Vezi VIDEO
Scoala profesionala a devenit cunoscuta sub numele de ,,invatamant profesional”, iar dupa o perioada lunga in care nu a mai existat, aceasta a fost reintrodusa ca forma de invatamant in anul 2014. Anul acesta, dupa ultima etapa de inscriere, invatamantul profesional are 820 de absolventi ai clasei a VIII-a, inscrisi la diverse profile, ceea ce inseamna ca scoala profesionala isi recastiga pozitia pe care a detinut-o in anii anteriori.
Numarul locurilor libere a fost acelasi de anul trecut, 1148, dar anul trecut, la invatamantul profesional, s-au ocupat mai putin de jumatate din numarul de locuri. Cel mai cautat profil a fost mecanica, urmat de domeniul alimentatiei, iar pe locul trei se situeaza industria textila si domeniul constructiilor.
,,Din pacate, exista si clase propuse pentru care nu s-a inscris niciun elev. De exemplu, frezor, rabotor, mortezor, strungar, lacatus constructii, sudor, tinichigiu, vopsitor auto. La aceste profile nu s-a inscris elevii si toate acestea sunt meserii cautate pe piata muncii. Ele s-au propus la solicitarea agentului economic”, a declarat Livia Pop, inspector pentru invatamantul profesional si tehnic al ISJ Maramures.
Pentru acest an scolar s-au format 41 de clase la invatamantul profesional, a cate 28 de elevi, iar practica se face in grupe formate din 14 tineri. Exista posibilitatea sa nu fie suficienti elevi pentru o anumita clasa, iar in acest caz sunt doua solutii.
,,Daca exista o singura clasa propusa atunci ea va functiona cu numarul de elevi inscrisi, dar daca la o unitate exista doua clase propuse atunci cele doua clase se comaseaza si functioneaza, chiar daca sunt pe doua calificari. Jumatate un fel, jumatate altul, iar disciplinele de cultura generala se fac impreuna”, a marturisit Livia Pop.
La invatamantul profesional se poate inscrie orice absolvent de clasa a VIII-a. Din acest an, corigentii nu se mai pot inscrie si din aceasta cauza au existat trei etape de inscriere, la care s-au inscris doar elevii cu mediile incheiate si cei ce au promovat.
,,Conform metodologiei, exista o etapa de preselectie in care poate fi chemat sa participe si agentul economic, iar aceasta cauza nu trebuie sa reduca, neaparat, numarul de elevi inscrisi. Deci pot trece toti de etapa de preselctie. Daca se intampla acest lucru trebuie neaparat o proba de admitere, care este la dispozitia scolii. Scoala, in consiliul de administratie, poate sa hotarasca din ce consta proba de admitere”, a explicat Livia Pop.
Cursurile dureaza trei ani, adica pana in clasa a XI-a, iar elevii vor sustine un examen de certificare a competentelor profesionale, obtinand o calificare de nivel trei si un certificat care le da dreptul sa lucreze oriunde in Europa.
,,Pentru cei care au terminat 10 clase, exista o forma de stagii de pregatire practica. Aceasta forma, din pacate, este foarte putin cunoscuta la noi in judet. Deci cei care au terminat clasa a XII-a pot sa se inscrie la acest tip, stagii de pregatire practica, si dureaza 720 de ore. In urma parcurgerii acestui program de 720 de ore, ei pot sa sustina un examen asemanator cu cel pe care il sustin absolventii invatamantului profesional de trei ani si obtin aceeasi calificare si certificat”, a incheiat inspectorul scolar judetean.
Sursa: Carmen Bizău