Vezi VIDEO
Ploile abundente au lasat in urma prapad in mai multe localitati din judetul Maramures. Un prim bilant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta indica faptul ca au fost afectate in jur de 140 de gospodarii, zeci de hectare de teren agricol, iar mai multe fantani au fost colmatate. Totodata, din cauza fenomenelor meteo inregistrate, 14 persoane au fost evacuate pentru a evita pericolul. Riscul de inundatii se mentine. Daca in cazul codurilor rosu si portocaliu, avertizarea hidrologica a expirat in aceasta dupa-amiaza, codul galben se mentine pana la ora 23.00.
Numerosi localnici din Maramures si-au vazut agoniseala de-o viata distrusa de puhoiul apelor. In urma viiturilor, apele au patruns in locuintele oamenilor, iar terenurile agricole le-au fost inundate. Multi dintre maramureseni se impaca insa cu gandul ca asa a fost voia lui Dumnezeu si ca au fost zile si mai rele decat cele pe care le traiesc acum.
„Ne-o spart digul din spate. Paguba-i foarte mare, acuma ce da Dumnezeu om duce, o fost si mai rau. In orice caz, cartofi, porumb, 80 de ari, totul e sub ape, s-a ales praful. Bani bagati in agricultura. N-o vrut nicio firma sa ne faca asigurare, aici in varful dealului. Mi-au fost distruse solarii si legume.La ora 4 era aici plin de apa”, a relatat unul dintre maramureseni.
Pe unii maramureseni, inundatiile nu i-au gasit acasa, asa ca dezastrul a fost constatat de vecini. „I s-o bagat apa in gospodarie si nu-i acasa biata, ca-i plecata in Bucuresti”, a spus o localnica din zona Somcuta Mare.
Reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures care au intervenit imediat ce le-au fost semnalate problemele au constatat pagubele de la fata locului. Un prim bilant indica faptul ca in jur de 140 de gospodarii au fost inundate.
„In jur de 140 de case sunt inundate. A fost ploaie torentiala, 60 de litri/mp”, a explicat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, presedinte al CJSU Maramures.
Probleme deosebite au fost in comunele Farcasa, Ardusat, dar si in zona orasului Somcuta Mare. In unele situatii a fost nevoie chiar de evacuarea localnicilor.
„Am terminat cu Farcasa, suna primarul din Ardusat: veniti ca se rupe drumul care leaga Ardusat de Satu Mare, prin faptul ca toata valea era colmatata cu mizerie, tot felul de pet-uri, ne-a luat prin surprindere, era sa rupa drumul. Am adus doua buldoexcavatoare si am evacuat mizeria de acolo. In doua ore s-au inundat sapte case pe o porcarie facuta de oameni. La ora 4.30 am vrut sa ne intoarcem sa facem o analiza la nivelul comunelor, am primit un telefon cum ca este o rupere de nori la Somcuta, pe raul Barsau. N-am vazut in viata mea o deversare de apa decat in ’70, practic nu s-a putut face nimic. Atat am putut face sa alertam oamenii din sat, sa poata iesi din case, sa-si scoata animalele”, a precizat Anton Rohian.
Alte patru persoane care se aflau intr-o rulota in Miresu Mare au fost ajutate sa scape de furia apelor.
Pericolul de inundatii nu a disparut complet. Daca avertizarile hidrologice de cod rosu si portocaliu au iesit din vigoare la ora 14.00, codul galben de inundatii se mentine in Maramures pana la ora 23.00.
Sursa: Camelia Tocaci