunoi schimbați la câteva minute
Alex, 30 de ani, unul dintre coordonatorii echipelor de curățenie, acoperă tura de zi de opt ore. În cele două zile pe care le-a lucrat până să vorbesc cu el, a patrulat deja 67 de kilometri în perimetrul festivalului ca să verifice dacă oamenii de la curățenie își fac treaba și ca să-i ajute. Colegului din tura de noapte îi este și mai greu, pentru că ritmul de producere al deșeurilor e mult mai ridicat. Dacă ziua se schimbă sacii din pubele la vreo două ore, noaptea totul devine o chestiune de minute. Alex se ocupă și de dușuri și toalete. Odată la patru ore se schimbă 360 de role de hârtie igienică și asta doar ziua.
Continuarea este aici!