Prefectura Maramures a monitorizat permanent situatia. Subprefectul Gheorghe Achim a precizat ca imediat dupa ora 7.00 directorul regionalei Cluj a Drumurilor Nationale a solicitat interventia politiei in Pasul Gutai pentru devierea temporara a circulatiei pe DN 18 pe perioada actiunii de deszapezire. Achim a declarat ca s-au facut eforturi mari pentru mentinerea cailor de circulatie deschise, dar a reprosat Primariei Baia Mare ca nu a procedat la fel.
”E adevarat, se circula in conditii de iarna, dar trebuie sa se tina seama de faptul ca a nins in continuu. Sunt nemultumit insa de modul in care s-a facut deszapezirea in Baia Mare. Nu inteleg ce au facut cei care au castigat licitatiile. Municipiul resedinta de judet arata ba ca un patinoar, ba ca un lac”, a spus Achim.
Situatiile critice au ocolit Maramuresul
Toti drumarii au fost mobilizati inca de miercuri spre joi noapte ca sa curete arterele de circulatie mai importante din Maramures. La orele diminetii se circula cu mare dificultate in intreg judetul, in mod special in zonele montane unde stratul de zapada pe carosabil a depasit 3 centimetri. Datorita ninsorilor abundente au aparut probleme si la retelele electrice si chiar la cele de telefonie mobila. Reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) au precizat ca nu s-au inregistrat situatii critice.
In dimineata zilei de joi, 1 februarie, mai multe gospodarii au ramas fara curent, dupa ce cateva linii de alimentare cu energie electrica s-au rupt. Directorul societatii Electrica Maramures, Radu Lupan, a precizat ca pene de curent au fost semnalate in zona Negreia (Cavnic – Mogosa), precum si in comuna Poienile de sub Munte. Spre dupa-amiaza au aparut probleme si la Berinta, insa aici cauzele nu au avut legatura cu ninsorile. ”Nu zapada, ci mai mult vantul puternic ne creeaza probleme”, a spus Lupan. Defectiunile au fost remediate in timp util.
Amenzi de aproape 3.000 de lei pentru soferi si drumari in Pasul Gutai
Probleme mai mari au fost pe drumurile nationale si judetene. S-a cerut suspendarea accesului temporar al TIR-urilor pe DN 18, dar nici asa nu au fost evitate incidentele, pentru ca trei autotrenuri au ramas blocate in Pasul Gutai. Soferii au fost amendati de agentii de circulatie cu 111 lei si 4 puncte amenda.
Nici drumarii nu au scapat fara sanctiuni, reprezentantii IPJ Maramures taxand sapte firme de deszapezire cu cate 819 lei pentru ca nu au actionat la timp cu material antiderapant. ”Au existat zone in care nu s-a putut circula asa cum trebuie. Nu putem tolera astfel de lucruri fiindca din cauza drumurilor acoperite cu gheata s-au produs 25 de accidente rutiere in numai trei ore”, a declarat subcomisar Dorin Gherman, seful Serviciului Politiei Rutiere Maramures.
Inginerul sef Tiberiu Tulics, de la societatea care are in atributie deszapezirea drumurilor judetene, a declarat ca nu au existat blocaje in trafic. ”De la ora 3.00, cand a inceput sa ninga cu putere, s-a iesit la lucru. Toate utilajele au fost puse in actiune, insa s-a lucrat in conditii grele.”
Nameti de peste un metru in localitatile judetului
Dupa miezul noptii si pana in jurul orei 8.00 dimineata, in zona de nord a Maramuresului stratul proaspat de zapada a atins 30 de centimetri. Cele mai afectate zone sunt Cavnicul, Izvoare si Baiut. In schimb, in partea sudica, zona Somesului, a plouat intruna. Cea mai mare cantitate de precipitatii s-a inregistrat la Firiza (9 l/mp in 24 de ore, predominant ninsoare) si Bicaz (7,8 l/mp, mai mult lapovita si ploaie).
Nametii masoara peste un metru in mai multe localitati ale judetului. Masuratorile celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures au indicat un strat de zapada de 75 cmla Cavnic, 52 cm la Viseu de Sus, 49 la Firiza si Moisei. In ciuda precipitatiilor abundente, nu sunt probleme pe cursurile de apa, debitele fiind in scadere.
Prognoza meteo anunta ninsori abundente in weekend
2-3 februarie: Vremea se va raci usor fata de ziua precedenta. Cerul va fi variabil, cu unele innorari spre sfarsitul intervalului, cand pe arii extinse vor fi conditii de ninsoare slaba ( sub 5 l/mp). Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari in zona montana inalta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -1 si 2 grade Celsius, iar cele minime intre -10 si -6 grade Celsius. Izolat, ceata dimineata.
3-4 februarie: Vremea va fi relativ rece. Cerul va fi temporar noros si pe arii extinse va ninge. Izolat, cantitatile de precipitatii pot depasi 10 l/mp. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari in zona montana. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -2 si -1 grad Celsius, iar cele minime intre -8 si -3 grade Celsius.
4-5 februarie: Vremea va fi relativ rece. Cerul va fitemporar noros si local vor cadea precipitatii slabe, predominant ninsoare. La munte va ninge. Vantul va sufla slab lamoderat, cu intensificari temporare in cursul zilei, indeosebi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -2 si 2 grade Celsius, iar cele minime intre -9 si -4 grade Celsius. Conditii de ceata.
Sursa: Vasile Dale si Meda Muntean