Federatia „Alma Mater” cere ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, deblocarea cat mai rapida a posturilor din invatamantul superior, pentru a putea fi organizate concursurile de promovare a cadrelor didactice si precizeaza ca acest lucru nu va produce cresteri ale cheltuielilor bugetare.
„Tinand cont de starea actuala a corpului didactic universitar, imbatranit si micsorat prin pensionari, se impune in mod imperios, ca ultima sansa, organizarea concursurilor de promovare a cadrelor didactice si in primul rand accesul la sistemul de invatamant superior a tinerilor absolventi cu performante deosebite, pentru realizarea dezideratelor de profesionalism, calitate si relevanta internationala ale acestuia”, se arata intr-un document al Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater” adresat ministrului Educatiei, Daniel Funeriu.
Potrivit legislatiei actuale, respectiv Legea invatamantului, Legea privind Statutul personalului didactic si OUG 1/2010, este posibila scoaterea la concurs a posturilor vacante din invatamantul superior, precizeaza sursa citata.
„Mentinerea permanenta a posibilitatii de promovare este factorul cel mai stimulativ al atragerii celor mai valorosi absolventi spre acest domeniu, al imbunatatirii calitatii personalului didactic si implicit al cresterii calitatii activitatilor de predare si de cercetare din invatamantul superior”, scriu reprezentantii Federatiei „Alma Mater” in documentul citat.
Totodata, federatia sindicala considera ca organizarea concursurilor de promovare, precum si intrarea tinerilor absolventi in sistemul superior se impune pentru ca dezvoltarea programelor de master si a scolilor doctorale, cu restrictiile specifice acestora privind calificarea personalului de predare si coordonare, coroborata cu pensionarea cadrelor didactice, conduc la imposibilitatea acoperirii activitatilor aferente acestor programe de studii.
Reprezentantii Federatiei „Alma Mater” mai arata ca amanarea promovarii pentru al doilea an consecutiv conduce la imposibilitatea platii preparatorilor cu peste trei ani vechime si, respectiv, 10 ani pentru invatamantul medical, din cauza lipsei acestei categorii din noua grila de salarizare.
„Criteriile de promovare aplicate in ultimii ani, criterii care sunt corecte prin prisma performantelor impuse, sunt eficiente pentru rezolvarea problemelor mai sus amintite numai daca exista o permanenta a organizarii concursurilor de promovare a cadrelor didactice. Totodata, este nevoie de o intinerire sanatoasa a corpului didactic universitar, ceea ce implica deschiderea concursurilor de ocupare a posturilor didactice de debut in cariera universitara”, precizeaza sursa citata.
Federatia „Alma Mater” mentioneaza in documentul adresat ministrului Educatiei ca solicitarea de deblocare a posturilor din invatamantul superior, didactice si nedidactice, nu afecteaza alocatiile bugetare privind finantarea de baza, pentru ca aceasta se face pe numar de studenti.
„Avand in vedere cele de mai sus cat si faptul ca termenele impuse de legislatie pentru organizarea acestor concursuri nu sunt inca depasite, dar tinand cont si de afirmatiile publice ale Domniei voastre privind viitorul invatamantului romanesc, Federatia Nationala Sindicala «Alma Mater» va solicita deblocarea cat mai rapida a posturilor din invatamantul superior”, se arata in finalul documentului.
Sursa: Mediafax