Cativa zeci de directori de scoli, doi-trei elevi si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures au dezbatut, miercuri, pahetul de legi ale educatiei impreuna cu doua consiliere ale ministrului educatiei, Corina Chertes si Ioana Szabo. Acestea au facut o prezentare a modificarilor care ar urma sa se aplice in invatamantul preuniversitar, precum si prevederile din statutul cadrului didactic. Seful inspectoratului scolar, Sandu Pocol, a facut introducerea in tema, iar apoi reprezentantele ministerului educatiei au venit cu detalii.
Modificarea cea mai importanta pusa in discutie a vizat structura invatamantului preuniversitrar. Potrivit acesteia, va exista:
– educatia timpurie (educatia ante-prescolara / 0-3 ani); invatamantul prescolar, care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare (3-6 ani)
– invatamantul primar – 5 clase structurate in clasa pregatitoare, clasele I-IV
– invatamantul gimnazial, care este invatamant secundar inferior si care cuprinde 5 clase, respectiv V-IX.
– invatamantul liceal care este invatamant secundar superior si care cuprinde ¾ clase, respectiv clasele X-XII/XIII; educatia profesionala face parte din invatmantul liceal, filiera tehnologica
– invatamantul tertiar non-universitar, care cuprinde invatamantul postliceal cu 1-3 clase.
In noul pachet de legi, invatamantul prescolar, primar si gimnazial au regim obligatoriu, insa nu exista pedepse care sa ii pedepseasca pe parintii care nu isi dau copiii la gradinita.
Printe alte modificari se mai regasesc transformarea inspectoratelor scolare in directii judetene pentru invatamantul scolar, dar si finantarea bazata pe costul standard/elev si care va fi stabilit anual printr-o hotarare de guvern. De costul respectiv ar urma sa beneficieze toti elevii sau prescolarii din invatamantul de stat si confesional, precum si cei din invatamantul particular obligatoriu care studiaza in unitati acreditate. Schimbarile privesc si invatamantul iniversitar, dar si regulilele impuse cadrelor didactice.
Toate ideile lansate cu prilejul discutiilor din teritoriu vor fi analizate, centralizate si transmise ministerului de catre inspectoratele scolare, dupa cum au precizat reprezentantii ministerului educatiei, iar la sfarsitul lunii februarie se va trage linie si se va incerca promovarea pachetului de legi ale educatiei.
Foto: (c) eMM.ro
Sursa: M.M.