Vezi VIDEO
Elevii majori si parintii celor care nu au implinit inca 18 ani trebuie sa depuna, pana pe 6 martie, la unitatile de invatamant, cererile tip privind participarea la orele de religie. Desi Ministerul Educatiei a anuntat ca aceste solicitari vor fi obligatorii abia din anul scolar 2015-2016, regulile s-au schimbat iar religia devine materie optionala inca din acest semestru.
Religia isi pastreaza statutul de disciplina scolara, parte a trunchiului comun din planurile cadrul ale invatamantului preuniversitar. Unitatile scolare urmeaza sa asigure elevilor apartinand cultelor religioase recunoscute de statul roman, 18 la numar, dreptul de a participa la orele de religie, conform confesiunii si credintei proprii.
“Aceasta disciplina devine optionala pentru elevi, incepand cu semestrul al doilea al anului scolar curent. Parintii, pentru elevii minori, respectiv elevii majori pot depune cereri prin care sa solicite participarea la ora de religie pana in data de 6 martie. Automat, toti cei care nu depun cereri nu vor participa la aceste ore. De la minister am inteles ca vom mai primi si alte informari vizavi de acest aspect, dar pana atunci noi am solicitat tuturor unitatilor de invatamant din judet sa ii informeze pe parinti si pe elevi cu privire la aceste modificari, modul in care se vor face inscrieri, pentru ca este vorba de un formular tip ce trebuie completat, iar apoi datele elevilor vor fi introduse in sistemul integrat din invatamantul preuniversitar”, a declarat Vasile Ban, inspector scolar general adjunct.
Nimeni nu stie insa ce se va intampla cu elevii care nu vor depune astfel de cereri si care in ora de religie vor fi liberi. Potrivit regulamentului scolar, ei nu au voie sa paraseasca institutiile de invatamant, lucru care ii obliga pe cei din conducerea scolilor sa le ofere o alternativa, o sala de clasa goala sau un loc unde ei sa poata sta in timpul acestei ore.
“Din precizarile pe care le avem de la minister, pana la aceasta ora, automat, elevii care nu depun acele cereri tip nu vor participa la orele de religie. Ministrul Sorin Campeanu spunea ca ar fi bine ca aceste ore sa fie puse la inceputul sau finalul programului, dar este, practic, imposibil, pentru ca fiecare cadru didactic are 18 ore in catedra, dar speram ca ministerul va veni in termen foarte scurt cu noi precizari”, a adaugat Vasile Ban.
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat saptamana trecuta ca este de acord cu propunerea Patriarhiei ca cererea de participare la ora de religie sa fie valabila pentru un intreg ciclu de invatamant, nu doar pentru un an, asa cum reiese din decizia Curtii Constitutionale.
Sursa: Tania Purcaru