Vezi VIDEO
Incepand din acest an scolar, elevii pot contesta notele primite la lucrarile de control, potrivit noului regulament de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar de stat, publicat de Ministerul Educatiei Nationale. Daca pana acum puteau fi contestate doar notele de la examene, elevii vor putea face acum acelasi lucru si la clasa si ii pot cere profesorului sa justifice notele date la lucrari.
Daca argumentele dascalilor nu sunt suficient de convingatoare, elevii pot contesta notele si pot cere reevaluarea lucrarii, care va fi facuta de alti doi profesori de specialitate din scoala respectiva. Atentie, insa, pot fi contestate doar notele obtinute la lucrarile scrise, nu si la evaluarile orale sau practice.
“Un lucru nou pentru noi este cel legat de faptul ca elevii, parintii sau sustinatorii legali pot sa conteste notelele de la evaluarile scrise, nu de la probele orale si practice, in termen de cinci zile de la comunicarea notelor sau calificativelor respective. In aceasta situatie, directorul unitatii de invatamant trebuie sa purceada la desemnarea a doua cadre didactice care nu predau la clasa respectiva, de la materia in cauza. Cei doi profesori vor corecta lucrarea, iar nota sau calificativul dat de ei va fi trecut in catalog. Dar daca diferenta dintre nota initiala si cea finala este mai mica de un punct, atunci nota nu se schimba, deoarece contestatia nu are temei legal”, a declarat inspectorul scolar general adjunct, Vasile Ban.
Potrivit noului regulament, dascalilor le este interzis sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a acestuia, iar elevii nu pot organiza si nici nu pot participa la actiuni de protest care afecteaza desfasurarea cursurilor. Nici sanctiunile prevazute pentru incalcarea acestor reguli nu trebuie ignorate.
“Pe langa drepturi, mai sunt si o serie de responsabilitati si obligatii pentru elevii nostri, carora nu le este permis sa blocheze intrarile in unitatile de invatamant sau sa participe la proteste in incinta scolii. De asemenea, sunt si o serie de sanctiuni prevazute in noul regulament, care pornesc de la observatie si avertisment, pana la mustrare scrisa, retragerea temporara a bursei de merit, eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile, mutarea disciplinara la o alta clasa sau la o alta unitate de invatamant, preavizul de exmatriculare si exmatricularea”, a adaugat Vasile Ban.
Potrivit acestui regulament, elevii si parintii au dreptul sa fie consultati si sa-si exprime optiunea pentru disciplinele aflate in oferta educationala a scolilor, in concordanta cu nevoile si interesele elevilor, cu specificul scolii si cu nevoile comunitatii sau ale partenerilor economici.
Sursa: Tania Purcaru