Prima scoala din Romania pentru copiii care sufera de autism va fi inaugurata, in toamna acestui an, la Cluj-Napoca, urmand sa aiba sapte clase pentru invatamantul prescolar si primar si maximum 42 de elevi. Presedintele Asociatiei Autism Transilvania (AAT), Milena Pruna, a declarat, astazi, 2 aprilie, intr-o conferinta de presa, ca in aceasta unitate de invatamant se va preda dupa metode de invatare in premiera nationala, in urma unei colaborari cu o scoala de profil din Marea Britanie.
„Prima scoala din Romania pentru copiii care sufera de tulburari de autism va fi inaugurata in toamna acestui an la Cluj-Napoca, urmand sa functioneze 7 clase cu cate 6 elevi, deci vor fi maximum 42 de elevi. Vor fi clase din invatamantul prescolar si primar, de la gradinita pana in clasa a IV-a, in care se va preda dupa metode in premiera nationala, in urma unei colaborari cu o scoala de profil din Marea Britanie, care va superviza intreg procesul educational. Scoala va beneficia de cabinete de logopedie, de kinetoterapie, ergoterapie, terapie prin muzica”, a spus Pruna.
Potrivit acesteia, pana la inceperea anului scolar 2013-2014 vor fi organizate cursuri de instruire pentru viitorii profesori. Scoala va functiona in incinta sediului AAT din Cluj-Napoca, iar programul va fi intre orele 8.00-16.00. De asemenea, in cadrul scolii va functiona si o gradina senzoriala, care va fi amenajata in spatele unitatii.
„Prin acest proiect, copiii vor avea acces la o serie de stimuli prin care invatarea sa fie mai eficienta. Copiii vor planta, impreuna cu specialistii, fructe, legume, vor avea un loc de joaca cu apa si un loc de picnic, astfel incat sa fie stimulati la nivel auditiv, olfactiv, tactil, gustativ. Este o modalitate prin care persoanele cu autism, care au un deficit senzorial, pot sa invete foarte bine”, a explicat Pruna.
Scoala va fi realizata in urma unui parteneriat public-privat, intre AAT si Consiliul Judetean Cluj, prin Centrul de Educatie Incluziva al acestei institutii.
Scolarizarea va fi gratuita, copiii urmand sa fie selectati de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, iar parintii urmeaza sa anunte acest centru, care se ocupa de orientarea scolara a copiilor.
„Vor trebui sa precizeze ca au copii care sufera de tulburari de autism, pentru ca este o scoala care se adreseaza exclusiv acestor copii, iar de la acest centru vor fi orientati spre noi. Copiii vor fi evaluati, se va face un plan de interventie, astfel incat sa fim pregatiti la inceputul anului scolar”, a spus presedintele AAT.
Milena Pruna a mentionat ca invatatorii scolii vor proveni din invatamantul de stat si vor fi instruiti special pentru a le putea preda copiilor cu autism, urmand sa fie platiti de Consiliul Judetean Cluj, iar fiecare clasa va beneficia si de un specialist in terapii specifice acestei tulburari, platit de AAT.
In anul 2012, in judetul Cluj peste 400 de copii au fost diagnosticati cu tulburari de autism.
Reprezentantii AAT marcheaza, azi, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului printr-o serie de manifestari, printre care interactiunea copiilor cu autism cu caini acreditati pentru terapie, cu un magarus si specii de reptile.
In cursul serii, cladirea Casino din Cluj-Napoca va fi iluminata in albastru, culoarea oficiala a Zilei Internationale de Constientizare a Autismului. AAT a fost infiintata in anul 2006 la Cluj-Napoca.
Sursa: Mediafax