Primul dig mobil care se poate monta si pe teren accidentat a fost inventat de trei baimareni. Paul Mateescu, Gheorghe Petru Tataru si Daniel Borota spun ca munca lor, un dig unic in lume, a parcurs toti pasii pana la destinatar, iar acum a sunat la usa si asteapta sa ii deschida cineva. Inventia a fost oferita la un pret promotional judetului Maramures, dar oficialitatile din administratie, presedintele Consiliului Judetean Maramures si prefectul, au spus ca se mai gandesc, desi numai anul trecut daunele provocate de inundatii s-au ridicat la cateva milioane de euro.
Trei oameni la o masa. Costume, cravate, sobrietate… Ai zice ca-s diplomatii care urmeaza sa semneze un armistitiu mondial. In fapt, sunt trei ingineri baimareni care au semnat, intr-adevar, un armistitiu. Intre oameni si furia apei. Paul Mateescu, Gheorghe Petru Tataru si Daniel Borota au inventat primul dig modular de aparare impotriva inundatiilor care se poate monta si pe teren accidentat.
“Am inventat ceva care salveaza vieti, caldiri si culturi agricole. Iar dupa ce isi atinge scopul, se spala cu furtunul si se duce in alt loc unde, din nou, salveaza vieti, cladiri, culturi agricole…”, spune inventatorul Petru Tataru. Sintetizata, aceasta este definitia digului modular antiinundatie demontabil, inventat in 2006 de trei ingineri baimareni. L-au perfectionat pana la forma in care a fost prezentat astazi, 12 februarie 2010, dar le este frica de un singur lucru: “Sa nu fie factorul politic o frana in implementarea inventiei”.
“Intai a fost Petru (n.red., Gheorghe Petru Tataru), care a avut ideea asta. El lucra la Aramis, eu la Ramira – ne cunosteam de pe vremea lui Ceausescu, lucram impreuna la IMUAS, ingineri mecanici (n.red., rade). A venit la mine si mi-a zis despre ce e vorba, apoi am gandit totul. Daca ma gandesc bine, da: am inventat digul… in timpul liber. Ulterior, ne-am dat seama ca aveam nevoie de un specialist in etanseizari. Asa ca l-am cooptat in proiect pe Daniel Borota. El era patron (n.red., rade din nou, la corectia colegului sau: nu e patron, un cuvant urat, e «doar» administrator), specialist in etanseizari flexibile, pe care il cunosteam tot de pe vremea lui Ceausescu, cand el lucra la IMMUM”, isi aminteste Mateescu.
Cel cu ideea, Tataru, usor incurcat, isi mangaie barba si spune ca in munca lor, acum, “in perioada de criza”, conteaza cel mai mult sa ai si sansa sa iti fie implementata ideea. “Iti vine o idee, te consulti cu echipa, ajungi la varianta finala care sa raspunda scopului, gasesti investitorul, dar, pana la urma, important e ca obiectul pe care il inventezi sa isi atinga scopul. In cazul nostru, sa salveze vieti”, spune Tataru, care marturiseste ca a gandit digul mobil dupa ce a vazut “nota de plata anuala a pagubelor produse de inundatiile din tara”, care insuma peste un milion de euro.
“Cumparatorul” inventiei, social-democratul baimarean Dumitru Matei, prin firma sa, Ramira SA, detine dreptul de productie si comercializare a primului dig mobil de acest gen din lume. Spune ca a crezut din prima clipa in ideea “celor trei oameni minunati” si ca a investit 400.000 de euro pentru producerea digului. A oferit Maramuresului “protectia impotriva inundatiilor” cu un dicount de 30%. “I-am spus lui Man (n.red., Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures) ca daca este scump cu 20 de miliarde de lei vechi il vand judetului meu cu 14 miliarde de lei vechi, doar sa-l ia. A zis ca e scump si ca se mai gandeste… Azi, nici macar n-a venit la lansarea oficiala…”, a declarat Matei.
Digul a fost scos la vanzare cu 500.000 de euro/kilometru (suma in care e inclus TVA). Autoritatile judetene si locale prezente la lansarea oficiala de astazi, 12 februarie, spun ca suma e mare. Insa, toti sunt de acord ca inventia are o eficienta uimitoare. Inclusiv un reprezentat din Ungaria, Szakacs Ianos, care spune “interesul pentru solutia creata de inventatorii baimareni va avea un succes european”.
Szakacs e convins ca si “cei din Ungaria si cei din Ucraina vor dori sa beneficieze de aceasta magistrala inventie. Solutia acestor oameni este… de nota 10! Probabil solutia va puea fi implementata prin proiectele europene”. Pana atunci, ramane de solutionat problema pretului, care este prea mare, din punctul de vedere al autoritatilor locale, si posibila doar prin lobby la nivel guvernamental, pentru ca ar rezolva o problema nationala, spun inventatorii baimareni.
CITESTE SI :
20:03:43 12 februarie 2010
Sursa: Catalin Vischi