Situatie dramatica in zona Somcuta Mare in urma inundatiilor puternice din dupa-amiaza zilei de vineri, 3 iulie, care au afectat orasul si localitatile invecinate – Valenii Somcutei, Buciumi, Miresu Mare, Finteus In zona au fost mobilizate mai multe echipe de interventie ale ISU Maramures, care au actionat pentru salvarea oamenilor si bunurilor in pericol. S-a actionat cu prioritate pentru redeschiderea traficului rutier pe drumul european E58, care a devenit impracticabil dupa ce a fost acoperit de ape. Torentii de pe versanti s-au acumulat la intersectia drumului european E 58 cu Calea Miresului, iar adancimea apei a atins in unele locuri si 3 metri. Cel mai grav afectata a fost localitatea Valenii Somcutei, unde s-a produs o rupere de nori, cantitatile de precipitatii cazute fiind in cantitate de 60-80 l/mp. De aici a pornit prapadul, care a determinat-o pe o femeie din Somcuta sa spuna: ”Am crezut ca e ultimul ceas de pe pamant”. Puhoaiele au facut prapad si au maturat tot ce au gasit in cale, iar la Valenii Somcutei chiar au rupt drumul in mai multe portiuni si au maturat masinile ce le-au stat in drum.
Un bilant sumbru se prefigureaza in zona Somcutei, unde cateva zeci de gospodarii au fost inundate, mai multi kilometri de drum national si comunal au fost afectate sau partial distruse si numeroase poduri si podete fiind luate de ape. Ploaia torentiala de vineri, 3 aprilie, din jurul orei 18.00, a umflat paraiele, a format torenti, iar apa a venit la vale cu o forta nebanuita de localnici, care au spus ca nu au mai intalnit asemenea inundatii. Primarul din Somcuta Mare, Vasile Dorinel Alb, a vorbit despre un dezastru, iar oamenii despre un adevarat potop.
”Numai apa am vazut in fata ochilor. Am crezut ca e potopul. Era de parca ar fi fost ultimul ceas de pe pamant”, a spus o femeie, care, imediat ce ”raul” care i-a trecut prin mijlocul gospodariei a mai scazut in debit, a iesit sa adune de ce se mai putea si sa mature pamantul de o palma din curte. O vecina a ei a spus ca niciodata nu s-ar fi gandit ca apa i-ar putea ajunge pana aproape de fereastra de la parterul casei. ”S-a oprit la timp, ca altfel ar fi intrat in casa”, a spus ea.
Primarul din Somcuta Mare, Vasile Alb, a declarat ca nu poate aprecia valoarea pagubelor, insa a spus ca acestea sunt foarte mari, pentru ca apele au distrus drumuri, poduri si podete. ”A venit dintr-o data. A fost rupere de nori la Valeni. Acolo a facut prapadul cel mai mare. Au venit torentii la vale cu putere, iar apa a dus chiar si masinile”, a spus el.
VALENII SOMCUTEI Vezi VIDEO
Torentii formati pe versanti au transportat aluviuni care au distrus poduri si podete de pe cursul vaii care strabate localitatea. De imagini dramatice au avut parte efectivele de interventie care au ajuns primele in zona. Autoritatile au fost nevoite sa suplimenteze cu 20 de jandarmi echipele trimise in zona de ISU, care s-au alaturat si localnicilor. In Valeni, apele au facut prapad.
Potrivit unui prim bilant, 50 de gospodarii au fost inundate la Valenii Somcutei, insa numarul acestora va fi cu mult mai mare, pentru ca in anumite zone autoritatile nu au putut inainta. „Au fost inundate curti, subsoluri, anexe gospodaresti si incaperi ale caselor. Torentii de pe versanti au transportat aluviuni si au colmatat poduri, podete si fantani din curtile oamenilor”, a informat Dan Buca, purtatorul de cuvant al CJSU Maramures.
Tot la Valenii Somcutei, echipe de pompieri militari cadrul subunitatii Somcuta Mare impreuna cu echipa operativa din cadrul ISU Maramures au intervenit in seara zilei de 3 iulie pentru a evacua doua persoane, soti si sotie, imobilizate la pat. Acestea au fost surprinse in casa de torentii unui parau a carui debit a crescut foarte mult dupa precipitatiile abundente. Cele doua persoane, ambele cu handicap, au fost preluate de angajatii ambulantei, care le-au acordat ingrijiri medicale.
BLOCAJ PE DRUMUL E 58 Vezi VIDEO
La Somcuta Mare, probleme mari au fost nu doar cu apa intrata in gospodarii, ci si cu traficul rutier. Torentii de pe versanti s-au acumulat la intersectia drumului european E 58 cu Calea Miresului, iar adancimea apei a atins in unele locuri chiar si 3 metri. Circulatia rutiera din zona a fost deviata pe relatia Remetea Chioarului pentru aproximativ trei ore.
Circulatia a fost reluata pe DE 58, la Somcuta Mare, in jurul orei 20.15, dupa ce echipele de interventie formate din pompieri militari, jandarmi si membrii ai comitetului local pentru situatii de urgenta au actionat la evacuarea apei de pe drumul european 58. Carosabilul a fost curatat de aluviuni, iar circulatia rutiera a fost reluata, fiind supravegheata de politisti. La fata locului au fost prezenti inclusiv inspectorii sefi Ioan Isac (IJP) si Lucian Irimus (IJJ).
SOMCUTA MARE Vezi GALERIE FOTO
Oamenii au spus ca a fost extrem de cald peste zi si s-au gandit ca s-ar putea sa fie precipitatii mai spre seara, dar nu s-au gandit la o asemenea rupere de nori. ”A venit o furtuna mare. Tot s-a intunecat. Atat de tare a plouat ca nu se vedea nimic in fata ochilor. Apoi s-a vazut ca e rupere de nori pe deal, la Valeni. De acolo a venit. Apa a intrat in curti, in beciuri. Nu am apucat sa facem nimic. Am deschis doar portile sa treaca apa”, a spus un localnic, iar un altul l-a completat ca in 60 de ani de cand locuieste la Somcuta Mare nu a mai trecut prin asa ceva.
O femeie, a carei curte era sub apa, s-a gandit insa la cat de grava poate sa fie situatia la Valenii Somcutei. ”Doamne! Am inteles ca e foarte mare problema la Valeni. Am inteles ca acolo ii si mai grav ca la noi”, a spus ea, privind la suvoiale de apa care ii treceau prin spatele gospodariei si care au transformat valceaua din spatele casei intr-un adevarat rau. Vecinii isi faceau semne de pe un mal pe altul si se interseau fiecare de situatia de la fiecare. ”Nu poti sa treci ca te doboara de pe picioare”, a spus un barbat.
BUCIUMI
La statia hidrologica Buciumi s-au inregistrat in interval de aproximativ doua ore precipitatii in valoare de 36,2 l/mp. Oamenii au ramas fara curent, iar echipe specializate de la Electrica au actionat pentru refacerea retelei de alimentare cu energie electrica afectata atat in Buciumi, cat si in Valenii Somcutei, incercand sa recupleze locuitorii cat mai grabnic. Vezi VIDEO
Cantitatea mare de precipitatii cazuta intr-un timp foarte scurt a umflat un parau care a iesit din matca. Apele s-au revarsat peste mai multe gospodarii din capatul satului spre Somcuta Mare. Puhoiul a distrus tot ce a intalnit in cale, a ravasit ograzile oamenilor si a intrat in cateva case. Imagini de dupa viitura au fost filmate la scurt timp de un cititor al ziarului electronic eMaramures.ro. Din filmarea cu telefonul mobil se vede cat de mari au fost puhoiale. Vezi VIDEO
MIRESU MARE Vezi GALERIE FOTO
Si la Miresu Mare, au fost problemne, iar primarul Virgil Pruna a declarat ca afectate au fost localitatile Stejera, Tulghes, Mires si Lucacesti. A rupt un podet si drumul la Stejera. Valea a crescut ca niciodata. Avem case inundate. Sunt cel putin 10. Dimineata o sa pornim la drum si o sa luam bucata cu bucata. Le vom inventaria si vom trage linie. Oricum, e grav”, a spus primaru, care s-a linistit doar spre orele serii, cand apele au inceput sa scada.
Precipitatiile abundente au creat probleme si in localitatea Ulmeni. Aluviunile transportate de un parau ale carui debite au crescut au inundat drumul judetean spre satul Chelinta. La Ulmeni au cazut precipitatii totale de 25 l/mp.
RETELE DE GAZ SI CURENT DISTRUSE
Angajatii de la Electrica au luat decizia decuplarii de la reteaua de alimentare cu energie electrica a localitatii Valenii Somcutei – cea mai grav afectata de inundatii – pentru a evita producerea unor incidente, fie electrocutari accidentale, fie incendii. In cursul serii de vineri, 3 iulie, in jurul orei 23.00, inca se actiona la repararea punctelor de transformare afectate si la verificarea tablourilor din casele cetatenilor.
Viitura a produs pagube si la reteaua de alimentare cu gaz metan, conducta fiind rupta in mai multe locuri. Echipe specializate de la E.On Gaz s-au deplasat la fata locului si au inceput sa execute lucrari de reparatii.
Interventiile in sprijinul cetatenilor si bunurilor acestora afectati de viitura au fost coordonate de o echipa operativa din cadrul Inspectoratului Judetean Pentru Situatii de Urgenta condusa de maiorul Ioan Muresan, seful Centrului Operational ISU Maramures.
CITESTE DESPRE BILANTUL PAGUBELOR:
Sursa: Meda Muntean si Vasile Dale